Znanje ni zastonj: to so najdražje šole na svetu

Potem ko si preberete, koliko denarja so pripravljeni nekateri starši letno odšteti za šolanje – stvar, ki sicer ni luksuz, temveč osnovna človeška potreba –, se vam bo zavrtelo! Znanje zagotovo ni zastonj, a nekatere izobraževalne ustanove rahlo pretiravajo. Katere so najdražje šole na svetu?

Izobraževanje je za nekatere učence lahko izjemno drag “šport”.  Premožni razred je namreč za šolanje svojih otrok pripravljen odšteti na tisoče evrov in za razliko od navadnih domov, za katere je značilna skromnost, se otroci iz premožnih družin izobražujejo v 5-zvezdičnih ustanovah s kakovostnim šolskih sistemom (oziroma to vsaj obljubljajo), ogrevanimi bazeni in džakuziji.

V Sloveniji takšnega tretmaja naši šolarji (še) niso deležni, pa tudi zasebne šole s šolnino niso toliko priljubljene kot drugje v tujini. Pri nas trenutno deluje šest zasebnih osnovnih šol (Waldorfska šola LjubljanaOsnovna šola Alojzija ŠuštarjaMontessori inštitut in Osnovna šola Montessori ter Zasebni vzgojno-izobraževalni zavod Waldorfska šola Maribor, in Inštitut LILA), pa tudi zasebne srednje šole, kot so ERUDIO, gimnazije katoliške cerkve v Šentvidu, Mariboru, Želimljah in Vipavi ter Waldorfska gimnazija.

Na seznamu je nekaj tudi zasebnih mednarodnih šol, kot so Britanska, Ameriška in Francoska mednarodna šola – te so namenjene tujcem, lahko pa jih obiskujejo tudi slovenski dijaki, sicer pa izvajajo učne programe svojih držav in tiste, ki so enaki programom v mreži mednarodnih šol.
Potrebno je omeniti, da je, kar se tiče plačevanja šolnine za študente, v Sloveniji zastopan predvsem izredni (in nekateri redni) univerzitetni programi, ki v večini primerov od študentov zahtevajo največ do 5.500 evrov na letnik.

Če bi ugibali, verjetno ne bi zadeli, da se najdražje šole na svetu nahajajo ravno v Švici. Njihova posebnost je v tem, da se zagotavljajo izobraževanje na mednarodni ravni, kar posledično privabi šolarje (katerih družine imajo pod palcem) z vseh koncev sveta. Večina učencev, ki obiskuje tovrstne šole, prihaja iz premožnih podjetniških družin, katerih posle bodo po pridobljeni diplomi prevzeli prav oni.

Katere so najdražje šole na svetu?

Institut auf dem Rosenberg, Švica

LETNA ŠOLNINA: od 120 do 130 tisoč švicarskih frankov (od približno 110 do 120 tisoč evrov)

Institut auf dem Rosenberg, Švica
Institut auf dem Rosenberg, Švica

Prvo mesto na seznamu najdražjih fakultet na svetu je zasedel Institut auf dem Rosenberg v Švici, ki za leto šolanja iz vašega žepa pobere kar 120.000 evrov letno. Večina učencev je iz podjetniških družin in bodo nadaljevali posle po pridobljeni diplomi. Izvenšolske dejavnosti vključujejo jahanje, golf, gorsko smučanje, šah in mačevanje.

Čeprav sodi med najstarejše švicarske šole, ustanova omejuje število učencev, in sicer se vsako leto vpiše največ 260 šolarjev z vsega sveta. Izobražujejo učence od 4. do 19. leta. Ko zaključijo izobraževanje, prejmejo mednarodno diplomo.

Institut Le Rosey, Švica

LETNA ŠOLNINA:  119.700 švicarskih frankov (približno 110 tisoč evrov) za 2019/2020

Institut Le Rosey, Švica
Institut Le Rosey, Švica

Nekateri ji rečejo tudi šola kraljev, saj jo obiskuje veliko število učencev iz plemiških družin, kot so Rothschilds in Borgheses. Še danes ima naziv najdražje šole na svetu, saj vas bo znanje, ki ga boste tam dobili, stalo več kot 100 tisoč evrov letno. Učenci živijo v razkošnem srednjeveškem dvorcu, zime pa preživljajo v smučarskem resortu Gstaad ob džakuziju, savnah in plezalnem centru ali na teniških igriščih.

Letno sprejmejo 420 učencev. Izobraževanje na šoli je razdeljeno na štirih faze, in sicer juniorje, kadete, mlade seniorje in seniorje.

Aiglon College, Švica

LETNA ŠOLNINA: od 70.500 do 115.500 švicarskih frankov (od približno 64 do 105 tisoč evrov) za 2019/2020

Aiglon College v Villarsu je narejen po vzoru najboljših britanskih internatov – ta namreč pripravlja študente na sprejemanje izpitov iz angleščine ali mednarodne diplome. Študente spodbujajo, da so čim bolj aktivni, in sicer da sodelujejo v aktivnostih, kot sta kajakaštvo in smučanje.

V šolo sprejemajo učence od 4. do 13. leta starosti. Izboraževanje lahko začnete kot junior, nato postanete senior, na koncu pa lahko pridobite še diplomo iz biologije, astronomije, kemije, dramske igre, ekonomije in številnih drugih ved …

College Alpin Beau Soleil, Švica

College Alpin Beau Soleil, Švica
College Alpin Beau Soleil, Švica

LETNA ŠOLNINA: 107.640 švicarskih frankov (približno 98 tisoč evrov) za 2019/2020

Collège Alpin International Beau Soleil se nahaja v simpatični vasici Villars-sur-Ollon in velja za eno najbolj ekskluzivnih šol na svetu. Učenci nosijo uniforme, vredne 5000 dolarjev, tamkajšnji način poučevanja pa je nekoliko drugačen – učenci se namreč osredotočajo na izkušnje – med drugim gredo plezati na goro Kilimanjaro, kar je le ena od nešteto stvari, ki vam lahko izrišejo predstavo, kakšen privilegij je hoditi na takšno šolo.

Letno sprejmejo 250 učencev. Izobražujejo se šolarji med 11. in 18. letom. Šola omogoča izobraževanje z osebnim pristopom, in sicer je v vsakem razredu malo učencev, ki jim želijo zagotoviti, da so njihove potrebe zadovoljene.

College du Leman, Švica

LETNA ŠOLNINA: od 22.700 do 34.500 švicarskih frankov (pribnližno od 20 do 30 tisoč evrov) za 2019/2020

College du Leman, Švica
College du Leman, Švica

Collège du Léman se od drugih šol razlikuje predvsem po tem, da je pouk jezika izjemno pomemben in poteka kar dvojezično poučevanje, s katerim želijo učence pripraviti na univerziteto. Pozornost posvečajo predvsem športu, tehnologiji in umetnosti.

Ustanova ponuja poučevanje od vrtca in osnovne do srednje šole (od 2. do 18. leta starosti), vsako leto pa se na njihovo šole vpišejo učenci iz več kot 120 različnih držav.

Druge najdražje šole na svetu:

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Hudič mi ni dal miru, morala sem preveriti telefon svojega moža”: ne boste verjeli, kaj je na koncu čakalo to žensko!