Takšna je Jaguarjeva električna prihodnost

Tako Jaguar kot Land Rover sta napovedala svojo vizijo električne prihodnosti. Do leta 2020 bo namreč vsak avtomobil iz njihove ponudbe dobil tudi električno, hibridno ali "plug-in" različico.

Med prvimi bo z električnim motorjem na ceste pripeljal Jaguar I-Pace, do takrat pa so nam za pokušino pripravili dva konceptna modela. Predelavo legendarnega Jaguarja E-Type Zero in konceptnega Jaguarja Future-Type.

Jaguar E-Type Zero

Marsikomu se zdi predelava tega klasika naravnost škandalozna. A ni nobene potrebe po tej črnogledosti, saj bo mogoče prav električni pogon tisti, ki bo rešil starodobnike in jih ohranil še za naše potomce. Okoljevarstvene zahteve so namreč strožje iz dneva v dan in kaj lahko se zgodi, da marsikateri starodobnik tem kriterijem ne bo več ustrezal. V takem primeru je predelava v električni pogon še kako smiselna.

V konceptni izvedbi so popolnoma restavrirali Jaguarja E-Type serije 1.5 iz leta 1968. Ohranili so popolnoma vse sestavne dele avtomobila, le motor so zamenjali z električnim in dodali paket baterij. Jaguar E-Type Zero je zdaj za 80 kilogramov lažji od klasične različice, s polno baterijo pa ima doseg do 270 kilometrov. V konceptu je notranjost zelo spremenjena in občutno digitalizirana, a zgolj zaradi reprezentativne vloge. Če bo stranka želela ohraniti originalno notranjost, bodo pri Jaguarju poskrbeli tudi za to. Edini pogoj, ki ga imajo, pa je, da vam merilnik obratov zamenjajo za prikazovalnik stanja baterije. Pravijo, da predelava in restavracija ne bosta poceni, a verjamemo, da za tako klasiko lastnikom ne bo žal nobenega evra.

Jaguar Future-Type

Prevrtimo čas v leto 2040 in si pobliže oglejmo Jaguarjevo predstavo futurističnega avtomobila. Jaguar Future-Type je popolnoma avtonomno vozilo, ki ima prostora za tri potnike, njegova notranjost pa je pokrita s kopico zaslonov za informacijsko-zabavni sistem. Ima volanski obroč z imenom Sayer, ki ga lahko odstranimo iz avtomobila in je tudi virtualni inteligentni asistent. Prek njega lahko avtomobil prikličemo na določeno mesto ali ga pošljemo, kamorkoli je to pač potrebno. Pri Jaguarju celo prepuščajo možnost nakupa samega volana, avtomobil pa si naročimo iz avtonomne flote, namenjene souporabi vozil. Trendi v prihodnosti gredo v smer vedno večje souporabe avtomobilov in zmanjševanja lastništva nad avtomobili. V skladu s tem želijo pri Jaguarju zagotoviti luksuzno izkušnjo tudi ljudem, ki si želijo užitka v vožnji, a si ne želijo ali nimajo potrebe, da bi sami postali lastniki Jaguarja.

PREBERITE ŠE: JAGUAR XJR575: VROČA LIMUZINSKA MAČKA

Dodatne Informacije

Več informacij:
jaguar.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Noro! Poimo je napihljiv električni skuter, ki ga pospraviš v nahrbtnik