fbpx

Top 10: najboljši prenosniki za fotografe 2019

Urejanje fotografij na prenosniku

Fotograf ogromno časa preživi ravno za računalnikom. Urejanje slik je lahko strojno zahtevno, zato mora biti računalnik res dober. Kater so najboljš prenosniki za fotografe (2019)?

Vas zanima, kateri so najboljši prenosniki za fotografe (2019)? Fotografija postane mnogo boljša, ko jo v programu za obdelovanje fotografij malce uredimo. Za to pa potrebujemo dober računalnik. Ta pa ni le tisti z najhitrejšim procesorjem in najboljšo grafično kartico. Kar je pomembno za igranje iger ni nujno pomembno za urejanje fotografij. Zato smo za naš seznam izbrali le najboljše prenosnike za fotografe (2019), ki bi nedvomno zadovoljili vse fotografove želje.

Najbolj smo se osredotočili na zaslon, katerega panel mora znati prikazovati široko paleto barv in to zelo natančno. Najhuje je, ko je naša fotografija na različnih zaslonih videti drugače, celo slabše. Šele potem smo se posvetili procesorju in delovnemu pomnilniku, ki bo pomagal shranjevati vse tiste spremembe na fotografijah. Zmogljiva grafična kartica ni pravilo, je pa zelo dobrodošla. Seveda ne smemo pozabiti na sistemsko shrambo, ki mora biti obvezno v obliki SSD diska. Le tako bo prenašanje in uvažanje fotografij dovolj hitro. No, pa poglejmo kaj smo izbrali v našem uredništvu.

Najboljši prenosniki za fotografe (2019)

Macbook Pro 15 (2019)

Apple Macbook Pro 15 (2019)
Apple Macbook Pro 15 (2019)

Apple že od nekdaj izdeluje naprave, ki so zaradi svojega prikaza natančnih barv izredno priljubljene predvsem pri ustvarjalcih vsebin. Zaslon na Macbook Pro torej ne bo razočaral. V lepo izdelanem aluminijastem ohišju bomo našli procesorje Intel i7 (več različnih možnosti), grafično kartico Radeon Pro 555X 4 GB, 16 GB delovnega pomnilnika in 256 GB zelo hitrega SSD-ja. Priročen dodatek sta še Touch Bar, ki se nahaja pod zaslonom ter štirje Thunderbolt 3 vhodi.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (3. generacija)

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (3. generacija)
Lenovo ThinkPad X1 Yoga (3. generacija)

Idealen predvsem za fotografe, ki svoj prenosnik za obdelovanje slik radi prenašajo naokoli. Model Yoga lahko uporabimo kot prenosnik ali pa zaslon obrnemo in ga uporabljamo kot tablico. Zaslon ločljivosti QHD je za prenosnik zelo svetel (500 cd/m2) ter pokriva preko 100% sRGB barvnega prostora. Poleg tega Yoga podpira tudi prikazovanje vsebin v HDR in Dolby Vision. Prenosnik poganja procesor Intel i7 z vgrajenim grafičnim čipom UHD 620, 8 GB delovnega spomina in 256 GB zelo hitrega SSD-ja.

RAZER Stealth 13 (2019)

Razer Stealth UHD
Razer Stealth UHD

Stealth je šibkejši od modelov Blade, ki zelo močne komponente zamenja za varčnejše. A to še ne pomeni, da bo tale Stealth delal počasi. Še vedno imamo tu procesor Intel i7, grafično kartico GeForce 150MX 4 GB16 GB delovnega pomnilnika, 512 GB SSD-ja in UHD-zaslon, ki je občutljiv na dotik. Še vedno ohranja zmožnost prikazovanja bogatih barv (100% pokritost sRGB). Vse to je umeščeno v privlačno aluminijasto ohišje.

Dell XPS 15 2v1

Dell XPS 15 2v1
Dell XPS 15 2v1

Gre za model, ki je nekakšna neposredna konkurenca Applovemu Macbooku Pro, saj se vedno več ljudi odloča zanj. Tokrat smo izbrali kar 2v1 verzijo, ki je bolj praktična predvsem za tiste, ki fotografije radi popravljajo s pomočjo dotika. Tale XPS ima oster, svetel in barvno natančen UHD-zaslon, procesor Intel i7, grafično kartico Radeon Vega, 16 GB delovnega pomnilnika in 512 GB SSD.

