fbpx

Z otroki na potovanje po Evropi

Paris

Starši so pred načrtovanjem izletov in tudi počitnic postavljeni pred izziv: odpeljati otroke na morje in jih s kotičkom očesa opazovati pri igri v vodi ali jih odpeljati na potovanje od enega do drugega tematskega parka, ki bo popestren z obilico krompirčka in sladke pene.

Potovanje z otroki je lahko zelo zabavno in poučno za oboje, dogodivščine in čudoviti skupni trenutki pa bodo ostali globoko v naših srcih še dolgo po vrnitvi domov. A le tobogani in morje ne bodo otroku odprli obzorij, starši pa se bomo počasi naveličali tekanja za nadobudneži po plaži.

Znamenitosti evropskih prestolnic

Evropske prestolnice so polne zanimivosti tudi za male radovedneže, le predstaviti jim jih moramo na pravi način. Večina muzejev in zgradb, ki so na vrhu seznamov znamenitosti, ki jih moramo obiskati, imajo na voljo nakup vstopnic prek spleta, kar pomeni manj čakanja v dolgih kolonah, ki od ogledov odvračajo najbolj zagrizene obiskovalce znamenitosti, kaj šele otroke. Stare palače, tehnični dosežki, sodobna arhitektura in rimske razvaline otrok ne zanimajo, česar se zavedajo tudi organizacije, ki skrbijo za turistično ponudbo in obisk in so v zadnjem času začele kar tekmovati, katera bo privabila družine z najbolj domiselno ponudbo. Pariški Eifflov stolp na primer ponuja brošuro v več jezikih, ki jo lahko naložimo na računalnik in natisnemo, v njej pa fantič Gus na zabaven in poučen način v 12 tematskih sklopih otrokom od 6 do 10 let predstavi najvišjo zgradbo v francoski prestolnici, poleg informacij pa vključuje tudi uganke, opazovalne igre in druge igre za gubanje mladih možgančkov.

V muzeju voščenih lutk v Londonu bodo otroci lahko spoznali britansko kraljevo družino.
V muzeju voščenih lutk v Londonu bodo otroci lahko spoznali britansko kraljevo družino.

Pogled na velike metropole otroke vedno osupne. London ponuja svojo atrakcijo, ki je otrokom še posebej zanimiva, saj je London Eye ogromno zabaviščno kolo, ki jih popelje na višino 135 metrov nad mestom. Tik ob kolesu London Eye se nahaja londonski akvarij, ki navdušuje tako mladino kot odrasle, veliko več znanja o naravi pa se skriva v londonskem Prirodoslovnem muzeju. Otroke lahko na obisk muzeja pripravimo že doma. Del spletne strani muzeja je namreč namenjen le mladim obiskovalcem in z nekaj znanja angleščine lahko preko zanimivih dejstev in interaktivnih iger podmladek navdušimo za obisk. Obisk lahko prilagodimo otrokovim željam in si preko spletnih vodičev ogledamo le dele muzeja, ki bodo zanimali male raziskovalce. V Londonu pa z otroki nikakor ne smemo zamuditi ogleda Muzeja voščenih lutk Madame Tussauds. Predvsem za najstnike je slikanje z njihovimi idoli, od Justina Bieberja in One Direction do akcijskih junakov, eden od vrhuncev obiska Londona, ob zabavi pa lahko spoznajo še vrsto pomembnih osebnosti, ki so oblikovale naš svet. V londonskem muzeju pa otrokom odsvetujemo ogled dela muzeja, kjer so predstavljeni zapori. London ni edino mesto z muzejem voščenih lutk, v Evropi si lahko voščene junake ogledamo tudi v Amsterdamu, Berlinu, Blackpoolu in na Dunaju.

Ena najbolj pretresljivih otroških usod, zapisana v dnevniku Ane Frank, se je med drugo svetovno vojno odvijala ob enem od najlepših kanalov Amsterdama. Hiša Ane Frank je muzej, ki bo otroke opomnil na strahote vojne in na spoštovanje miru in strpnosti. Muzej ima zelo uporabno spletno stran, kjer je poseben del posvečen staršem, preden otroke pripeljejo v muzej. Na strani namreč najdemo veliko informacij, ki nam bodo vnaprej pomagale otroku razložiti, zakaj se je morala deklica in njena družina skrivati pred nacisti, in odgovoriti na vprašanja, ki se mladim obiskovalcem porajajo.

