Zakaj očetov z majhnimi otroki nikoli ne smemo puščati samih

Iznajdljivi očetje, ki so prikrojili vzgojo otroka sebi po meri

Časi so se spremenili. Tradicionalne delitve vlog in funkcij znotraj zasebne sfere v razvitem svetu ni več. Če so nekoč moški služili denar (v vlogi hranitelja), ženske pa doma vzgajale in skrbele za otroke in dom, so danes moški precej bolj vključeni v sfere, ki so bile nekoč strogo ženske (in obratno seveda). Danes se spolne meje znotraj družin vse bolj brišejo, v Sloveniji to nenazadnje dokazuje očetovski dopust, ki nedavno še ni obstajal. Kljub temu pa večina očetov v prvem letu starosti svojega otroka redko preživi sama s svojim malčkom. In morda je kar prav, da je temu tako, kajti nekateri očetje očitno še niso slišali za vzgojo otroka … Ko mačke ni doma, se nekateri novopečeni očetje ''izživljajo'' nad svojimi otroci.

Prvih nekaj tednov po rojstvu otroka je za očka prav tako kot za mamo edinstvenih. Čeprav imajo danes očetje možnost koriščenja takšne ali drugačne oblike očetovskega dopusta – pri nas je to dopust, namenjen očetom, da bi ti že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodelovali pri negi in varstvu otroka – pa očetje bolj kot ne v prvem letu le potiskajo vozičke, sami pa doma z dojenčki ostajajo bolj poredko. In morda je v nekaterih primerih kar prav, da je temu tako, kajti, kot boste videli v nadaljevanju, nekateri očetje, vsaj skozi oči mame, niso dorasli vlogi vzgojitelja.

PREBERITE ŠE: Prisrčno! Mladi očki na plesnem tečaju plešejo z dojenčki v kenguruju.

Morda pa je bolje, da moški vzgojo otrok vsaj v prvem letu starosti prepustijo ženskam.
Morda pa je bolje, da moški vzgojo otrok vsaj v prvem letu starosti prepustijo ženskam.

Moške bo spodnja fotogalerija verjetno nadvse zabavala, ženske, predvsem pa mame, pa bodo zavijale z očmi in pomislile na svojega ter si mislile: ”Moj je isti!” Ste vedeli, da ima v Sloveniji dve tretji očetov težave pri usklajevanju družine in dela in da so moški sicer bolj vključeni v gospodinjska opravila kot nekoč, da pa je večina slovenskih očetov kljub temu v prvem letu starosti otroka premalo prisotna. Delni krivci za to so tudi mame, ki so po podatkih anket precej nezaupljive do očetov svojih otrok. In če gre soditi po teh fotografija, strah ni iz trte zvit.

Zakaj očetov z majhnimi otroki nikoli ne smemo puščati samih:

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je 10 nenavadnih razlogov, zaradi katerih se zaljubimo