Du kanske tror att det är svårare att avsluta en etapp i Touren än att svälja allt som Tour de France-cyklisterna äter under dagen, men det verkar som att uppdraget "on the breath" är att äta allt de äter under dagen professionella cyklister, mer omöjligt än att cykla på den franska fören. Den norske journalisten Nicolay Ramm försökte göra just det. Att konsumera 8 000 tusen kalorier, lika mycket som professionella cyklister gör per dag, för att stå emot den mördande rytmen. Kontrollera om Ramm misslyckades med tentan eller om han lyckades.
Norveški novinar Nicolay Ramm je skušal naenkrat zaužiti vse, kar zaužijejo kolesarji na Dirki po Franciji. Kot je znano morajo ti dnevno pojesti vsaj 8000 kalorij, da ostajajo konkurenčni na tej več kot 3000 kilometrski tritedenski dirki (letos jih do cilja v Parizu čaka 3360 km). In če se to ob nenehnem vrtenju pedal še ne zdi tako nemogoče, pa se brez ključnih sestavin, to je kurjenja energije s kolesarjenjem in premori med obroki, to zdi bolj kot ne misija nemogoče.
LÄS MER: De 7 bästa cykelvägarna i världen
To je spoznal tudi Ramm, ki je pred sebe postavil več kot 8000 kalorij v hrani in pijači. Jedilnik je sestavil po posvetu s kuharjem britanske profesionalne kolesarske ekipe Sky Henrikom Orrejem.
Če povemo, da je Nicolay Ramm nekje na sredi že začel objemati vedro, verjetno ni skrivnost, da mu je eksperiment spodletel. Po 5 urah in 3 minutah (kar je nekje toliko, kot v povprečju trajajo etape) ter 4300 zaužitih kalorijah je obupal, saj mu želodec kaj več ni več dopuščal.
In kaj vse je Nicolay Ramm pojedel?
Za zajtrk je v uri in četrt pospravil jajčno omleto, tri sendviče, pol litra smoothija, 100 gramov testenin, kašo, jogurt, pomarančni sok in kavo. Sledila je mellanmål s sadjem, oreščki, energijskima ploščicama, kavo in konkretno ”porcijo” vode. Vmes je zavil na stranišče. Naslednja stvar, ki je šla po grlu sta bila rogljička z marmelado in šunko, pa dva gela in kar sedem energijskih ploščic ter zajeten zalogaj energetskih napitkov. Tu je že resno trpel, za njem pa so bile že skoraj 3 ure ”trplje(de)nja”. A se še ni vdal, kljub temu pa je na koncu na mizi ostalo še precej nedotaknjenega od 8290 kalorij. Od zrezka, riža, piščanca, testenin, žitaric, sadja,… Vseeno je pojedel ogromno, saj v povprečju človek dnevno zaužije ”zgolj” okoli 2800 kalorij, a nikoli toliko v ”šubu”. Chapeau, bi rekli Francozi.
Mer om författaren:
twitter.com