fbpx

Zgovorno pročelje zgodovinske vrednosti

Nizozemski studio Wessels Boer je eno izmed še preostalih t. i. “Dime house” spremenil v živo pripovedovalko. Domiselna instalacija izrezanih skulptur namreč z drugačnim pristopom tipografije povzema več stoletij stare zgodbe.

“Dime house” je leta 1968 kot prvi socialni stanovanjski projekt na Nizozemskem ustanovila združba Building Society for Home Ownership (BVEW). Po idejni zamisli takratne skupine idealističnih delavcev so stanovalci plačevali 10 centov (1 dime) na teden.

Nova umetniška preobrazba opečnatega pročelja arhitekture iz 1870. Foto: Hans Peter Föllmi / Marjet Wessels Boer.
Nova umetniška preobrazba opečnatega pročelja arhitekture iz 1870. Foto: Hans Peter Föllmi / Marjet Wessels Boer.

Majhne hiške, skrivajoče se za opečnatim zidom, lahko najdemo v neposredni bližini amsterdamske Mauritskade. Prej skorajda neopazna arhitektura zgodovinske vrednosti, je sedaj dobila novo podobo. Umetnica Marjet Wessels Boer iz studia Wessels Boer je namreč ravno preprosto pregrado spremenila v edinstveno umetniško delo.

Aluminijaste silhuete kot edinstvena tipografija pripovedujejo zgodovinske in osebne utrinke življenja v "Dime house". Foto: Hans Peter Föllmi / Marjet Wessels Boer.
Aluminijaste silhuete kot edinstvena tipografija pripovedujejo zgodovinske in osebne utrinke življenja v “Dime house”. Foto: Hans Peter Föllmi / Marjet Wessels Boer.

Uporabila je koncept tipografije, izvirno nanašajoč na časopis članov BVEW, in ustvarila zbirko iz aluminija izrezljane silhuete najrazličnejših simbolov, popredalčkane znotraj opečnatega pročelja in označene s hišnimi številkami trenutnih stanovalcev. S tem je ustvarila poučno urbano intervecijo, ki skozi tipografsko umetnost pripoveduje osebne in zgodovinske spomine življenja v “Dime house”. Zgodbe si lahko podrobneje preberete tukaj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!