Top 10 olimpijskih hitov: nepozabne himne olimpijskih iger

Olimpijske himne

Čast nastopa na olimpijskih igrah poleg športnikom pripade tudi peščici glasbenikov. Tako kot športniki pa morajo tudi glasbeniki skozi kvalifikacijsko sito, zmagovalec – za to čast se potegujejo številni glasbeniki oz. skupine – pa je lahko samo eden in ga mora na koncu potrditi Mednarodni olimpijski komite (MOK). Uradno himno OI (Cantato oz. Olimpijsko odo) je sicer napisal Kostis Palamas, uglasbil pa Spyros Samaras. Prvič so jo izvedli na prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Atenah (Grčija) leta 1896. Neuradno je bila Cantata hvalnica OI do leta 1958, ko je to postala tudi uradno. Od istega leta dalje se v okviru OI izvajajo tudi pesmi, ki so himne oz. uradne skladbe aktualnih olimpijskih iger. Osnovni namen teh skladb je širjenje in promocija olimpizma. V nadaljevanju vam predstavimo top 10 olimpijskih hitov, ki smo si jih zapomnili bolj kot športne dosežke!

Katere so najbolj nepozabne himne olimpijskih iger, ki so skozi leta spremljale olimpijce? Vsako olimpijado pospremi uradna skladba OI oz. himna aktualnih OI, ki jo mora potrditi tudi MOK.
https://youtu.be/_a0PUTNebeE
Nič drugače na bo na OI Rio 2016 (uradni himni lahko prislunete spodaj), za katere so neuradno himno posneli tudi pri Samsungu, svoje pa je pristavila tudi Katy Perry (glejte zgoraj). Ustvariti olimpijsko pesem je velika čast za glasbenika. Skladba mora biti mednarodno prepoznavna, širiti mora vrednote olimpizma ter se čim bolj približati ljudem. Glasba je sicer od nekdaj pomemben del OI, saj je skupen jezik vseh ljudi na svetu. Tako kot himne, ob igranju katerih na dan privrejo vsa naša nacionalna čustva, so tudi te pesmi sposobne pri ljudeh vzbuditi prav posebne emocije.

PREBERITE ŠE: Rio 2016: Samsung nas s himno vseh himn ogreva pred začetkom olimpijskih iger

https://youtu.be/KDtSIRQ9R8E
Spomnimo se samo skladbe Barcelona, pesmi Freddieja Mercuryja, ki jo je posnel skupaj s špansko operno divo Montserrat Caballé in je bila kljub prezgodnji smrti britanskega pevca izvedena na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger 1992 v Barceloni.

Freddie Mercury in Montserrat Caballe med izvajanje skladbe Barcelona.
Freddie Mercury in Montserrat Caballe med izvajanje skladbe Barcelona.

To pa ni edina skladba z olimpijskih iger, ki v nas vzbuja prav posebna čustva. V nadaljevanju vam predstavimo najboljših deset.

Top 10 olimpijskih hitov – nepozabne himne olimpijskih iger:

Whitney Houston – One Moment in Time, POI 1988 (Seul, Južna Koreja)

Sarah Brightman in Jose Carreras – Amigos Para Siempre, POI 1992 (Barcelona, Španija)

Koreana – Hand in Hand, POI 1988 (Seul, Južna Koreja)

Bryan Adams in Nelly Furtado – Bang The Drum, ZOI 2010 (Vancouver, Kanada)

Celine Dion – Power of the Dream, POI 1996 (Atlanta, ZDA)

Muse – Survival, POI 2012 (London, Anglija)

Björk – Oceania, POI 2004 (Atene, Grčija)

Gloria Estefan – Reach, POI 1996 (Atlanta, ZDA)

Christopher Cross – A Chance For Heaven, POI 1984 (Los Angeles, ZDA)

Freddie Mercury in Montserrat Caballé – Barcelona, POI 1992 (Barcelona, Španija)


*Izdana že leta 1987.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 enostavnih vaj za oblikovan in vitkejši pas: potrebujete le 5 minut na dan