fbpx

Ulična umetnost: sanjske destinacije za ljubitelje ulične umetnosti

Sanjske destinacije za ljubitelje ulične umetnosti

Ulična umetnost – oboževana in prezirana. Ste eni izmed tistih, ki hodijo po ulicah in se jim ob pogledu na grafite zasvetijo oči? Če se navdušujete nad umetnostjo stranskih ulic, kot tudi pravimo ulični umetnosti, potem so ti kraji kot nalašč za vas. V nadaljevanju vam namreč predstavljamo sanjske destinacije za ljubitelje ulične umetnosti.

Ste ljubitelj ulične umetnosti? Potem se na naslednji dopust ali popotovanje odpravite v enega izmed sledečih mest, ki veljajo za sanjske destinacije ljubiteljev ulične umetnosti, kjer ulični umetniki navdušujejo z umetninami vseh velikosti in oblik.

Grafiti v Berlinu so polni simbolike.
Grafiti v Berlinu so polni simbolike.

Kjerkoli po svetu potujemo, naletimo na raznovrstne ulične poslikave. Če ste pozorni, boste ugotovili, da so številni zidovi polni ustvarjalnih izlivov anonimnih umetnikov, od preprostih, prostaških, objestnih na sveže prepleskani deviško beli steni, humornih, vulgarnih do takšnih, ki bi jih bilo treba uokviriti. Ulična umetnost je hote ali nehote sestavni del vsakega mesta, kaj mesto v njej prepozna, pa je odvisno od mesta samega. Nekatera ulično umetnost zatirajo in je ne priznajo kot umetnost, spet druga ulično umetnost negujejo, spodbujajo tovrstne umetniške posege v javni prostor (na primer objavljajo območja, kjer ulični umetniki lahko ustvarjajo) in so na ulične poslikave ponosna.

PREBERITE ŠE:

Grafite najdemo povsod po svetu. Ta je iz Buenos Airesa.
Grafite najdemo povsod po svetu. Ta je iz Buenos Airesa.

Za vse, ki raje občudujete umetnine na zgradbah, zidovih, ograja, vlakih … kot pa v muzejih in galerijah, smo pripravili vodič po sanjskih destinacijah, ki bodo zadovoljile apetite ljubiteljev ulične umetnosti, ki je danes sicer precej več kot le grafiti, ki sicer ostajajo v jedru ulične umetnosti, a se pojavlja še kopica novejših oblik tovrstnega umetniškega izražanja, kamor sodi tudi flash mob. 

Ulična umetnost: sanjske destinacije za ljubitelje ulične umetnosti:

Berlin – svetovna prestolnica ulične umetnosti

London – več kot le Banksy

Melbourne – grafiti za vsakogar

Lizbona – ulična umetnost v vlogi odrešitelja

New York – meka grafitov in ulične umetnosti

Praga – kar je za vernike Zid objokovanja, je za ljubitelje grafitov zid Johna Lennona

Filadelfija – dnevna soba grafitarjev

Belfast – politično angažirana ulična umetnost

Valparaiso – priljubljena destinacija grafitarjev

Ciudad de Mexico – grafiti vseh ”ras”

Lodž – galerija na prostem

Pariz – mesto ljubezni, mesto luči … in mesto grafitov

Cape Town – ulična umetnost s pozornostjo na detajlih

Buenos Aires – ulična umetnost, ki navdihne

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!