每个家庭主妇都知道迷迭香。有些人以传统方式使用它,而另一些人则寻求更创新的方式来使用这种地中海香水。 Bella Italia 除了意大利人之外,还有谁真正欣赏迷迭香的香气 - 他们几乎将迷迭香添加到所有菜肴中。家禽、...
Rožmarin pozna vsaka gospodinja. Nekatere ga uporabljajo tradicionalno, spet druge posegajo po bolj inovativnih načinih uporabe te sredozemske dišavnice.
Bella Italia
Kdo drug kot seveda Italijani pošteno cenijo aromo rožmarina – dodajajo ga dobesedno vsem jedem. Perutnini, teletini, svinjini, jagnjetini, ribam, divjačini … Nepogrešljiv je povsod, kjer se jedi pripravljajo z vinom, olivnim oljem in česnom, rožmarinova vejica je “must have” na vseh piknikih, kjer jo uporabimo namesto čopiča ali kot nabodalo. Če ostanemo pri bolj tradicionalnih jedeh, bo rožmain obogatil okus paradižnikovih omak, kruha, pic, različnih zelenjavnih nadevov in prilog, krompirja … Svež ima najmočnejšo aromo, posušeni lističi hitro izgubijo aromo, pred uporabo pa jih je nujno zmečkati. Tudi sicer pazimo, da rožmarin, če se le da, v jed dodamo tako, da ga je kasneje enostavno odstraniti (ali cele vejice ali zavezanega v gazo).
Ko tradicija omaga
Z rožmarinom lahko pričaramo prave kuharske mojstrovine ali pa na videz običajni hrani dodamo čisto poseben odtenek okusa. Poskusite dodati strte listke rožmarina različnim jabolčnim sladicam, džemom in želejem. Z malimi drobnimi cvetovi rožmarina potresite solate, dodajte jih sadnim solatam in omakam. Sadnim solatam lahko dodamo tudi strte rožmarinove lističe, ki bodo popestrili tudi različne alkoholne koktajle, katerim so dodani sokovi agrumov, božanske okuse pa boste doživeli, če boste kepico dobrega vanilijevega sladoleda pokapali z nekaj kapljicami domačega bučnega olja in ga posuli s strtimi lističi rožmarina. Tudi sicer lahko rožmarin uporabimo skoraj povsod, kjer uporabimo limono, dodamo ga lahko različnim nadevom za meso ali perutnino. Če radi uporabljamo domišljijo, lahko pripravimo rožmarinov liker ali sorbet, rožmarinovo-mentolov domači sladoled ali domači malinovec z rožmarinom. Ljubiteljem divjih okusov bo nepozabno izkušnjo pustila rožmarinovo-pomarančna gorčica (če je ne naredimo sami, kupljeni gorčici dodamo nastrgano pomarančno lupino, sok pomaranče in strt rožmarin). Pri različnih penah in kremastih sladicah ne bomo zgrešili, če bomo za dekoracijo uporabili rožmarin – sladek vonj peciva in rožmarinovih eteričnih olj se odlično ujemata. V kombinaciji z agrumi in medom lahko iz rožmarina ustvarimo odličen premaz za peko perutnine – ta premaz bo med pečenjem v pečici na mesu ustvaril odlično skorjico. Vejica rožmarina se odlično ujame s suhim sadjem (marelice, fige, slive, dateljni), z njo pa lahko tudi aromatiziramo domači kis ali olivno olje. Če vas noben od naštetih nasvetov ne bo prepričal, pa si sveže rožmarinove vejice dodajte v kopalno kad – aromatična sprostitev zagotovljena …