To so živila, zaradi katerih vam bo sladkor v krvi močno narasel

Zadnjič posodobljeno: :

Vnos sladkorja in ogljikovih hidratov v telo je nekaj, na kar bi morali biti pozorni vsi, še posebej ljudje s sladkorno boleznijo ali s tveganjem za to bolezen. V teh primerih se morate osredotočiti na zdravniške nasvete, a malo poznavanja nekaterih dejstev nikomur ne bo škodilo, še posebej, če gre za živila, zaradi katerih lahko krvni sladkor močno naraste.

Na raven sladkorja v krvi vpliva raven sladkorja v hrani, pa tudi vsebnost vlaknin, beljakovin in maščob. Vsi imajo vlogo pri določanju glikemičnega indeksa (GI) živila, pri čemer je referenca glukoza z GI 100. To seveda ni edini dejavnik, ki vpliva na prebavo in njen odraz na raven sladkorja v krvi, vendar je koristno vedeti, katera hrana ima ta učinek in kako ga lahko omilimo.

Bela zrna

Bela zrna najdemo v belem kruhu, testeninah in rižu, vse to pa so živila, iz katerih je bila med proizvodnjo odstranjena večina vlaken. Vlaknine vplivajo na zdravje črevesja, nas dlje ohranjajo site in pomagajo zniževati raven sladkorja v krvi. Ni konec sveta, če se občasno odločite za beli kruh ali druga živila z belimi zrni, vendar bi bilo dobro dobro, da jih ob tem združite s pustim mesom ali hrano, ki ne vsebuje škroba. Bolj zdrave alternative so zagotovo polnozrnate različice, pa tudi živila, kot sta kvinoja in ajda.

Hitra hrana

Hitra hrana / Foto: Unsplash

Vsi vemo, da hitra hrana ni zdrava, običajno pa jo povezujemo s kalorijami in maščobami, medtem ko je dejansko bogata s sladkorji in rafiniranimi ogljikovimi hidrati. Temu se je vsekakor treba izogniti, če pa si jo res želite kdaj privoščiti, izberite možnost brez pomfrija, gaziranih pijač in dodatkov, kot je omaka. Izberite nekaj, v čemer je manj mesa in več kruha in ne pretiravajte.

Sadje

Da, sadje je zdravo in ga ne smemo izključiti iz prehrane, vendar morate biti previdni, kdaj in koliko ga pojeste. Sveže in zamrznjeno sadje je najboljša izbira, pri konzerviranem ali suhem sadju pa je treba biti zelo previden. Sadje v pločevinkah ima veliko dodanega sladkorja, suho sadje pa v manjših grižljajih večjo količino sladkorja. Ne pozabite, da zaužito sadje vključite v dnevni vnos ogljikovih hidratov in ga ne izpostavljajte kot posebno kategorijo.

Škrobna zelenjava

Škrobna hrana / Foto: Unsplach

Krompir, grah in koruza so polni škroba in s tem sladkorja. Ne bi jih smeli popolnoma izločiti iz prehrane, ker vsebujejo tudi veliko koristnih snovi, vključiti pa jih je treba tudi v dnevni vnos ogljikovih hidratov. Njihov vnos uravnotežite z uživanjem zdravih maščob in beljakovin, vse pa dopolnite z zelenjavo, ki ne vsebuje škroba, kot so brokoli, cvetača, zelje in zelena solata.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
8 napitkov, ki vas bodo zjutraj prebudili, pa to ni kava