Probabilmente non sei l'unico che ha difficoltà a resistere allo zucchero, anche se sai che non è salutare. Non devi rinunciare alle tue voglie dolci, ma puoi trovare un modo più sano per addolcirti. Lo zucchero bianco, che è ancorato alla cucina slovena, non è la scelta migliore, in quanto non contiene vitamine e minerali. Non tutti gli zuccheri sono uguali. Alcuni sono anche sani con moderazione.
Kaj lahko uporabite namesto belega sladkorja?
zucchero di canna
Beli sladkor je najlažje zamenjati z rjavim, vendar bodite pozorni na njegovo pridelavo. Rjavi sladkor namreč naredijo z dodajanjem barvil.
Med
Ima številne zdravilne učinke, saj vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Uživajte ga v zmernih količinah, saj se hitro absorbira v krvni pretok in ima visok glikemični indeks.
Tekoča sladila:
Agavin sirup
Brezbarvni sirup blagega okusa telesa ne zakisa. Njegov glikemični indeks je za tretjino nižji kot pri belem sladkorju in vsebuje tretjino manj ogljikovih hidratov. Uporabljate ga lahko povsod, kjer ste doslej uporabljali sladkor.
Stevia
Naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti ter ima glikemični indeks nič. Njeni izvlečki so do 200-krat slajši od sladkorja. Stevia je primerna za pripravo sadnih solat, sirnih jedi in sladkanje kave, čaja, kompota. Uravnava krvni sladkor.
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta autunnale: torta di mele sana senza cottura
Melasa
Gosti temni sirup je stranski proizvod pridobivanja sladkorja iz sladkornega trsa. Pozitivna lastnost melase je, da telesa ne zakisa. Vsebuje veliko hranilnih snovi (magnezij, železo, baker in mangan ter vitamine skupine B). V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka.
Javorjev sirup
Je bogat z minerali in vsebuje vitamine ter minerale, ki čistijo organizem. Uporabljamo ga lahko za sladkanje kave, čajev, polnozrnatih kosmičev, jogurta, palačink in sadnih solat. Je tudi bogat vir magnezija in selena.