fbpx

Veseli december v Ljubljani 2019: najboljši dogodki v Ljubljani

Čarobni gozd( Foto: © Dunja Wedam)

Veseli december se v Ljubljani v letu 2019 začenja s prižigom lučk, ki bo 29. novembra ob 17.15. Nato nas čaka cel mesec odličnih dogodkov. Kateri so najboljši dogodki v Ljubljani za veseli december 2019?

Kot smo že omenili, bo december v Ljubljani 2019 odprl prižig lučk, ki bo v petek, 29. novembra, ob 17.15. In ko bodo Ljubljano osvetlile čudovite božične lučke, se bodo začeli najboljši dogodki! December v Ljubljani 2019 namreč napoveduje praznične sejme, obiske dobrih mož, ledene vile, čarobni gozd, Ledeno deželo in še veliko drugega. Pa si poglejmo, kaj vse nas čaka!

Veseli december v Ljubljani 2019: najboljši dogodki v Ljubljani

Praznični sejmi

Praznični sejmi (Foto: © Dunja Wedam)
Praznični sejmi (Foto: © Dunja Wedam)

Praznični sejmi se letos odvijajo na šestih lokacijah: na Bregu, na Gallusovem, Cankarjevem in Petkovškovem nabrežju ter na Kongresnem in Prešernovem trgu. Na sejmih lahko med drugim kupite modne dodatke, izdelke slovenskih oblikovalcev, kape, rokavice, šale, izdelke domače in umetne obrti, slovenske kulinarične izdelke, sladice, med, žganje in praznične spominke. Spremljajo jih gostinske hišice s kuhanim vinom, toplim čajem, likerji ter ponudbo klobas, jedi z žara in druge hrane, ki so razpršene po vsem starem mestnem jedru.
KDAJ: od 29. novembra 2019 do 5. januarja 2020

Ledena dežela 2019

Ledena dežela
Ledena dežela

Letošnja ledena zgodba temelji na zgodovini Ljubljane. V Ledeni deželi boste našli koliščarje, Rimljane in tudi znamenito Plečnikovo arhitekturo. Pravljičnost novoletnega časa bo dodal ledeni zmaj – tokrat v steampunk izvedbi, usedli se boste lahko tudi v ledeni starinski avto ali pa se slikali na pravi rimski bojni kočiji – iz ledu, seveda. Ledena dežela bo imela tudi pravi ledeni bar, da se boste pogreli ob vroči čokoladi, dišečem kuhanem vinu ali čaju. Za najmlajše in mlade po srcu so poskrbeli z zabavo na najdaljšem, kar 5-metrskem ledenem toboganu!
KDAJ: od 29. novembra 2019 do 6. januarja 2020 med 10.00 in 23.00 / Kongresni trg

Čarobna Križevniška ulica

Čarobna križevniška ulica (Foto: © Dunja Wedam)
Čarobna Križevniška ulica (Foto: © Dunja Wedam)

Na eni izmed najlepših ljubljanskih ulic, Križevniški ulici v neposredni bližini prazničnega sejma na Bregu, bo ob koncih tedna do božiča potekal program prireditev za otroke. Vsako soboto in nedeljo bodo dopoldne ustvarjalne delavnice za otroke, ob popoldnevih pa bodo na sporedu brezplačne lutkovne predstave v Mini teatru ali izobraževalni dogodki.
KDAJ: od 30. novembra do 22. decembra 2019 med 10.00 in 16.00 / Križevniška ulica

Miklavžev sejem

Miklavžev sejem (Foto: Visit Ljubljana)
Miklavžev sejem (Foto: Visit Ljubljana)

Tradicija svetega Miklavža oziroma Nikolaja, ki na večer pred svojim godom 6. decembra prinaša otrokom darove, je priljubljen del slovenskega ljudskega izročila in je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1839. Na praznično okrašenih stojnicah bodo na prodaj različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje ob Miklavžu.
KDAJ: od 3. do 6. decembra 2019 med 10.00 in 20.00 / Prešernov trg

Čarobni gozd

Čarobni gozd( Foto: © Dunja Wedam)
Čarobni gozd (Foto: © Dunja Wedam)

Ustvarjalne delavnice za otroke Pionirskega doma, Čarobni gozd, bodo decembra razveseljevale tako tiste najmlajše kot starejše. V čarobnem vzdušju pod zvezdnatim nebom bodo lahko vsak dan ustvarjali izdelke, ki bodo polepšali praznične dni. Ob petkih, sobotah in nedeljah pa se bodo poleg delavnic zvrstile tudi pravljične gledališke predstave.
KDAJ: od 3. do 22. decembra 2019 med 16.30 in 19.00 / Kongresni trg, paviljon v parku Zvezda

Miklavžev sprevod

Miklavžev sprevod (Foto: © Uroš Abram)
Miklavžev sprevod (Foto: © Uroš Abram)

Miklavž se bo z vzpenjačo spustil na Krekov trg, kjer ga bo pričakalo spremstvo. V skladu s tradicijo bodo angelčki obdarovali pridne otroke, parklji in vragi pa strašili poredne. Skupaj se bodo odpravili do Prešernovega trga, kjer bo Miklavž nagovoril obiskovalce, nato pa se s spremstvom odpravil v frančiškansko cerkev.
KDAJ: 5. decembra 2019 med 17.00 in 18.30 / od Krekovega do Prešernovega trga

Lajnarji

Lajnarji  (Foto: © Dunja Wedam)
Lajnarji (Foto: © Dunja Wedam)

Lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah bodo na ljubljanskih ulicah pričarali vzdušje preteklih časov. Lajna je veliko zanimivejše glasbilo, kot se zdi na prvi pogled. Čeprav je najbolj znana po tem, da so jo v 19. stoletju najpogosteje uporabljali berači, ki so potovali od vasi do vasi, igranje nanjo ni tako samodejno, kot bi morda mislili.
KDAJ: od 7. do 22. decembra 2019 med 16.00 in 19.00 / mestno središče

Ledena kraljica

Ledena kraljica (Foto: Visit Ljubljana)
Ledena kraljica (Foto: Visit Ljubljana)

Ledeni artisti bodo navdušili z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ki bodo prepričale tudi najzahtevnejše gledalce.
KDAJ: 8., 15. in 22. decembra 2019 med 17.00 in 18.30 / Mestni trg, Prešernov trg / Petkovškovo nabrežje, park Zvezda, Novi trg, Gallusovo nabrežje

Glasbeni program na Novem trgu

Glasbeni program na Novem trgu (Foto: © Dunja Wedam)
Glasbeni program na Novem trgu (Foto: © Dunja Wedam)

Po opravljenih nakupih na prazničnem sejmu si boste lahko privoščili srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem glasbenem programu na odru na Novem trgu.
KDAJ: od 14. do 23. decembra 2019 med 18.00 in 21.00 / Novi trg

Pevski zborčki

Pevski zborčki (Foto: © Dunja Wedam)
Pevski zborčki (Foto: © Dunja Wedam)

Praznično vzdušje v starem delu mesta, pred Mestno hišo, popestrijo tudi otroci iz ljubljanskih osnovnih šol. Prisrčnih nastopov otroških pevskih zborčkov ne smete zamuditi.
KDAJ: od 16. do 18. decembra 2019 med 17.00 in 19.00 / Mestna hiša (Magistrat, Rotovž)

Božični koncert pred Magistratom

Božični koncert pred magistratom (Foto: © Dunja Wedam)
Božični koncert pred Magistratom (Foto: © Dunja Wedam)

Tradicionalni božični koncert, ki ga ne smete zamuditi, bo posebno doživetje v srcu praznično okrašene Ljubljane. Program bo objavljen v kratkem.
KDAJ: 24. decembra 2019 med 17.00 in 18.00 / Mestna hiša (Magistrat, Rotovž)

Ana Mraz

Ana Mraz (Foto: © Dunja Wedam)
Ana Mraz (Foto: © Dunja Wedam)

Špica bo prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča. Občudovali boste lahko nastope klovnov, žonglerjev, artistov in cirkusantov, ki so zanimivi tako odraslim kot otrokom.
KDAJ: 26. decembra 2019 med 17.00 in 19.30 / park Špica

Sprevodi dedka Mraza

Sprevodi dedka Mraza  (Foto: © Dunja Wedam)
Sprevodi dedka Mraza (Foto: © Dunja Wedam)

V zadnjih dneh letošnjega leta se bo izpod Triglava v svoji kočiji z vpreženimi lipicanci v Ljubljano pripeljal dedek Mraz. Prišel bo v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic. Otroke bo pozdravil na svoji tradicionalni poti s postanki pred Mestno hišo ter na Prešernovem in Kongresnem trgu.
KDAJ: od 26. do 30. decembra ob 17.00 / staro mestno jedro

Glasbeni program na Kongresnem trgu

Glasbeni program na Kongresnem trgu (Foto: © Dunja Wedam)
Glasbeni program na Kongresnem trgu (Foto: © Dunja Wedam)

Praznični spored na velikem odru na Kongresnem trgu bodo zaznamovali nastopi pevcev in skupin popularne glasbe. Koncerti so dobra priložnost za srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem programu skupin popularne glasbe. Podroben program bo objavljen kmalu.
KDAJ: od 26. decembra 2019 do 1. januarja 2020 med 19.00 in 23.00 / Kongresni trg

Glasbeni program na Trgu francoske revolucije

Glasbeni program na Trgu francoske revolucije (Foto: © Dunja Wedam)
Glasbeni program na Trgu francoske revolucije (Foto: © Dunja Wedam)

Oder na Trgu francoske revolucije gosti izvajalce rock glasbe. Program bo objavljen naknadno.
KDAJ: 30. decembra 2019 med 19.00 in 23.00 / Trg francoske revolucije

Silvestrovanje za otroke 2019/2020

Silvestrovanje za otroke (Foto: © Dunja Wedam)
Silvestrovanje za otroke (Foto: © Dunja Wedam)

Na Kongresnem trgu bodo otroci in njihovi starši lahko praznovali prihod novega leta s pravljičnimi junaki, si ogledali glasbene nastope otrok in se razveselili prihoda dedka Mraza.
KDAJ: 31. decembra 2019 ob 16.00 / Kongresni trg

Silvestrovanje na prostem 2019/2020

Silvestrovanje na prostem (Foto: © Luka Esenko)
Silvestrovanje na prostem (Foto: © Luka Esenko)

Spored silvestrovanj v središču Ljubljane bo dovolj raznovrsten, da bo primeren za ljudi vseh okusov in starosti. Ob polnoči bo ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil začetek novega leta. Program silvestrovanja bo objavljen naknadno.
KDAJ: od 31. decembra 2019 do 1. januarja 2020 med 21.00 in 03.00 / Kongresni trg, Trg francoske revolucije, Mestni trg, Pogačarjev trg

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!