Tukaj je prva bioopeka, proizvedena iz človeškega urina

Študentje iz južnoafriške Univerze v Cape Townu so s svojim odkritjem pretresli znanstveni svet. Razvili so novi gradbeni material, pri proizvodnji katerega so uporabili človeški urin, pesek in bakterije.

Bioopeke so izdelane po posebnem postopku, pri katerem sodeluje encim ureaza, ki ga izdelujejo bakterije, naseljene v pesku. Ureaza reagira s sečnino, po poteku zapletene kemične reakcije pa pride do nastanka kalcijevega karbonata. Na ta način je pesek mogoče utrditi in ga poljubno oblikovati.

Proizvodnja posebnih opek je bila zelo učinkovita, saj se odvija pri sobni temperaturi. Samo za primerjavo – navadne opeke so proizvedene pri kar 1400 °C, ob tem pa prihaja do sproščanja velikih količin ogljikovega dioksida.

Bio-opeko je mogoče proizvesti pri sobni temperaturi.
Bio-opeko je mogoče proizvesti pri sobni temperaturi.

Po tem, ko so koncept uporabe sečnine pri izdelovanju gradbenega materiala preizkusili že v ZDA, pa se študentka Suzanne Lambert lahko pohvali, da je v sklopu procesa prva uporabila človeški urin.

Bakterije, pesek in urin tvorijo odlično kombinacijo.
Bakterije, pesek in urin tvorijo odlično kombinacijo.

Znanstveniki tudi menijo, da je z uravnavanjem rasti bakterij mogoče vplivati na trdnost opeke, ki bo torej prilagojena strankinim zahtevam.

Opeke že čakajo na vas.
Opeke že čakajo na vas.

Po besedah dr. Dyllona Randalla, predavatelja na capetownski univerzi, je odkritje revolucionarno predvsem zaradi tega, ker bo po njegovi zaslugi mogoče iz odpadnih snovi ustvarjati nove produkte.

Randall urin primerja s tekočim zlatom. čeprav zavzema le 1 % prostornine odpadnih voda, pa vsebuje 80 % dušika, 56 % fosforja in 63 % kalija v vseh svetovnih odpadnih vodah. Fosfor lahko denimo med kemično reakcijo pretvorimo v kalcijev fosfat, sicer ključno sestavino gnojil, ki jih podpira komercialno kmetijstvo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
news.uct.ac.za

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Samsung Galaxy F41: je to cenovni zmagovalec?