Zaslužite si: obstaja sedem vrst počitka, ki jih vsi potrebujemo

Zadnjič posodobljeno: :

Energija – po tem norem in napornem letu jo vsi potrebujemo. In najboljši način za to je, da si zagotovimo ustrezen počitek. V nadaljevanju si preberite, katere so vrste počitkov in kako jih doseči.

Počitek ni isto kot spanje. Vključuje namreč dejavnosti, ki jih opravljamo in ki nam pomagajo, da se napolnimo z energijo, ki jo čez dan porabimo, pravi Saundra Dalton-Smith, zdravnica za interno medicine in avtorica knjige Sacred Rest.

In da, obstajajo različne vrste počitka. Dr. Dalton-Smith tako opredelujeje sedem vrst počitka, ki jih vsi potrebujejo, in sicer:

  • ustvarjalni: tak, ki nas navdihuje in motivira;
  • duševni: ko utišamo svoj um in se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno;
  • fizični: počitek, ki sprosti mišice in napetost ter vnam pomaga izboljšati spanec;
  • družbeni: čas, namenjen odnosom, ki jih želimo negovati in in z ljudmi, ki nam izboljšajo življenje;
  • čustveni: sposobnost izražanja svojih najglobljih občutkov in prebujanje svojega resničnega jaza;
  • senzorični: omogoča, da si oddahnemo od hrupa v ozadju, vključno z negativimi monologi in digitalnimi napravami;
  • duhovni: počutimo se del nečesa večjega, imamo občutek pripadnosti in sposobnosti.
Vsi potrebujemo počitek.

Kako doseči vsako vrsto počitka?

Ko prepoznate področja, kjer vam primanjkuje počitka, lahko začnete delati na njem.

Ustvarjalni počitek: pojdimo ven

Čas, preživet v naravi, izvabi začudenost in navdih – dve stvari, ki sta ključni za ustvarjalnost, pravi dr. Dalton-Smith. Nekaterim koristi tudi obisk muzeja, poslušanje simfonije ali ogled predstave. Poiščite tisto, kar požene vaše ustvarjalno kolesje in to storite.

Duševni in duhovni počitek: meditirajte

Meditacija, na primer osredotočanje na eno besedo ali misel nekaj minut, daje možganom priložnost, da se umirijo, kažejo raziskave. Podoben učinek ima tudi tek.

Fizični počitek: premikanje

Vadba izboljša cirkulacijo, s čimer se naše telo počuti bolje, pravi dr. Dalton-Smith. V tem primeru ne gre za intenzivno vadbo; namesto tega opravljamo dejavnosti, ki nas fizično pomladijo in nam pomagajo, da se sprostimo. Pretegnimo se, izvajajmo jogo, sprehodimo se – vse to nas bo razbremenilo stresa in lajšalo bolečino, ki jo morda čutimo.

Čustveni in družbeni počitek: delimo svoja čustva

Mnogi od nas živimo v nenehnem stresu, povezanem z našimi občutki, pravi dr. Dalton-Smith. Bojimo se biti resnični in ranljivi, kar je izčrpavajoče. Vsi potrebujemo nekoga, s katerim smo lahko iskreni in rečemo: “Nisem dobro. Tesnoben sem. Bojim se.” Lahko je družinski član, zaupanja vreden prijatelj ali svetovalec – s komer koli se počutite udobno, pravi dr. Dalton-Smith.

Senzorični počitek: sprejmimo mir

Živimo z veliko hrupa v ozadju, pa naj bo to kričanje naših otrok, promet ali pa piskanje telefona. In to zahteva svoj davek. Vsak dan, ne glede na to, kako zasedeni smo, najdimo čas, da si v tišini napolnimo svoje baterije. Izklopimo televizor ali glasbo in odložimo naprave. Ponoči, ko gremo v posteljo, poskrbimo, da bo soba čim bolj temna in tiha. Dajmo svojim čutom priložnost, da se popolnoma sprostijo in se napolnijo, svetuje dr. Dalton-Smith.

Meditirajte.

Tehnike počitka za delo od doma

Ne sedite ure in ure za računalnikom. Dr. Dalton-Smith pravi, da boste, če boste izvajali ti dve preprosti tehniki, produktivnejši ter se boste počutili energično in motivirano.

Redni odmori med delovnikom

“Vadite, kar imenujem ‘cikli prekinitve dela’,” pravi. “Uro in pol ali dve uri opravljajte svoje delo in se resnično osredotočite na to. Ko se čas izteče (nastavite alarm, če je treba), si vzemite nekaj trenutkov in se odmaknite od zaslona. Povlecite ramena nazaj in se raztegnite. Krožite z glavo. Vstanite s stola in se na hitro sprehodite, na primer po kozarec vode. To vam bo pomagalo, da se mentalno, ustvarjalno in fizično okrepite. “

Izklopite vsa obvestila

Piski na naših telefonih in računalnikih so neizprosen vir stresa. “Odziv na boj ali beg se sproži vsakič, ko dobimo obvestilo, sčasoma pa nas to začne izčrpavati in utrujati,” pravi dr. Dalton-Smith. “Večina od nas potrebuje obvestila samo za besedilna sporočila in telefonske klice. Ostalo izklopite.”

Če morate zaradi službe pogosto preverjati e-pošto (iskreno, kdo ne?), poskusite s tehniko, ki jo dr. Dalton-Smit imenuje “time blocking” – nastavite tri do pet obdobij čez dan za branje in odgovorjanje na e-pošto. “Tako ne boste prejemali teh obvestil, ki povzročajo stresni odziv, skozi ves dan,” pravi dr. Dalton-Smith.

Ne sedite ure in ure za računalnikom!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 ključnih navad, kako upravljati svoje življenje in uresničiti svoje sanje