Udobna zimska zatočišča, o katerih lahko le sanjamo

Pobeg v idilično kočo v osrčju snežne pravljice v prihodnjih mesecih gotovo ne bi bil odveč. Zima se namreč nezadržno približuje, z njo pa tudi vse lepote, ki jih prinaša.

Predstavljamo vam 10 arhitekturnih čudes v osrčju goratih in hribovitih pokrajin.

Drevesna hišica v obliki jajca


Claudio Beltrame je svojo drevesno hišico, ki jo je poimenoval “Pigna”, postavil v italijanskih Alpah v bližini Trevisa. Jajčasto zatočišče, ki v višino meri kar 10 metrov, se odlično spoji z okolico. Sestavljajo ga tri nadstropja: najnižje je namenjeno terasi, srednje sestavlja serija stopnic, medtem ko se na najvišjem nahaja bivalni prostor z dvema velikima oknoma.

Drobcena koča na kolih


Arhitekt Nozomi Nakabayshi je kočo zgradil v hrastovem gozdu, ki je del britanske grofije Dorset. Soba z merami 2,5 m x 2,5 m, do katere se je mogoče povzpeti po stopnicah, resda ne ponuja obilo prostora, je pa zato kot nalašč za sprostitev. Misli lahko ob pogledu na mirno pokrajino zbistrite tudi na terasi.

Hiška ob jezeru v popolnem sožitju z naravo


Kanadsko arhitekturno podjetje Uufie se je domislilo hišice ob jezeru, ki je tesno povezana z naravo. Najdemo jo v mestecu Bolsover v kanadski provinci Ontario. Obdana je z brezovim in smrekovim gozdom, ki rasteta ob verigi jezer Kawartha. 2-nadstropna stavba je prekrita s črnim jeklom in cedrino oblogo. Hiška, v kateri je prostora za celotno družino, je edinstvena predvsem zaradi tega, ker so na njen zunanji del pritrjena ogledala.

Večnamenski objekt ob obali


Ribiška vasica Kleivan na norveškem otočju Lofoten, ki se nahaja v polarnem krogu, vas bo prepričala z zgradbami z začetka 19. stoletja, med katerimi najdemo tudi 3 kulturno zaščitene. Študentje fakultete Oslo School of Architecture and Design so vasico popestrili z večnamenskim objektom, ki pokrajino odlično povezuje z morjem.

Sestavljivo počivališče

Sestavljivo počivališče.
Sestavljivo počivališče.

SA Lab je zasnoval sestavljivo počivališče, ki bo na voljo obiskovalcem Islandije. Ustvarjalce je navdihnilo mistično drevo Yggdrasil iz nordijske mitologije, ki je simbol življenja. Struktura izletnikom ponuja vse, kar potrebujejo za oddih po naporni poti. Oblikovana je v skladu s tradicionalnimi islandskimi arhitekturnimi normami in kulturnimi simboli.

Hiša na kolih s pogledom na Winnipeško jezero

Hiša na kolih s pogledom na Winnipeško jezero.
Hiša na kolih s pogledom na Winnipeško jezero.

Arhitekturni studio DIN Project se je domislil prav posebne koče v regiji Interlake, ki leži v kanadski provinci Manitoba. Leseno platformo namreč podpirajo jekleni nosilci. Mlada družina, po naročilu katere je bil projekt zasnovan, bo lahko uživala ob pogledu na Winnipeško jezero in gorato pokrajino.

Hiša nasprotij ob Ontarijskem jezeru


Studio rzbld predstavlja “Opposite House” – zasebno domovanje na območju Scarborough Bluffs, ki se nahaja blizu kanadskega Toronta. Namenjeno je paru, ki je zaradi kariere nenehno na poti, a si želi kmalu ustvariti družino. Stavba, ki v dolžino meri 45 metrov, je polna nasprotij. Hkrati jo lahko označimo za običajno in drugačno, osupljivo in udobno, kakor tudi zasebno in javno.

Mirno vikend zatočišče


Hiša “Chalet Forestier” je locirana v neposredni bližini gore Pinnacle, ki leži v Frelighsburgu v kanadski provinci Quebec. V sodelovanju z arhitektko Lise Gagne jo je oblikovalo podjetje Atelier Barda. Leseni dom je v prvi vrsti namenjen preživljanju časa med vikendom. Notranji prostor je razdeljen na tri dele: veliko spalnico, ložo in otroško sobo.

Prenovljena kmetija na avstrijskem podeželju

Prenovljena kmetija na avstrijskem podeželju.
Prenovljena kmetija na avstrijskem podeželju.

Studio HPS-Architekten je nedavno zaključil prenovo stare kmetije na avstrijskem podeželju. Arhitekti so se odločili, da najstarejše dele stavbe pustijo pri miru, medtem ko je večina objekta, ki je po novem odeta v smrekovino, prestala temeljito rekonstrukcijo.

Razkošne počitniške hiše s fantastičnim razgledom


Serija počitniških hišic od nas ni oddaljena prav veliko, saj se nahaja na avstrijskem Štajerskem. Luksuzne koče, ki jih je zasnovalo podjetje Viereck Architekten, se nahajajo na gorskem grebenu. Obiskovalci bodo navdušeni nad čudovitim, 360-stopinjski pogledom v dolino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!