fbpx

Znanost pravi, da obstajajo 3 tipi ljudi, ki delajo selfije. Kateri si ti?

Selfiji so danes globoko zasidrani v naši popularni kulturi in ljudje se dandanes klasificirajo glede na slog, s katerim posnamejo selfie. In kakšen slog imaš ti? Glede na nedavno študijo oziroma raziskavo oseb, ki delajo selfije, obstajajo 3 tipi. In ne, ni vsak, ki posname selfie, narcis.

Na Brigham Young University je pet študentov raziskovalcev izvedlo raziskavo o tem kulturnem fenomenu. Uspeli jim je dokazati, da selfie presega meje samoobsedenosti, saj je pomembno orodje za dokumentiranje današnje družbe.
V študiji je sodelovalo 46 ljudi, ki so po pomembnosti razvrščali svoje razloge oziroma motivacijo za selfije. Te je raziskovalna ekipa nato ovrednotila in tako so prišli do 3 tipov ljudi, ki delajo selfije.

PREBERITE ŠE: Selfiji znanih oseb v zadnjih 100 letih #selfie

Komunikator

Če delate selfije zavoljo ‘izobraževanja’ in vključujete svojo sledilce ter družino v spletni razpravi, potem ste verjetno komunikator. Raziskovalka Maureen Elinzano je pojasnila, da so taki ljudje naklonjeni dvosmerni komunikaciji. Lena Dunham, Lady Gaga ali Anne Hathaway svoje selfije nalagajo zato, da svoje sledilce spodbujajo ali pa opominjajo na pomembna vprašanja.

View this post on Instagram

This Fab X Broad City collab is my safe space 😋

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

Avtobiograf

Avtobiografi ste tisti, ki vidite selfije kot ključno orodje, s katerim beležite pomembne dogodke – tak primer je na primer Rick Mastracchio, ki je v letu 2014 posnel epski selfie v vesolju. Raziskovalci poudarjajo, da v nasprotju s komunikatorji ne iščete nujno povratnih informacij in sodelovanja, čeprav še vedno želite, da vaše fotografije vidijo tudi drugi.

Avtobiograf Rick Mastracchio
Avtobiograf Rick Mastracchio

Samopromotor

Raziskovalka Harper Anderson pravi, da je ta skupina pravzaprav najmanjša. Samopromotorji radi dokumentirajo vsako stvar v svojem življenju in upajo, da bodo sebe in svoje zgodbe predstavili v čim bolj pozitivni luči.

Samopromotorka Ellen Degeneres
Samopromotorka Ellen Degeneres

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.