fbpx

Vsi lahko prispevamo v mozaik za boljšo prihodnost in k skrbi za okolje

Foto: envato
Oglasno sporočiloPoceni PC

Do leta 2030 mora Evropska unija doseči vsaj 55-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Leto, ki ni več tako daleč, je v mislih številnih že sedaj, zato se že tudi za letos napovedujejo zakoni, ki bodo pripomogli v tej smeri. Trajnejša proizvodnja vse bolj prodira v modno industrijo, v pohištveno industrijo, pravi hit pa v zadnjem času postaja prenovljena elektronika. Eden najhitreje rastočih virov odpadkov so namreč ravno različne električne in elektronske naprave. V naslednjih letih želi EU zagotoviti, da bi te naprave lahko trajale dlje in bi jih preprosto popravili, prenovili in posodobili.

Največji onesnaževalci

Modna industrija je po ocenah odgovorna za kar 10 odstotkov svetovnih izpustov ogljika in 20 odstotkov vseh odpadnih vod. To predstavlja največji negativni vpliv na okolje in podnebje, takoj za proizvodnjo hrane, porabo v domačem okolju in prometom. V zadnjem času pa se vse višje po tej neslavni lestvici največjih onesnaževalcev vzpenja tudi tehnološka industrija, ki naj bi po napovedih kmalu prehitela celo modno industrijo.


Zadnja leta tudi v Slovenijo prihaja trend ponovne uporabe električnih in elektronskih aparatov. V primeru obnovljene naprave se namreč lahko prihrani kar do 70 odstotkov izpustov ogljika v primerjavi z izdelavo nove enake naprave. Hkrati pa kljub ozaveščanju, številnih pozivih in akcijah, strokovnjaki ocenjujejo, da več kot 82 odstotkov vseh elektronskih odpadkov ne bo pravilno recikliranih, saj je proizvodnja tako velika, da infrastruktura reciklaže temu ne more slediti.

5 nasvetov, kako postati odgovorni do okolja tudi, ko gre za elektronske naprave

Če vsak postavi svoj košček v mozaik varovanja okolja, bo na koncu nastala presenetljivo lepa slika. Čistejše in zdravo okolje za vse nas in tudi vse, ki šele prihajajo, bi moralo biti v naši zavesti. V številnih svetovnih državah se ponovne uporabe vedno bolj zavedajo in tudi poslužujejo. Pomislite na to možnost, ko boste iskali naslednji pametni telefon, tablico ali računalnik. Spodaj pa vam ponujamo še nekaj konkretnih nasvetov, kako biti prijazni do okolja pri izbiri in uporabi elektronskih naprav.

#1 Razmislek, ali napravo res potrebujemo

Na trg je prišel nov model vašega trenutnega telefona. Že razmišljate o nakupu? Kaj pa, če bi najprej razmislili, ali je ta resnično potreben ali pa vsem vašim potrebam in željam še vedno lepo služi trenutni? Naj ne bo nakup le nekaj s čimer želite zadovoljiti slo po novem, najnovejšem in tem, da vas drugi opazijo. Naj bo nakup resnično premišljen.

#2 Koliko bomo napravo uporabljali

Ali boste novo napravo uporabljali vsakodnevno ali vam bo večino časa počivala na polici? Pri nakupu upoštevajte nujnost uporabe naprave in ne le željo. Tehnološka industrija napreduje s svetlobno hitrostjo, na trg prihajajo številne naprave, ki nas očarajo, nam obljubljajo lažje in boljše življenje, a ne pozabite, da je za vsem tem želja po čim večjem zaslužku podjetji. Premislite, ali vas je nekaj le navdušilo ali pa gre za resnično potrebo oziroma korist uporabe.

#3 Obstajajo morda še druge opcije, kot je nakup nove naprave

Razmislite, zakaj želite neko napravo kupiti. Se je stara pokvarila, ne deluje več tako, kot si želite? Morda pa lahko pomaga servis ali le kakšna posodobitev. Ne posegajte takoj po denarnici, pomislite tudi na trajnost in različne možnosti. Če pa že kupujete, razmislite o rabljeni in obnovljeni možnosti. Več o tem pišemo v nadaljevanju.

