Zaliv Zavratnica: eden najlepših zalivov na Jadranski obali

Foto: IG @take.you.to
Zadnjič posodobljeno: :

Odkrivanje novih in zanimivih destinacij je vedno vznemirljivo in eden takih krajev, ki čaka, da ga odkrijete, je zaliv Zavratnica, eden najlepših zalivov na Jadranski obali.

Zavratnica je približno 900 metrov dolg zaliv in je eden najlepših zalivov na Jadranu, od leta 1981 pa je tudi del Naravnega parka Velebit. Sinje modremu morju se pridružujejo sivina velebitskega kamna, in redka vegetacija. Zavratnica je namreč življenjski prostor 129 rastlinskih vrst, od tega 100 avtohtonih, za zaustavitev hudournikov pa so v suhozidu in na terasah zasadili ciprese, alpski bor, fige, črnike in druga drevesa.

V idilični pokrajini Zavratnice sta tudi promenada ob morju in pa razgledna točka, zgrajena v začetku 20. stoletja. Da bi prišli do zaliva, se morate najprej z avtom pripeljati do vasi Jablanac, ki je od Ljubljane oddaljena dobre 3 ure. Do Zavratnice vas nato čaka 20 minut peš hoje po sprehajalni poti ob morju. Če ste bolj pustolovskega duha, se lahko v zaliv spustite po pohodniški poti iz vasi Zavratnica.

Za ogled in sprehod po Zavratnici boste morali kupiti karto. Cena za organizirane izletniške skupine je 20 hrvaških kun (2,65 evrov), posamezna vstopnica stane 30 hrvaških kun (3,98 evrov), otroci do 7. leta starosti v spremstvu odrasle osebe pa imajo prost vstop.

Če rabite idejo za naslednji dopust, obvezno obiščite Zavratnico in raziščite njene lepote!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 24sata (@24sata.hr)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fran V. (@vladfran.croatia)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko (@mkphonetography)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!