V naravo

Muzeji in velika mesta ne privlačijo vseh, nekateri raje dopust preživijo v naravi. Otroci so seveda navdušeni nad morjem, a tudi planine so v poletnih in jesenskih dnevih zelo privlačne, še posebej, če naše dopustovanje v gorah popestrimo z igro. Eno najbližjih večjih smučišč v Avstriji Mokrine se poleti spremeni v igrišče za male in velike otroke. Pohodništvo otrokom verjetno ne bo dišalo, a Mokrine v svojem počitniškem paketu, ki je namenjen prav družinam z otroki, ponuja aktivnosti v jezeru Pressegger See, spoznavanje življenja na kmetiji in zabavo v avanturističnem parku ob jezeru. Paket, imenovan Kids Package, med 23. septembrom in 26. oktobrom ponuja tri ali sedem nočitev v hotelih različnih kategorij (otroci do šestega leta starosti imajo bivanje zastonj) že od 57 evrov na dan, poleg ugodne cene namestitve pa družine dobijo še kartico ugodnosti +Card, s katero imajo prost vstop v geološki park, vključeno družinsko vožnjo z raftom in brezplačen vstop na plaže presseggerškega jezera, kjer imajo tudi najdaljši tobogan na avstrijskem Koroškem, v adrenalinskem parku pa se lahko naučijo viseti z dreves kot Tarzan. Animatorji iz Mokrin pa se bodo potrudili, da bodo tudi pohodne ture otrokom v užitek, saj bodo med hojo spoznavali lokalne legende in se prelevili v tihotapce, alpske raziskovalce in avanturiste.

Restavracije za otroke

Restavracije Wagamama ponujajo japonske jedi prilagojene otroškim okusom.
Restavracije Wagamama ponujajo
japonske jedi prilagojene otroškim
okusom.

Prav tako kot je med mnogimi zakoreninjeno mišljenje, da je edina znamenitost v Franciji, ki je zanimiva za otroke, Disneyland, je zmotno misliti, da otroci uživajo le v restavracijah s hitro prehrano ali ob krožniku z dunajskim zrezkom in ocvrtim krompirčkom. Če imamo starši radi hrano, je edino pravilno, da jo predstavimo tudi otrokom. Otroci bodo navdušeni nad različnimi navadami in okusi, če le niso preveč močni.

Wagamama je veriga japonskih restavracij, ki ima največ restavracij v Evropi v Veliki Britaniji, najdemo pa jih od Švedske do Malte. Njihov slogan je sveže, hitro in zabavno. Restavracije so zelo priljubljene med mladimi, ne le zaradi kakovosti, ampak tudi zaradi cenovne dostopnosti in dejstva, da so se posebej potrudili za najmlajše gurmane, saj imajo za otroke poseben jedilnik. Ocvrte ribje kroglice z rižem in zelenjavo, otroška porcija ramen juhe ali pa piščančja yaki soba (rezanci s piščancem, jajcem in zelenjavo) so japonske specialitete, ki jih bo vsak otrok vesel, še posebej, ker se bodo ob izvrstni hrani urili v uporabi paličk. Najmlajšim prijazni natakarji prinesejo papirni prtiček in set barvic, s katerimi lahko svoj pogrinjek pobarvajo v svojo najljubšo barvo, staršem pa dajo nekaj dragocenih minut, ko se lahko sami posvetijo hrani._

Dodatne Informacije

Eifflov stolp:
http://www.tour-eiffel.fr

Vstopnina: za otroke do 4. leta brezplačno, od 4 do 11 let 10 evrov, od 12 do 24 let 13 evrov, odrasli 14,50 evra.

London Eye:
http://www.londoneye.com

Prirodoslovni muzej London:
http://www.nhm.ac.uk

Muzej voščenih lutk Madame Tussauds:
http://www.madametussauds.com

Otroci do 14. leta bodo na Dunaju za obisk Muzeja voščenih lutk plačali 14,50 evrov vstopnine, odrasli pa 18,50 evrov. Cena vstopnice na spletu je 8,70 evra za otroke in 11,10 evra za odrasle. V Londonu stane vstopnica, kupljena prek spleta, 19,35 funtov za otroke in 22,50 funtov za odrasle.

Rijksmuseum Amsterdam:
http://www.rijksmuseum.nl

Cena vodstev za družine je 5 evrov po osebi (vstopnina v muzej ni vključena, vstopnine v vrtove ni).

Hiša Ane Frank:
http://www.annefrank.org

Čeprav je muzej odprt do konca oktobra do 21. ure, ob sobotah pa do 22. ure, se tudi v večernih urah pred vhodom vije dolga vrsta, zato kupite vstopnice na spletu. Vstopnina za odrasle je 9 evrov, od 10 do 17 leta 4,50 evra, do 9 leta pa je vstop brezplačen.

Restavracija Wagamama:
http://www.wagamama.com

Mokrine:
http://www.nassfeld.at

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!