fbpx

Vsi imamo svoj vzorec: zakaj si vedno izberemo določen tip partnerjev?

Foto: envato

Izbira partnerja velja za eno najpomembnejših odločitev, s katero se srečamo na svoji življenjski poti. Nekaterim predstavlja eno najlepših izkušenj, mnogi pa se ob njej srečujejo s frustracijami in obupom, saj se jim zdi, da se vsakič znova navežejo na napačne osebe. Pozanimali smo se, kakšno je mnenje strokovnjakov: zakaj ljudje izbirajo določene tipe partnerjev in kako se lahko končno odločite za tistega, ki bo pravi za vas?

Sodobni svet velja za svet nasprotij: še nikoli se ni bilo lažje povezati z najrazličnejšimi ljudmi in si poiskati partnerja, pa vendar se mnogim zdi, da kljub veliki izbiri vedno znova naletijo na partnerje, ki zanje niso pravi oz. do njih ne obnašajo na neprimerne načine.
Poizvedli smo, kako na to gledajo strokovnjaki: kaj je tisto, kar ima največji vpliv na to, kakšne partnerje si izbiramo?

Ali vedno znova izberete napačnega? Foto: Keira Burton / Pexels

Vzorci iz otroštva

Psihologi ugotavljajo, da so naša ravnanja v odrasli dobi odraz izkušenj, ki smo jih prejeli v svojih najzgodnejših letih. Ljudje smo namreč podzavestno nagnjeni k iskanju tistega, kar že poznamo. To pomeni, da si veliko ljudi, ki so iz otroštva navajeni, da njihova čustva niso slišana in upoštevana, poiščejo čustveno nedosegljive partnerje. Prav tako se otroci alkoholikov velikokrat znajdejo v razmerjih z osebami, ki se borijo z odvisnostjo.
Vendar pa lahko ta strupeni krog prekinete. Če opažate, da vedno znova naletite na partnerje, katerih ravnanja se ne ujemajo s predstavo o zdravi zvezi, naj bo vaš prvi korak, da ugotovite, iz kje bi to lahko izhajalo. Nato je pomembno, da boleče izkušnje pri sebi razčistite in si jasno označite, kaj ljubezen ni. To mnogi najlažje storijo s pomočjo terapije.
Naslednji korak je, da si naredite seznam lastnosti, ki jih mora imeti oseba, s katero boste preživeli svoje življenje. Če ne boste vedeli, kaj pravzaprav hočete in kaj si zaslužite, se boste namreč veliko hitreje znašli v situacijah, ki bodo vse prej kot prijetne.

Glavne vzorce pridobimo v otroštvu Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Različni tipi navezanosti

Pri odločitvi, kakšnega partnerja si bomo izbrali, veliko vlogo igra tudi, kakšen tip navezanosti imamo. Poznamo 4 tipe navezanosti: ambivalenten, izogibajoč, neorganiziran in varen tip navezanosti.

  1. Ambivalenten tip navezanosti po navadi nastane pri otrocih, ki jim starši niso izkazovali brezpogojne ljubezni, lahko pa se razvije tudi zaradi slabih izkušenj iz preteklosti. Zanj so značilni tesnobni občutki in konstantni dvomi v partnerjeva čustva. Osebe s tem tipom navezanosti se velikokrat znajdejo v zvezah, polnih ljubosumja in obtoževanja.
  2. Izogibajoč tip navezanosti je značilen za ljudi, ki so v otroštvu prejeli ljubezen le pod določenimi pogoji, prav tako pa ga lahko povzročijo boleče pretekle izkušnje. Take osebe se intimnosti izogibajo in do partnerjev ohranjajo določeno distanco: podzavestno namreč verjamejo, da se bodo le tako lahko izognili bolečini.
  3. Neorganiziran tip navezanosti najlažje opišemo kot mešanico obojega: ljudje z njim se v razmerjih namreč srečujejo tako s strahom, da jih bo partner zapustil, kot tudi potrebo, da se od njega odmaknejo. V takih zvezah velikokrat vladajo konflikti in kaos.
  4. Kaj pa varen tip navezanosti? Ljudje z njim imajo največjo možnost, da si poiščejo partnerje, ki jim bodo ustrezali. Zavedajo se namreč, kaj od partnerja želijo in misel na intimnost pri njih ne povzroči anksioznosti.

Pomembno je, da ugotovite, kakšen tip navezanosti imate in razčistite, katera so tista ravnanja in vedenjski vzorci, na katerih morate delati. Nujno je tudi, da na svoja čustva pogledate z realističnega kota: to pomeni, da se recimo vprašate, ali vaše ljubosumje izvira iz partnerjevega obnašanja ali vzorcev, ki jih nosite v sebi. Ko boste pri sebi razčistili, kako se morata partnerja drug do drugega obnašati in razvili zdrav način navezanosti, boste tudi lažje naleteli na kompatibilne partnerje: ne bo vas namreč vleklo k tistim, ki bi lahko nadaljevali toksičen krog nezdravih razmerij.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.