fbpx

Rožmarin

Rožmarin pozna vsaka gospodinja. Nekatere ga uporabljajo tradicionalno, spet druge posegajo po bolj inovativnih načinih uporabe te sredozemske dišavnice. Bella ItaliaKdo drug kot seveda Italijani pošteno cenijo aromo rožmarina – dodajajo ga dobesedno vsem jedem. Perutnini, ...

Rožmarin pozna vsaka gospodinja. Nekatere ga uporabljajo tradicionalno, spet druge posegajo po bolj inovativnih načinih uporabe te sredozemske dišavnice.

Bella Italia
Kdo drug kot seveda Italijani pošteno cenijo aromo rožmarina – dodajajo ga dobesedno vsem jedem. Perutnini, teletini, svinjini, jagnjetini, ribam, divjačini … Nepogrešljiv je povsod, kjer se jedi pripravljajo z vinom, olivnim oljem in česnom, rožmarinova vejica je “must have” na vseh piknikih, kjer jo uporabimo namesto čopiča ali kot nabodalo. Če ostanemo pri bolj tradicionalnih jedeh, bo rožmain obogatil okus paradižnikovih omak, kruha, pic, različnih zelenjavnih nadevov in prilog, krompirja … Svež ima najmočnejšo aromo, posušeni lističi hitro izgubijo aromo, pred uporabo pa jih je nujno zmečkati. Tudi sicer pazimo, da rožmarin, če se le da, v jed dodamo tako, da ga je kasneje enostavno odstraniti (ali cele vejice ali zavezanega v gazo).

Ko tradicija omaga
Z rožmarinom lahko pričaramo prave kuharske mojstrovine ali pa na videz običajni hrani dodamo čisto poseben odtenek okusa. Poskusite dodati strte listke rožmarina različnim jabolčnim sladicam, džemom in želejem. Z malimi drobnimi cvetovi rožmarina potresite solate, dodajte jih sadnim solatam in omakam. Sadnim solatam lahko dodamo tudi strte rožmarinove lističe, ki bodo popestrili tudi različne alkoholne koktajle, katerim so dodani sokovi agrumov, božanske okuse pa boste doživeli, če boste kepico dobrega vanilijevega sladoleda pokapali z nekaj kapljicami domačega bučnega olja in ga posuli s strtimi lističi rožmarina. Tudi sicer lahko rožmarin uporabimo skoraj povsod, kjer uporabimo limono, dodamo ga lahko različnim nadevom za meso ali perutnino. Če radi uporabljamo domišljijo, lahko pripravimo rožmarinov liker ali sorbet, rožmarinovo-mentolov domači sladoled ali domači malinovec z rožmarinom. Ljubiteljem divjih okusov bo nepozabno izkušnjo pustila rožmarinovo-pomarančna gorčica (če je ne naredimo sami, kupljeni gorčici dodamo nastrgano pomarančno lupino, sok pomaranče in strt rožmarin). Pri različnih penah in kremastih sladicah ne bomo zgrešili, če bomo za dekoracijo uporabili rožmarin – sladek vonj peciva in rožmarinovih eteričnih olj se odlično ujemata. V kombinaciji z agrumi in medom lahko iz rožmarina ustvarimo odličen premaz za peko perutnine – ta premaz bo med pečenjem v pečici na mesu ustvaril odlično skorjico. Vejica rožmarina se odlično ujame s suhim sadjem (marelice, fige, slive, dateljni), z njo pa lahko tudi aromatiziramo domači kis ali olivno olje. Če vas noben od naštetih nasvetov ne bo prepričal, pa si sveže rožmarinove vejice dodajte v kopalno kad – aromatična sprostitev zagotovljena …

SVEŽE IN DOMAČE V Galeriji Gosposka, novi trgovski hiši v središču Maribora, je svoja vrata na stežaj odprla restavracija Rožmarin. Moderna zgradba, ki je pravzaprav obnovljena in v steklo oblečena bivša blagovnica Kvik, omogoča mimoidočim pogled skozi prozorne stene na sodobno, v minimalističnem ...

Osnovne Informacije
Naslov
Rožmarin
Gosposka ulica 8
Maribor
Povezava
Urnik
7h-24h
Kontakt
02 23 42 180, 031 38

SVEŽE IN DOMAČE

V Galeriji Gosposka, novi trgovski hiši v središču Maribora, je svoja vrata na stežaj odprla restavracija Rožmarin. Moderna zgradba, ki je pravzaprav obnovljena in v steklo oblečena bivša blagovnica Kvik, omogoča mimoidočim pogled skozi prozorne stene na sodobno, v minimalističnem slogu opremljeno in iz štirih nivojev sestavljeno restavracijo. S pločnika stopimo v kavarno, kjer nas premami vonj po kavi in čokoladni torti. Pravo razkošje za vse čute pa se začne, ko se po lesenih stopnicah spustimo v skorajda asketsko urejeno jedilnico, kjer nas pri uživaško počasnem zajtrku ali kosilu ne bodo zmotili nikakršni odvečni dražljaji: ni divjaške glasbe, ne glasnih gostov ali slabo razpoloženih natakarjev. V Rožmarinu kuhajo premišljeno, vse sestavine so sveže, s tržnice, poslušajo letne čase …

Nasitijo še tako zahtevnega jedca, najprej vas “zazibajo” s kremno bučkino juho s parmezanom in opečenimi kruhovimi palčkami, mesojedce bo gotovo prepričal telečji zrezek z omako iz marsale in timijana, ljubitelje morske hrane pa morski list v paradižnikovem fonduju z žafranom … Že pri obedu, zlasti pa v vinoteki pod restavracijo, vas bodo razvajali z vini, za katera sami pravijo, da imajo ime in priimek, očeta in mamo, rojstni kraj in pravo razpoloženje.

Slednjega vam v Rožmarinu prav gotovo ne bo manjkalo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.