fbpx

Trik, s katerim se boste zavedno rešili prahu v svojem domu

Foto: envato

Ali vaš dom pogosto postane prizorišče bitke s prahom, ki se vrača kljub vašim prizadevanjem za redno čiščenje? Si želite odkriti skrivnost, kako ustaviti to nadlogo in obdržati vaše prostore čiste dlje časa?

Prah je fina prašna snov, ki nastane kot posledica drobnih delcev, ki se sproščajo iz različnih virov, kot so zrak, tla, oblačila, pohištvo, hrana itd. Lahko vsebuje različne drobne delce, kot so delci kože, dlake, volne, pelod, cigaretni dim, kemikalije iz gospodinjskih čistil …

Prah je pogosto alergen. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, kot so kihanje, srbeč nos, izpuščaji itd. Zato je pomembno redno čiščenje doma, da se zmanjša prisotnost prahu in s tem tudi možnost alergijskih reakcij.

Nadležen prah je težava, ki se zdi, da se vedno znova vrača

Prah. Prah. Prah. Foto: Frantisek Canik / Unsplash

Kljub rednemu čiščenju se hitro spet nabere na policah, pohištvu in drugih površinah. Vendar pa obstaja način, kako se lahko za dlje časa znebite te nadloge – in to s pomočjo glicerina. Čiščenje prahu z glicerinom je ena izmed alternativnih metod, ki se uporabljajo za učinkovito odstranjevanje prahu in hkrati ohranjajo površine sijoče in zaščitene.

Naredite raztopino, tako da zmešate glicerin s toplo vodo v razmerju 1:1 ali pa ga uporabimo neposredno na površinah. Deluje kot lepilo, ki učinkovito pritegne prah in druge delce ter omogoča, da se lažje odstranijo s površine.

Prednosti čiščenja prahu z glicerinom so neškodljivost za večino površin, saj ne pušča madežev ali poškodb, hkrati pa pomaga tudi pri ohranjanju vlage na lesu in drugih materialih. Za sabo pušča sijajno površino, kar ustvari dodaten estetski učinek. Pomembno je, da površine po temeljitem brisanju s čistilom na osnovi glicerina obrišete z vlažno krpo, da odstranite morebitne ostanke.

Torej, v majhno razpršilno stekleničko vlijte polovico glicerina. Dodajte vodo. Razmerje med glicerinom in vodo naj bo približno 1:1, vendar lahko prilagodite razmerje glede na želeno konsistenco in učinkovitost.

Poškropite po prahu. Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Stekleničko dobro pretresite, da se glicerin in voda temeljito premešata. Ko je mešanica pripravljena, jo enakomerno razpršite po površinah, ki se vam zdijo najbolj nagnjene k nabiranju prahu. To lahko vključuje police, pohištvo, okenske police in druge površine.

Razpršilna mešanica bo delovala tako, da bo ujela prah in ga zadržala na površini, kar bo preprečilo, da bi se dvignil v zrak in se ponovno naselil na vaše površine. Ta učinek lahko traja tudi do deset dni. Mešanico proti prahu z glicerinom lahko uporabite na številnih mestih v vašem domu, kjer se prah najpogosteje nabira.

Pohištvo

Razpršite mešanico na vse vrste pohištva v vašem domu, vključno z mizami, stoli, omarami, kavči in posteljami.

Police

Uporabite mešanico na vseh vrstah polic, kot so knjižne police, dekorativne police, police v kuhinji in kopalnici ter garderobi.

Okenske police

Prav tako lahko uporabite mešanico na okenskih policah, da preprečite nabiranje prahu na teh mestih, kjer se pogosto kopiči umazanija in prah.

Znebite se prahu. Foto: Cottonbro studio / Pexels

Mize

Razpršite mešanico na jedilniške mize, klubske mize, delovne mize in druge površine, kjer se pogosto kopiči prah.

Računalniška oprema

Če imate računalniško opremo, kot so računalniki, tipkovnice, miške in monitorji, lahko uporabite mešanico, da preprečite nabiranje prahu na teh napravah.

Dekorativni predmeti

Uporabite mešanico na vseh vrstah dekorativnih predmetov, kot so slike, okvirji, lončnice, vaze in drugi dekorativni elementi …

Vhodna vrata

Razpršite mešanico na vhodnih vratih in okoliških površinah, da preprečite, da bi se prah naselil na teh mestih …

Pravzaprav je mešanica proti prahu z glicerinom primerna za skoraj vsako površino v vašem domu, kjer se nabira prah.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.