#4 Vedno kupujte naprave, ki so varčne

Pri nakupu najrazličnejših aparatov bodite pozorni tudi na rabo energije. Vsaka naprava ima svojo energetsko izkaznico, ki vam pove vse, kar morate vedeti. Ne le, da boste privarčevali sami, kar ob vse višjih cenah energije nikakor ni zanemarljivo dejstvo, pač pa boste za varčnejšo napravo veliko prispevali tudi k varovanju okolja.

#5 Preverite, kakšno stališče imajo podjetja do okolja

Da, tudi tako lahko prispevate. Podjetja se rada hvalijo s trajnostno naravnanostjo, a ni vse tako kot izgleda na prvi pogled. Pred nakupom preverite ali določeno podjetje v svoji proizvodnji uporablja reciklirane materiale, kako skrbi za okolje, za reciklažo in podobno. Več ljudi bo na to pozornih, bolj striktna bodo podjetja pri svojih obljubah in načinih delovanja.

Novi trend – prenovljeni računalniki ali kako za svoj denar dobiti kar največ, hkrati pa skrbeti za okolje

Za razumevanje ponovne uporabe tehnologije moramo najprej razumeti trg in kakšne izdelke nam ta ponuja. Poleg različnih kakovostnih razredov namreč računalnike delimo na takšne za široko potrošnjo in poslovno uporabo. Računalniki, ki so narejeni za široko potrošnjo so narejeni predvsem za domačo uporabo, njihova življenjska doba je 2-3 leta. Ohišja so narejena v večini iz tanjše plastike, zaradi ostalih komponent, ki so praviloma nižje kakovosti, je tudi cena nižja. Pri poslovni liniji pa so računalniki v osnovi namenjeni zahtevnejši uporabi, izdelani so za stabilno delovanje, ohišja so močnejša, služili bodo več let, zaradi svoje najvišje kakovosti bodo nudili dolgotrajno, stabilno in zanesljivo delovanje. Kakovost materialov tako tudi vpliva na pogostost reklamacij in življenjsko dobo, saj je življenjska doba pri poslovni liniji trikrat daljša, možnost okvare pa desetkrat manjša. Poslovna linija je tako namenjena čisto vsem, ki si želijo računalnik z dolgotrajnim delovanjem.

Kaj pričakovati od obnovljenega računalnika?

Na trgu obstajajo različne kategorije obnovljenih računalnikov in podjetja jih v njih razvrščajo glede na stanje v katerem so.
Rabljeni računalniki in prenosniki A kategorije so trpežnejši, zgrajeni iz najkakovostnejših materialov, kar občutno podaljša življenjsko dobo. Na videz pa so skorajda kot novi.
Za tiste res občutljive na izgled so na voljo tudi nekateri čisto novi (nerabljeni računalniki) z odprto embalažo in jih zato ni mogoče prodati kot nove, kar pa zniža redno ceno za 20 – 30 odstotkov.
V B kategorijo spada rabljena računalniška oprema, ki deluje brezhibno, vključuje pa rabljene računalnike, prenosnike in monitorje poslovne kvalitete, ki so odlična izbira za vse tiste, ki bi na račun zunanjega videza želeli privarčevati še kakšen evro. Sem namreč sodijo artikli z raznimi estetskimi nepravilnostmi, ki na samo delovanje naprave nimajo nikakršnega vpliva.

»Večina računalniške opreme, ki jo obnovimo, se pojavi na trgu le zaradi lizinških pogodb, ki zavezujejo podjetja, da opremo po določenem obdobju zamenjajo,« pravi Tomi Curk, direktor Insis, ki ponuja obnovljene računalnike na spletnem mestu pocenipc.com in v trgovini v Novi Gorici. »Tako opremo odkupimo, jo v svojem servisu skrbno očistimo in v temeljitem pregledu po točno določenem postopku preverimo delovanje, nato pa objavimo v spletni trgovini in razstavimo v trgovini.«

