fbpx

Zakaj je desko za rezanje potrebno hraniti v hladilniku?

Foto: envato

Kako vzdržujete desko za rezanje?

Kje shranjujete desko za rezanje?

Deska za rezanje je eno od najbolj uporabljanih kuhinjskih orodij, vendar je pogosto tudi eno od najbolj zanemarjenih.

Medtem ko se osredotočamo na čistočo pribora, posode in drugih kuhinjskih pripomočkov, lahko deska za rezanje ostane pozabljena.

Pomen rednega vzdrževanja deske za rezanje

Površina deske je morda videti čista s prostim očesom, vendar to ne pomeni, da na njej ni tekočine ali zasušenih ostankov hrane. Znamenja, kot so majhne razpoke, trdovratni madeži in obarvani deli, so ravno opozorilo, saj predstavljajo ugodno okolje za razvoj glivic in bakterij, ki bi se ob vsaki novi uporabi deske prenesle na posodo.

Nasveti za vzdrževanje deske za rezanje

Vedno očistite desko za rezanje? Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Redno čiščenje

Desko za rezanje vedno očistite po vsaki uporabi, še posebej, če ste na njej rezali surovo meso ali ribe. Uporabite krtačo ali gobico, da odstranite vse ostanke hrane in umazanije.

Preprečevanje razpok

Da preprečite razpoke v deski, jo občasno namažite z oljem, kot je mineralno olje ali oljčno olje. Olje bo tudi pomagalo ohraniti vlago in preprečilo absorpcijo vonjav hrane.

Sušenje na zraku

Po pranju in razkuževanju desko za rezanje pustite, da se posuši na zraku. Ne pozabite obrniti deske, da se tudi spodnja stran posuši enakomerno.

Shranite jo v hladilnik. Foto: Pixabay

Hranjenje deske za rezanje v hladilniku

Mnogi kuharji v restavracijah deske za rezanje hranijo v hladilniku ali celo zamrzovalniku, da preprečijo razvoj mikroorganizmov. Nizka temperatura hladilnika lahko zavira rast bakterij, medtem ko zamrznitev lahko povsem uniči mikroorganizme.

Če se odločite za hranjenje v hladilniku, poskrbite, da bo temeljito očiščena in posušena, preden jo postavite v hladilnik. Prav tako lahko desko pred hranjenjem v hladilniku razkužite z limoninim sokom ali raztopino s kisom, da zagotovite dodatno zaščito pred bakterijami.

Naravno čiščenje deske za rezanje

Preventivno jo čistite z limono. Foto: Lukas / Pexels

Limona in sol

Desko potresete z grobo soljo. Zmešate sok ene limone.S čopičem ali krpico nanesete na desko limonin sok in sol. Pustite delovati nekaj minut. Potem jo sperete s toplo vodo in dobro posušite. Limona deluje kot naravno razkužilo, medtem ko sol pomaga odstraniti trdovratne madeže in neprijetne vonjave.

Kisa in voda

V enakih delih zmešate beli kis in vodo. S čisto krpo ali gobico nanesete mešanico na desko. Pustite delovati nekaj minut. Sperete s toplo vodo in posušite. Kis je močno dezinfekcijsko sredstvo, ki lahko učinkovito odstrani bakterije in druge mikrobe.

Soda bikarbona

Na desko posujete malo sode bikarbone. Dodate nekaj kapljic vode, da ustvarimo pasto. Z mehko krtačo ali gobo nežno zdrgnete. Pustite delovati nekaj minut. Soda bikarbona je odlična za odstranjevanje madežev in nevtralizacijo vonjav. Sperete s toplo vodo in posušite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.