Tesla Model Y: električni križanec Elona Muska

Zadnjič posodobljeno: :

Elon Musk je v Los Angelesu predstavil nov avtomobil Tesla model Y, ki je po njegovih besedah "videti kot SUV, a se vozi kot športni avto". Najboljša različica bo z enim polnjenjem dosegla 540 kilometrov, notranjost ostaja minimalistična. Znano je tudi, kdaj približno nova Tesla prihaja na evropski trg in kakšne bodo cene. V proizvodnjo se bodo podali že naslednje leto, prednaročila pa so s pologom 2000 ameriških dolarjev možna že danes.

Tesla Model Y je električni srednje velik križanec, oblikovno temelji na limuzinskem modelu Tesla 3 in SUV modelu X. Peti avtomobil, ki ga je Tesla postavila na trg, bo v svoji najboljši različici (Long Range) zmožen prepeljati do 540 kilometrov z enim samim polnjenjem, od 0 do 100 km/h bo pospešil v 5,8 sekunde, najvišja hitrost bo 209 km/h.

Čeprav si s Teslo 3 deli tri četrtine DNK-ja, je Tesla Model Y vseeno prostornejši (predvsem pri prtljažniku), proti doplačilu pa bo ponujal možnost sedmih sedežev. Tudi svojo špartansko notranjost si je model Y izposodil pri modelu 3, vključno s panoramsko stekleno streho in osrednjim zaslonom na dotik. Seveda ne bo manjkal avtopilot, ki bo imel vso potrebno opremo in senzorje vgrajene v vse modele novih Tesl, vsak posameznik pa se bo odločil, če ga bo za dodatno doplačilo tudi odklenil. Avtopilot naj bi imel poleg avtonomne vožnje po avtocesti in po mestu tudi spodobnost prepoznavanja semaforjev, avto pa naj bi po ukazu s parkirišča pripeljal do lastnika. Prav tako ne bo klasičnega ključa, lastnik bo avto odklenil preko telefona. Pomembno je še poudariti, da bo Tesla Model Y združljiva s tretjo generacijo Teslinih superhitrih polnilnic in da bo zmožna polniti z močjo do 250 kilovatov.

Notranjost novega modela Tesla Model Y
Notranjost novega modela Tesla Model Y

Na voljo bodo še različice Dual motor (doseg 505 kilometrov, pospešek od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde, najvišja hitrost 217 km/h), Dual motor performance (doseg 480 kilometrov, pospešek od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde, najvišja hitrost 241 km/h) in Standard (doseg 370 kilometrov, pospešek od 0 do 96 km/h v 5,9 sekunde, najvišja hitrost 193 km/h). Novi modeli Tesle naj bi bili na voljo v Evropi konec leta 2021, različica Standard šele 2022. Evropske cene bodo v primerjavi z ameriškimi krepko višje, tako naj bi za Teslo pri nas odšteli od 55 tisoč evrov dalje.

Tesla Model Y
Tesla Model Y

Dodatne Informacije

Več informacij:
tesla.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Porsche 911 Turbo: legenda, ki že 45 let postavlja standarde