fbpx

To so pasme psov, ki jih je najtežje dresirati: je med njimi tudi vaš kuža?

Foto: envato

Ali tudi vaš kosmati prijatelj sodi med pasme psov, ki jih je skoraj nemogoče dresirati?! Nekatere so enostavno prepametne, druge imajo močan nagon.

Ne glede na to, kako čudovite so nekatere pasme psov, včasih jih je skorajda nemogoče česa naučiti.

Beagle

Beagli so odlični družinski psi, vendar so ti lovski psi zelo osredotočeni na vonjave okoli sebe in zato močno (genetsko) nagnjenost k sledenju vonjav. Prav ta njihova lastnost lahko pošteno oteži šolanje. »Urjenje v okolju, polnem vonjav, in odpoklici brez povodca so lahko izziv,« je za Reader’s Digest povedala trenerka slavnih psov Chrissy Joy.

Pasme psov
Foto: Unsplash/Luke Macgillivray

Sibirski husky

Sibirski husky je bil vzrejen za neodvisno razmišljanje, zaradi česar morda ne bo tako odziven na tradicionalne metode vzgoje. Kot da to še ni dovolj, so huskyji nagnjeni tudi k pogostemu laježu, kopanju in bežanju, sploh če niso ustrezno socializirani.

Pasme psov
Foto: Unsplash/Jack Millard

Aljaški malamut

Podobno kot haskiji so tudi malamuti pasma, ki živi v hladnem vremenu. Tudi pri njih pa je močan občutek neodzivnosti. Malamute je težko motivirati, pogosto lastnikom tako niso v pomoč ne hrana, ne igrače. Poleg tega imajo močan nagon, zato se njihova pozornost kaj hitro zmede in se poženejo za plenom.

Pasme psov
Foto: Unsplash/Till Daling

Jack Russell terier

Jack Russell terierji so majhni psi, ki so jih vzredili z namenom lova na lisice.  Prav zato je njihov nagon zelo izrazit, šolanje pa precej oteženo »Pomembno je, da se o pasmi dobro pozanimate, saj potrebujejo veliko vadbe in ustrezne sprehode, da postanejo dobri spremljevalci,« poudarja Joy-jeva in ob tem opozarja, da lahko njihovo dolgočasje privede v destruktivno vedenje.

Foto: Unsplash/Juli Kosolapova

Avstralski ovčar

Prikupni avstralski ovčarji so pravi »pametnjakoviči«, a jih je pogosto vse prej kot enostavno trenirati. Zaradi svoje izjemne inteligence se lahko hitro naveličajo in začnejo dolgočasiti, kar lahko vodi v destruktivno vedenje. Poleg tega vas lahko preprosto prelisičijo.

Foto: Unsplash/Ilona Frey

Borderski ovčar

Borderski ovčarji so izjemno zvesta pasma z visoko ravnjo energije. To so odlični ovčarski psi, ki pasejo ovce po vsej Škotski in Angliji. So tudi izjemno pametni, zaradi česar sodijo med pasme z najvišjim IQ. »Zaradi njihove narave je potrebno poiskati načine, da jih tako fizično kot tudi psihično primerno zaposlimo,« je prepričana Joy.

Foto: Unsplash/Chung Nguyen

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.