Microsoft Surface Book 2

Microsoft Surface Book 2
Microsoft Surface Book 2

Še en proizvajalec, ki se zagotovo spozna na izdelavo prenosnika za profesionalno rabo. Surface Book 2 je 15-palčni prenosnik/tablica, ki bo odlično služil tudi zahtevnejšim uporabnikom. Slika na zaslonu bo zaradi ločljivosti 3240 x 2160 pikslov izjemno ostra, 132% pokritost sRGB pa bo zadovoljija potrebo po barvni natančnosti. V tem paketu dobimo še procesor Intel i7, grafično kartico GTX 1060 6 GB, 1 6 GB delovnega pomnilnika in 512 GB SSD-ja. Kot eden redkih ima tudi vhod za običajno spominnsko kartico SD.

Microsoft Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop 2
Microsoft Surface Laptop 2

Dobra in ceneje, amapak tudi bolj podhranjena alternativa zgoraj omenjenemu modelu. A vseeno imamo tu vse, kar potrebujemo za hitro urejanje fotografij. Tudi na terenu, saj se dotični model pohvali z vzdržljivo baterijo, ki drži svojo avtonomijo 14 ur. Zaslon je pri 13,5 palcih malce manjši in ločljivosti 2256 x 1504 pikslov, a obdrži barvne sposobnosti velikega brata. Najcenejša različica ima procesor Intel i5, vgrajeno grafiko UHD 620, 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB SSD-ja.

HP Spectre 15 x360

HP Spectre 15 x360
HP Spectre 15 x360

Ta preklopni prenosnik je prava zverina. Procesor Intel i7, grafika MX150, 16 GB delovnega pomnilnika in 512 GB SSD-ja, ki mu pomaga še 32 GB velik Intel Optane. Prenosnik sliko izrisuje na dotik občutljivem OLED-zaslonu ločljivosti UHD. Poleg prenosnika uporabnik prejme tudi pisalo. Ko je že govora o zaslonu – ta postane zelo sveteloster in pokriva 100% sRGB.

Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook X Pro
Huawei Matebook X Pro

Huawei je pri nas veliko bolj poznan kot izdelovalec mobilnih telefonov kot pa izdelovalec prenosnih računalnikov. Pa vendar so njihovi prenosniki zelo dobri. Svojo vizualno podobo sicer črpajo iz jabolčne strani, poganja pa jih Microsoft Windows. Poleg spodobnih specifikacij kot je procesor Intel i5 ali i7, 8 ali 16 GB delovnega pomnilnika in do 512 GB SSD shrambe, se lahko Matebook X Pro pohvali še s 3K-zaslonom, občutljivim na dotik. Barva natančnost dosega okoli 98% pokritosti sRGB, kar je precej v redu.

HP Omen 15

HP Omen 15
HP Omen 15

Če urejamo fotografije in poleg tega igramo še videoigre, potem je ta prenosnik za nas kot naročen: Intel i7, RTX 2060, 16 GB delovnega pomnilnika, 512 GB SSD-ja in zaslon s frekvenco osveževanja 144Hz. Poleg tega nudi tudi dokaj solidno barvno natančnost. Za podobno ceno težko dobimo kaj boljšega, seveda v primeru, da iščemo vsestransko močan prenosnik.

Asus TUF FX505

Asus TUF FX505
Asus TUF FX505

Tale Asus ne bo navdušil z izjemno kakovostnim ekranom, bo pa navdušil s komponentami, ki bodo zadovoljile marsikatero potrebo, tako fotografa kot montažerja. Procesor AMD R5-3550H, grafika GTX 1650 4 GB, 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB SSD. Ideja je, da prenosnik sam po sebi služi kot mišica, na njega pa se priključi zunanji zaslon. Prenosnik bo zato manj prenosljiv, bo pa v kombinaciji z zunanjim zaslonom poskrbel za odlično uporabniško izkušnjo.

Dodatne Informacije

Uredništvo ne odgovarja za navedene cene. Cene pri spletnih trgovcih so dinamične narave in se lahko spremenijo kadarkoli. Zapisane so bile v času redakcije.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!