Poleg tradicionalne jabolčne pite je ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih sladic hruškova pita. Preverite recept za slastno sladico po receptu naših babic ...
Z jesenjo je prišel čas peke slastnih slaščic, med katerimi v hladnem vremenu še posebej prijajo omamno dišeče sadne pite, ki navdušijo s krhko zunanjostjo in sočno sredico. Poleg jabolčne za spremembo specimo hruškovo. Naši najdražji bodo navdušeni …
PREBERITE ŠE: Jesenski recept: okusna lečina enolončnica s sladkim krompirjem in bučo
Recept za domačo hruškovo pito
Sestavine
Za testo:
- 350 g bele moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 150 g masla
- 2 jajci
- 50 ml mleka
Za nadev:
- 3 rumene hruške
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici masla
- 1 žlica krušnih ali piškotnih drobtin
- cimet
Navodilo:
Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Hruške olupimo in narežemo na rezine. V ponvi raztopimo maslo in na njem podušimo rezine hrušk; med dušenjem jih posujemo s sladkorjem, ko se zmehčajo, pa z drobtinami in cimetom. Maslo za testo narežemo na koščke in jih vržemo v večjo skledo. Dodamo moko in sladkor, jajca in mleko ter zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj mleka. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavito v prozorno folijo postavimo na hladno za 20 minut. Tretjino testa damo na stran in iz njega naredimo trakove, preostalega pa razvaljamo in z njim obložimo namaščen pekač za pite. Testo v pekaču obložimo z nadevom in vse skupaj prekrijemo s trakovi. Pito položimo v pečico in pečemo približno 60 minut.