Po mnenju raziskovalcev je prav to najboljša država za potovanje 2019!

Konec leta se hitro približuje, a možnosti za pohajkovanja po svetu so še odprte. Svetovni gospodarski forum je v svoji raziskavi prišel do zaključka, da je to najboljša država za potovanje 2019. Ta že čaka, da jo še pred koncem leta prečešete počez in povprek. Na seznamu je tudi Slovenija. Kam se je uvrstila?

Letošnjo jesen si vzemite čas za raziskovanje najboljše države za potovanje 2019, saj je tamkajšnja klima tako prijetna, da se boste vrnili naravnost v poletje. Že veste, za katero državo gre?

Svetovni gospodarski forum (WEF) že več kot desetletje vključuje v svoje raziskovalne procese tudi svetovni turizem in tako vsaki dve leti opravi poglobljeno analizo konkurenčnosti potovanja po svetu.  Poročilo, ki so ga objavili pred dnevi, vključuje 140 gospodarstev in podatke o njihovi politiki, predvsem o dostopu do naravnih in kulturnih virov, infrastrukturi in gospodarski uspešnosti (vsi ti dejavniki naj bi prispevali k razvoju in konkurenčnosti države).

Po opravljeni analizi so prišli do zaključka, da je najboljša država za potovanje 2019 Španija – ta naj bi odstopala od konkurence zaradi svojih raznolikih kulturnih dejavnosti, prislužila pa si je oceno 5,4 (od 1 do 7): najuspešnejša naj bi bila na področju kulturnih virov in poslovnega potovanja (ocena 6,7), medtem ko bo morala še veliko delati na področju mednarodne odprtosti (ocena 3,9).

Se strinjate, da je Španija najboljša država za potovanje 2019?
Se strinjate, da je Španija najboljša država za potovanje 2019?

Drugo in tretje mesto sta zasedli Francija in Nemčija, ki sta si prislužili oceno 5,4, sicer se je med 10 najboljših uvrstilo šest evropskih držav, Japonska, ZDA, Avstralija in Kanada.

TOP 10: Najboljše države za potovanje 2019
1. Španija
2. Francija
3. Nemčija
4. Japonska
5. Združene države Amerike
6. Združeno kraljestvo
7. Avstralija
8. Italija
9. Kanada
10. Švica

Seznam najboljših držav za potovanje se tako kot pravilo veleva zaključi s tistimi državami, ki so si prislužile naziv najslabših za potovanje v letu 2019. Na prvem mestu se tako znašel Jemen z oceno 2,4: najuspešnejši naj bi bil na področju primerljivosti cen (ocena 6,0), medtem ko bodo morali še velikodelati na infrastrukturi zračnega prometa (ocena 1,2). Na vrh seznama najslabših sta se zapisali tudi Čad in Liberija.

TOP 10: Naslabše države za potovanje 2019
1. Jemen
2. Čad
3. Liberija
4. Burundi
5. Demokratična republika Kongo
6. Mavretanija
7. Angola
8. Haiti
9. Burkina Faso
10. Sierra Leone
Haiti, ki je na priljubljenih Karibih, je vseeno med najslabšimi državami za potovanje.
Haiti, ki je na priljubljenih Karibih, je vseeno med najslabšimi državami za potovanje.

Kje je Slovenija?

Slovenija se je znašla med 50 najboljšimi državami za potovanje 2019, in sicer je pristala na 36. mestu z oceno 4,3. Največ zaslug za to mesto gre splošnem zdravju in higieni (ocena 6,2) ter varnosti (ocena 6,1). Najslabše smo se odrezali na področju kulturnih virov in poslovnih potovanj (ocena 1,7), slabo ocenjena je tudi infrastruktura zračnega prometa (ocena 2,6).

Ste letos že obiskali kakšno državo s seznama? Se strinjate s poročilom?
Svoje mnenje zapišite v komentarjih!

Dodatne Informacije

Več informacij:
weforum.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!