fbpx

Zdrava živila: 10 živil, ki največ prispevajo k zdravju in dobremu počitju

Foto: envato

Si želite ostati zdravi na naraven način? Se sprašujete, kaj morate jesti? Katera so tista živila, ki lahko prispevajo k vašemu dobremu počutju? Če, potem ste na pravem mestu, v nadaljevanju boste izvedeli, zakaj naj bi bila to najbolj zdrava živila.

Zdrava živila so tista, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin in drugih esencialnih hranil, kakor tudi koristne rastlinske snovi, kot so antioksidanti in zdrave maščobe.

Redno uživajte čim več živil s tega seznama!

1. Limona

Zakaj je zdrava: Ena limona vsebuje več od priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, ki pomaga telesu v boju proti vnetju, krepi kosti in vzdržuje zdravo raven holesterola. Citrusni flavonoidi v limoni lahko preprečijo razvoj rakavih celic.

Nasvet: v skodelico zelenega čaja dodajte rezino limone. Ena študija je dokazala, da citrusi v telesu pomagajo absorbirati antioksidante iz zelenega čaja za kar 80 odstotkov!

2. Brokoli

Zakaj je zdrav: Majhna porcija brokolija vsebuje več kot zahtevani dnevni vnos vitamina K – ki je izjemno pomemben za izgradnjo in ohranjanje kosti. Enaka količina brokolija lahko prepreči razvoj različnih malignih bolezni.

Nasvet: Pripravite jih sveže, tako bodo obdržali do 90 odstotkov vitamina C. Če jih kuhate v veliko vode, se ga bo izgubilo več kot polovica.

Brokoli. Foto: Louis Hansel / Unsplash

3. Čokolada

Zakaj je zdrava: Samo nekaj kock čokolade na dan lahko zniža visok krvni tlak. Kakav v prahu je bogat s flavonoidi, antioksidantom, ki znižuje holesterol.

Nasvet: Nekaj ​​kock temne čokolade vsebuje 53,5 miligramov flavonoidov, mleko pa le 14.

4. Sladek krompir

Zakaj je zdrav: Sladek krompir vsebuje 66 mikrogramov folne kisline (skupine vitamina B), ki je nujna za razvoj in rast otroka. Je poln vitamina A, ki je odgovoren za krepitev imunosti.

Nasvet: Pustite, da se krompir ohladi, preden ga jeste. Raziskave kažejo, da lahko na ta način izgubite odvečne kilograme.

5. Losos

Zakaj je zdrav: Je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo lajšati depresijo, tveganje za bolezni srca in raka.

Nasvet: Redno uživanje lososa zmanjša tveganje za degeneracijo rumene pege, ki se pojavi v poznejšem življenju in lahko povzroči izgubo vida.

Losos. Foto: SebastianComan / Unsplash

6. Orehi

Zakaj so zdravi: Vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, ki znižujejo holesterol, izboljšujejo razpoloženje in se borijo proti razvoju malignih bolezni.

Nasvet: po večerji pojejte nekaj orehov – orehov melatonin zagotavlja dober spanec.

7. Avokado

Zakaj je zdrav: Po nekaterih študijah znižuje holesterol za kar 22 odstotkov. Avokado vsebuje tudi velike količine kalija, ki pomaga zniževati krvni tlak.

Nasvet: Dodajte ga solati in telesu bo pomagal absorbirati hranila iz drugih živil.

8. Česen

Zakaj je zdrav: Odličen je v boju proti različnim boleznim in lahko prepreči razvoj številnih bakterij, kot je E. coli.

Nasvet: Pazite, kako ga med kuhanjem predelate – prekuhan česen izgubi veliko hranilnih snovi.

Špinača. Foto: Louis Hansel / Unsplash

9. Špinača

Zakaj je zdrava: Največja korist špinače je količina vitaminov in mineralov: je bogat vir folne kisline, vitaminov A, B, C, E, železa, mangana in kalija.

Nasvet: Pogosto uživanje špinače bo izboljšalo kakovost las, kože in nohtov, saj vitamin B kompleks prispeva k njihovi lepoti.

10. Stročnice

Zakaj so zdrave: Če jih jeste štirikrat na teden, lahko zmanjšate tveganje za srčne bolezni za 22 odstotkov, ista navada pa lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na dojki.

Nasvet: Temnejše kot so stročnice, več antioksidantov vsebujejo. Ena študija je pokazala, da ima temni fižol 40 odstotkov več antioksidantov kot druge vrste fižola.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.