fbpx

Top 10: najboljši videoposnetki, ki so obeležili 2018

Top 10: najboljši videoposnetki, ki so obeležili leto 2018

Leto 2018 nas je na področju arhitekture, umetnosti, oblikovanja in tehnologije obdarilo s številnimi novostmi. Verjetno vas zanima, kaj vse je bilo potrebno, da so nastale? To je mogoče najbolje opisati z videoposnetki.

Predstavljamo vam 9 najbolj zanimivih videoposnetkov leta 2018.

1. Vrtenje z avtomobili v Južni Afriki

Britanski režiser Leo Maguire je pred petimi leti dobil povabilo, da obišče Južno Afriko in posname dokumentarec o prav posebnem kulturnem fenomenu. Pot ga je vodila v Soweto, črnsko mesto v predmestju Johannesburga. Vrtenje z avtomobili izvira že iz časov apartheida in simbolizira upor proti nadvladi belcev.

2. Športno igrišče v Mehiki

Mehiško združenje arhitektov All Arquitectura je ob podpori angleškega nogometnega kluba Manchester City prebivalce mesta Valle de Chalco, ki je znano po visoki stopnji kriminala, razveselilo z novim igriščem. V okviru projekta sta bila zgrajena športno igrišče in paviljon.

3. Lansiranje rakete SpaceX Falcon Heavy

Elon Musk, ki si ob Tesli lasti tudi SpaceX, si želi bolje raziskati vesolje. Proti koncu leta 2017 je naznanil, da si želi v orbito poslati kar avtomobil Tesla Roadster. Kako? Kot nazorno kaže animacija, ob pomoči rakete Falcon Heavy.

4. Samsung v oglasu nad iPhone X

Samsung je pri oglaševanju svojega novega telefona Galaxy S9 odločil za zanimivo taktiko. Julija letos je izdal oglas, v katerem je kritiziral hitrost iPhona X. Kampanjo je kasneje obogatil še z drugimi podobnimi oglasi, v katerih smo priča pogovoru med stranko in prodajalcem v Applovi trgovini.

5. Podvodna koreografija v najglobljem bazenu na svetu

Julie Gautier je umetnica, ki se najbolje znajde pod gladino vode. Množice je osupnila s 7-minutnim posnetekom, v katerem ob potapljanju na dah izvaja podvodno koreografijo. Videoposnetek je bil ustvarjen v bazenu Y-40 The Deep Joy, ki se nahaja blizu Benetk in velja za najglobljega na svetu.

6. Furby Organ: nadvse nenavaden glasbeni instrument

Izumitelju Samu Battlu je po letih odrekanja končno uspelo ustvariti to, kar si je vedno želel – najbolj nenavaden glasbeni instrument vseh časov. Furby Organ, kot ga je poimenoval, je sestavljen iz 44 pojočih plišastih igrač.

7. Barbie Mustang ni le običajen gokart

Skupina avtomobilskih entuziastov je v pičlih štirih dneh sestavila gokart Barbie Mustang. Pod ohišjem vozila rožnate barve se skriva motor s prostornino 240 kubičnih centimetrov.

8. Luč PH5 praznuje 60. rojstni dan

Stenska luč PH5, ki jo je leta 1958 izdelalo podjetje Louis Poulsen, je pred kratkim praznovala svoj 60. rojstni dan. Ob tem jubileju so se proizvajalci odločili, da posnamejo video, s katerim so počastili še danes priljubljeno luč.

9. Dizajn 50. let 20. stoletja malo drugače

Praški 3D-umetnik Miki Nemcek je pozornost vzbudil s kratko animacijo, v kateri je predstavljen ikonični dizajn 50. let prejšnjega stoletja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!