Največ za najmanj

Gotovo si želite, da bi za svoj denar dobili kar največ in najbolj kakovosten izdelek. Za ceno, ki bi jo odšteli za novi računalnik splošne potrošnje, lahko dobite obnovljeni računalnik poslovne linije, preizkušen in z zagotovilom, da vam bo služil še vrsto let. Seveda mu pripada tudi garancija za dobo enega leta, lahko pa jo tudi podaljšate vse do treh let.
Podjetja kot je Insis naprave večinoma odkupujejo od podjetji, ki so zaradi lizinških pogodb prisiljena prodati računalniško opremo. Nato sledi strokovni pregled, ki zajema čiščenje zunanjosti in razvrstitev glede na fizično stanje in izgled. Stari podatki se v celoti izbrišejo, nadomestijo se manjkajoče ali pokvarjene komponente (RAM, tipkovnica, trdi diski in podobno). Kot zadnji postopek je preverjanje in kontrola kakovosti, kjer strokovno in usposobljeno osebje ugotovi morebitne pomanjkljivosti. Delo ni avtomatizirano, ampak se vsakemu računalniku posebej posveti usposobljen strokovnjak. Po vseh testiranjih in popravkih je računalnik pripravljen za prodajo.

Z odločitvijo za nakup obnovljenega računalnika boste gotovo zadovoljni tako vi kot uporabnik, zadovoljen bo vaš bančni račun, hkrati pa boste naredili nekaj dobrega za okolje.

Izkoristite digitalni bon

S 15. junijem so v Sloveniji na voljo digitalni boni v vrednosti 150 € za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Študentje, dijaki in učenci zadnje triade ter starejši od 55 let z zaključenim neformalnim izobraževanjem boste do 30. novembra 2022 lahko unovčili bone tudi pri nakupu pri Poceni PC in si na ta način zagotovili odlično napravo za najnižjo ceno.

Dodatno pa vam Poceni PC ponuja še 20 € prihranka. Na spletni strani so vam natančno razložili, kako le z dvema korakoma prihranite kar 170 €.

Tabela: Za lažjo primerjavo in predstavo vam v spodnji tabeli predstavljamo tri različne računalnike, ki imajo zelo podobne lastnosti, a vendar je razlika v kvaliteti. Bistvena razlika pa je v poslovni liniji in liniji za široko potrošnjo v primerjavi z obnovljeno poslovno linijo.

Dell Latitude 7490 Touchscreen (Obnovljeno – poslovna linija) Dell Latitude 7420 Touchscreen (Novo – poslovna linija) Lenovo IdeaPad Flex 5 14ITL05 Touchscreen (Novo – linija široke potrošnje
Procesor i5 – 8 generacije (4 jederni) Zmogljivejši i5-11 generacije (4 jederni) Zmogljivejši i5-11 generacije (4 jederni)
Delovni pomnilnik 8GB DDR4 8GB DDR4 8GB DDR4
Disk 256GB SSD 256GB SSD 256GB SSD
Zaslon Nebleščeč matiran zaslon na dotik, nizka poraba energije, dobra kakovost slike Nebleščeč matiran zaslon na dotik, nizka poraba energije, dobra kakovost slike Bleščeč sijajni zaslon na dotik, višja poraba energije, slabša kakovost slike, težave s svetlostjo zaslona
Ohišje Lahko, kakovostno in izjemno vzdržljivo aluminijasto ali magnezijsko ohišje, prevleka iz tkanih ogljikovih vlaken (karbon) Lahko, kakovostno in izjemno vzdržljivo aluminijasto ali magnezijsko ohišje, prevleka iz tkanih ogljikovih vlaken (karbon) Težje, plastično manj vzdržljivo ohišje
Sistem Win 10 Pro (varnejši) (možnost brezplačne nadgradnje na Win11 Pro) Win 11 Pro (varnejši) Win 10 home (možnost brezplačne nadgradnje na Win11 Home)
Baterija Vzdržljiva 4 celična Manj vzdržljiva 3-celična (42 Wh) Manj vzdržljiva 4-celična (52,5 Wh)
Povezljivost 3x USB 3, 1x USB-C/Thunderbolt, HDMI, čitalec kartic Čitalec prstnih odtisov, 1x USB-C / Thunderbolt, HDMI 2x USB 3, 1× USB-C over DP, HDMI; 1× 3,5 mm kombiniran priključek za slušalke/mikrofon
Teža 1,55 kg lažji (1,31 kg) težji (1,70 kg)
Garancija 12 mesecev, možnost podaljšanja na 36 mesecev. 36 mesecev 24 mesecev
Cena 699 € dražji (1.470 €) dražji (769 €)

Dodatne Informacije

pocenipc.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.