Za srečno zvezo je idealna ta starostna razlika!

Razlika v letih naj ne bi igrala nobene vloge pri vajini sreči. Vendar v resnici ni čisto tako, saj so raziskave pokazale, da je razlika v letih pomemben steber zveze.

Pomembno vlogo za uspeh ljubezni poleg razlik v letih, vsekakor igra tudi čustvana zrelost partnerjev. In koliko je najprimernejša starostna razlika?

Raziskava univerze Emory, ki je zajela tri tisoč parov, je pokazala, da je idealna razlika med partnerjema eno leto oziroma da razlike v letih sploh ni, kajti z razliko v letih verjetnost razpada zveze eksponentno narašča. Psihologi so dognali, da je pri parih, kjer partnerja loči le eno leto, verjetnost razveze zgolj triodstotna. Pri petih letih razlike je verjetnost razpada zveze že 18-odstotna, pri desetih pa že 39-odstotna. Če je razlika med njima 20 let, je zveza praktično obsojena na propad, saj je raziskava pokazala, da se razide 95 odstotkov takšnih partnerjev.

Če je med vama 20 let razlike, obstaja 95% možnosti, da bo ljubezni kmalu konec.
Če je med vama 20 let razlike, obstaja 95% možnosti, da bo ljubezni kmalu konec.

Statistično gledano imajo torej pari, pri katerih je razlika v letih večja, več možnosti za razpad zveze kot pari, ki so si z leti bližje. Eden od vzrokov je, da imajo partnerji z večjo razliko v starosti različen pogled na svet, različne vrednost, različne okuse …, pomembno vlogo pa odigra tudi seks. Libido je pri ženskah z leti namreč močnejši, pri moških pa usiha. Zanimiv je podatek, da imajo pari, ki zdržijo skupaj več kot dve leti, precej boljše – 40-odstotne – možnosti, da ostanejo skupaj in to ne glede na starost.

Znani pari, ki imajo največje razlike v letih:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20 načinov, kako te dekle mikrovara