To so neumnosti, ki jih pošiljamo preko sporočil ljubljenim osebam! Nikar!

Se ti je že kdaj zgodilo, da si prejel (a) sporočilo, ki se ti je zdelo rahlo neprimerno? Potem je to bila ena od neumnosti, ki jih nikakor ne smeš početi tudi sam.

Si se sam sebe zalotil, da se sprašuješ ali je tvoje sporočilo primerno? Si šel(a) z njim predaleč! Poiskali smo nekaj tipičnih, ki jih vsi počnemo. In v komunikaciji, kjer sogovornika ne vidimo lahko negativno vpljivajo, ali so razumljeni napačno.

Takšnih sporočil enostavno ne smeš pošiljati!

Sporočila z besedilom “kot želiš”

Povsem jasno je, da z besedilom, kot je “kot želiš”, ni nič narobe, vendar v digitalni komunikaciji takšno sporočilo dobi negativno konotacijo. Če ti partner to napiše, se počutiš, kot da je nekaj narobe, je slabe volje in se kuja. In moraš priznati, tudi ti si verjetno kdaj napisal/-a sporočilo s takšno vsebino …, ker so bila tvoja čustva resnično negativna.

NASVET: Če ti partner to napiše, se umiri, ker veš, da gre verjetno za trenutek slabosti. Če boš imel/-a v mislih, da bi tudi ti isto sporočilo napisal/-a, počakaj, da se srečata in si mirno povesta vse, kar vam leži na duši.

Ne pošiljaj intimnih fotografij.
Ne pošiljaj intimnih fotografij.

Sporočila s piko

Na papirju se vsak stavek zaključi s piko – takšna so jezikovna pravila. Vendar! V digitalni komunikaciji imajo znaki interpunkcije povsem drugačen pomen. Dopisovanje z ljubljeno osebo ni isto kot pisanje eseja, članka ali uradnega dokumenta. Znanstveniki so ugotovili, da besedila s piko ljudje dojemajo kot neiskrena. To pa zato, ker so uporabniki družbenih omrežjih ustvarili drugačen jezik, ki ne vključuje slovničnih pravil. Koliko tvojih prijateljev sploh piše slovnično pravilna sporočila?

Med digitalnim pogovorom ljudje težko izražajo čustva, ni očesnega stika, tona glasu, pavz …, zato se ljudje morajo zanesti na tisto, kar jim je dostopno, in sicer emotikone, stavčno strukturo, znake interpunkcije, ki oponašajo zvoke govora. In tako hitro pride do napačnega razumevanja!

Ne prepiraj se preko sporočil.

Vse težave, ki jih imata, se bosta najbolje rešila v resničnem življenju. Moraš videti obraz osebe, premikanje telesa, zvok glasu, razpoloženje …, ker je to edini način, kako se bosta izognila napačnemu razumevanju stališč.

NASVET: Če sta že zabredla v digitalno razpravljanje, je najbolje, da poveš partnerju, da bosta nadaljevala s pogovorom, ko se srečata.

Ne pošiljaj intimnih fotografij.
Ne pošiljaj intimnih fotografij.

Ne pošiljaj intimnih fotografij.

V Novi Zelandiji se je leta 2005 pojavil izraz sexting, ki predstavlja izmenjavanje fotografij ali sporočil intimne narave. Vsaka oseba ima pravico, da izbira, na kakšen način se bo dopisovala s partnerjem, vendar bi bilo dobro, da se zaveda posledic.

NASVET: Če se bojiš, da bi kdo videl tvojo fotografijo intimne narave, ti svetujemo, da takšnih sporočil ne pošiljaš. Razmisli: zdaj sta skupaj, jutri morda ne bosta. Kje bodo potem pristale tvoje fotografije?

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Za ženske, ki preveč razmišljajo in preveč ljubijo