fbpx
Foto: Render Planerai

Zagorka: ljubka hišica, ki se skriva v hrvaškem Zagorju

Zadnjič posodobljeno: :

Med Zagorskimi griči stoji ljubka hišica, poimenovana Zagorka, ki so jo v arhitekturnem studiu Planerai iz Zagreba ustvarili za mlad par. Ta si je želel oddiha, daleč stran od mestnega vrveža, a z vsem potrebnim, za brezskrbno preživljanje časa.

Sanjsko hišico mladega para je v večji meri zaznamovala pokrajina, saj so si arhitekti prizadevali, da bi ustvarili objekt, ki se lepo spoji z okoliškimi grički. Poleg funkcionalnega razporeda prostorov, so želeli doseči sodoben videz, ki ne izstopa preveč, a vseeno privlači poglede. Poglejte si zanimive renderje projekta, ki se skriva v hrvaškem Zagorju.

»Gre za zelo zabaven projekt, v katerem je mlad par želel videti, kako bi njune želje kar najbolj opredmetil arhitekt. Kljub svoji mladosti pa gre za dve, kako bi rekel, stari duši, ki ne potrebujeta televizorja, ob koncu službe pa uživata v kozarcu dobrega vina in gramofonu. Obožujeta naravo in knjige, temu primerna je tudi velikanska knjižna polica v dnevnem prostoru s prekrasnim razgledom na okoliško naravo,« je v intervjuju za Journal.hr povedal arhitekt Matej Raič.

Hišico so zasnovali kot sodoben kubus z zastekljeno sprednjo stranjo, ki pogleduje proti naravi. Oblekli so jo v termično obdelan les, ki dobro kljubuje vremenskim razmeram. Tloris hišice meri 105 m2 in je dokaj enostaven, s servisnimi prostori v severnem delu in dnevnimi prostori na južnem, zastekljenem delu. Skozi vhodni prostor, kjer sta tudi kopalnica in garderoba se vstopa v dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico. Spalni prostori so v prvem nadstropju, odmaknjeni od družabnega dela, kar jim omogoča intimo.

V dnevnem prostoru se nahaja velikanska knjižna omara, ki se razprostira iz pritličja vse do ostrešja. Na željo lastnikov so vključili tudi polkrožna okna, ki lastnico spominjajo na tista iz otroštva. Nekaj korakov stran od hišice se nahaja lesena terasa z dvema udobnima ležalnikoma. Hišo obkroža neokrnjena narava, dostop do nje je urejen po makadamski poti. Da bi naravo prenesli tudi v notranje prostore, so arhitekti nad posteljo umestili mali vertikalni vrt, v ostrešju pa predvideli nekaj odprtin, skozi katere tudi v zgornje nadstropje pronica naravna svetloba.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!