Ste kdaj med uživanjem osvežilnega ananasa občutili neprijeten občutek pekočega ali pikajočega jezika? Niste edini. Čeprav je to tropsko sadje priljubljeno zaradi sladkosti in številnih hranilnih snovi, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neprijeten občutek v ustih. Vse skupaj pa je posledica nenavadnega naravnega pojava, ki ga skriva to eksotično sadje.
Ananas vsebuje drobne igličaste kristale kalcijevega oksalata, imenovane rafidi, ki so naravni obrambni mehanizem rastline. Rafidi delujejo kot zaščita pred plenilci, ko rastlino ali plod napadejo. Naši jeziki in ustne sluznice, ko ugriznemo v ananas, niso izvzeti iz tega. Mikroskopske iglice lahko prodrejo v občutljiva tkiva ust in povzročijo rahlo draženje, ki se izrazi kot pekoč ali pikajoč občutek.
@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ
Bromelain: encim, ki razkraja beljakovine
Poleg rafidov je v ananasu še en krivec, in sicer encim bromelain. Ta encim razgrajuje beljakovine, kar sicer pomaga pri prebavi, a na naših sluznicah lahko povzroči rahlo vnetje. Zanimivo je, da bromelain “razkraja” tudi beljakovine v naših ustih, kar lahko pojasni občutek, kot da bi bil jezik razdražen ali celo nekoliko “poškodovan” (vir: healthline.com). Kljub temu bromelain velja za koristnega, saj ima protivnetne lastnosti in pomaga pri prebavi beljakovin.
Preprosti triki, kako preprečiti draženje
Dobra novica je, da obstaja več načinov, kako uživati ananas, ne da bi občutili nelagodje. Tukaj je nekaj nasvetov:
Izberite zrel ananas: Manj zrel plod vsebuje več kalcijevega oksalata in bromelaina, zato bo občutek pekočnosti močnejši. Zrelejši ananas vsebuje manj teh dražečih spojin.
Pred zaužitjem ananas namočite v slano vodo: Sol pomaga nevtralizirati encim bromelain, s čimer zmanjšate možnost draženja.
Odstranite sredico: Sredica ananasa vsebuje največ bromelaina, zato jo lahko pred uživanjem odstranite.
Kaj pa alergije
Alergije na ananas so redke, vendar lahko povzročijo različne simptome, kot so srbečica v ustih, otekanje ustnic, jezika ali grla, izpuščaji in prebavne težave, kot sta bolečina v trebuhu ali driska. Pri nekaterih ljudeh se lahko razvije tudi resna alergijska reakcija, imenovana anafilaksija, ki zahteva takojšnjo medicinsko pomoč. Osebe, alergične na cvetni prah, lahko doživijo navzkrižno reakcijo, imenovano oralni alergijski sindrom, ki povzroči blago srbenje ali otekanje po zaužitju svežega ananasa. Poleg tega je možna tudi intoleranca na encim bromelain, ki povzroči prebavne težave, ali histaminska intoleranca, kjer se sprosti prekomerna količina histamina, kar lahko vodi v glavobole in kožne izpuščaje. V primeru kakršnihkoli simptomov je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč za ustrezno diagnostiko.
Zaključek: Ali nas mora to skrbeti?
Kljub neprijetnemu občutku, ki ga pri nekaterih povzroča uživanje ananasa, je ta tropski sadež poln zdravju koristnih snovi, kot so vitamini (predvsem vitamin C), vlaknine in antioksidanti. Če občutite draženje, je rešitev preprosta – poskusite z bolj zrelimi plodovi ali uporabite enega od zgoraj naštetih trikov.
Torej, naj vas majhno peckanje ne odvrne od uživanja tega okusnega sadeža. Ananas, s svojimi bogatimi hranili in osvežilnim okusom, še vedno ostaja nepogrešljiv del zdrave prehrane.