De sier ikke at kjærlighet går gjennom magen for ingenting. Mangler du kreativitet, ideer eller penger (eller alle tre), har vi laget en haug med enkle oppskrifter som du vil sjarmere din bedre halvdel med til Valentinsdagen, selv om du ikke finner deg selv på kjøkkenet.
Valentinsdag je čas vrtnic, srčkov, romantičnih verzov, rdeče barve in sladic. Zato smo za vas pripravili preproste in hitre recepte za sladke pregrehe, po katerih si bo vaša duša dvojčica to valentinovo za vedno zapomnila.
LES MER: Oppskrift: No-Bake Peanut Butter Chocolate Cheesecake
Kjærlighet je za valentinovo posebej sladka, še bolj pa bo, če se lotite katerega izmed spodnjih receptov. Presenetite boljšo polovico s sladko skušnjavo, po kateri si bo oblizovala prste.
Recept za valentinovo – kroglice rafaelo
Sestavine – kroglice rafaelo:
- 2 dcl vann
- 250 g smør
- 200 g kokosove moke
- 300 g sladkorja v prahu
- 400 g mleka v prahu
- 100 g lešnikov/mandljev
Postopek priprave kroglic rafaelo:
V lonec daš maslo, sladkor v prahu in vodo. Vse skupaj zavreš in nato odstaviš. Primešaš 100 g kokosove moke in vse mleko v prahu. Maso dobro premešaš in jo daš za 30 minut v hladilnik. Nato iz nje oblikuješ kroglice in v njihovo sredino vstaviš lešnik ali mandelj. Na koncu kroglice le še povaljaš v preostanku kokosove moke. Pa dober tek!
Recept za valentinovo – čokoladni fondi:
Sestavine – čokoladni fondi:
- 500 gramov žlahtne jedilne čokolade
- 200 ml søt krem
- forskjellige typer frukt (bananer, jordbær, pærer, tørkede aprikoser, fiken, kiwi, ananas, svisker, etc.)
- nasekljane lešnike (po želji)
Tilberedning av sjokoladefondue:
Sadje narežemo, čokolado pa nalomimo na kocke ali naribamo. V posodi za fondi jo počasi stopimo in med stalnim mešanjem prilivamo sladko smetano, vse dokler ne nastane gladka tekoča zmes. Pazimo, da se čokolada ne prismodi. Nato posodo postavimo na gorilnik. Z nabodali za fondi koščke sadja pomakamo v stopljeno žlahtno jedilno čokolado Gorenjka in jih nato po želji povaljamo še v lešnikih.
Recepti za valentinovo – čokoladni pralineji brez peke:
Sestavine – čokoladni pralineji brez peke:
- 50 g smør
- 150 g naribane čokolade (+ nekaj koščkov)
- 1 vrečka čokoladnega pudinga
- rumova esenca
- 20 g čokolade
- čokoladne mrvice/kakav
Postopek priprave preprostih čokoladnih pralinejev brez peke:
Najprej stopimo maslo. Nato vanj vmešamo naribano čokolado, rumovo esenco in prašek za puding. Mešamo, da nastane homogena zmes, dodamo nekaj drobnih koščkov čokolade in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato iz mase oblikujemo kroglice, ki jih za konec povaljamo v mrvicah ali kakavu. Serviramo jih v papirnatih košaricah, a še prej jih za 15 minut prestavimo v hladilnik. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – sladica iz bebe piškotov in jagod:
Sestavine – sladica iz bebe piškotov in jagod:
- 10–15 jagod
- 12 bebe piškotov
- malo mleka
- sladka smetana (po želji)
Postopek priprave hitre sladice iz bebe piškotov in jagod:
Bebe piškote malce pokapamo z mlekom (ne preveč in ne premalo) in zložimo v dve ‘nadstropji’. Jagode pretlačimo z mešalnikom in jih uporabimo za preliv. In to je vsa umetnost! Če želite, lahko sladico za nekaj časa postavite v hladilnik in jo postrežete s sladko smetano. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – kanoli oreo:
Sestavine – kanoli oreo:
- piškoti Oreo
- 700 gramov sladkorja v prahu
- 170 gramov moke
- 1 žlica rastlinske masti
- 1 spiseskje eddik
- vaniljev izvleček
Postopek priprave kanoli oreo:
Naprej z nožem ločite nadev od piškotov in stresite piškote v mešalnik. Mešajte toliko časa, dokler ne nastane droben prah. Pretresite v posodo ter dodajte moko in žlico rastlinske masti. Premešajte. Vmešajte jajce, dodajte dober deciliter vode, žlico kisa, maso pregnetite in iz nje oblikujte kepo (če je masa premokra, dodajte še malo moke, če je presuha, dodajte še malo vode). Pokrijte s plastično folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut. V skledo stresite sladkor v prahu, mu dodajte polovico žličke vaniljevega izvlečka, dober deciliter tople vode, 75 gramov rastlinske masti in dobro premešajte, da dobite homogeno zmes. Prestavite v vrečko za okraševanje tort (lahko je tudi improvizirana) in na kratko postavite v hladilnik. Medtem na pomokani površini razvaljajte maso iz piškotov Oreo in iz nje izrežite kroge (glej video) ter jih s pomočjo tulca zvijte v palačinko. Cvrite 2 minuti v olju, ogretem na 360 stopinj Celzija. Ko se ‘palačinka’ ohladi, vstavite nadev. Za dekoracijo lahko nadrobite piškote in z drobtinami potresete kanole. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – tiramisu brez jajc:
Sestavine – tiramisu brez jajc:
- 2 dcl søt fløte
- 200 g kremost (mascarpone)
- 2 ss sukker
- babykaker
- kaffe
- kakao
- rom
- smør (valgfritt)
Prosessen med å lage tiramisu uten egg:
Bland sukker, søt fløte og kremost sammen for å få en kremet masse. Dypp så babykjeksen i kaffeblandingen med noen dråper rom og kle bunnen av bakeformen med smør (det kan erstattes med aluminiumsfolie som brettes over kanten). Vi legger et lag med krem oppå laget med babykjeks og legger så vekselvis på kjeks og krem, som vi også avslutter med når vi når ønsket høyde. La oss sette det kaldt slik at massen stivner. Til slutt drysser du tiramisuen med kakao. Ha et godt løp!
Recept za valentinov – biskvit z marmelado:
Sestavine – biskvit z marmelado:
- 4 egg
- 6–8 žlic sladkorja
- 8 ss mel
- 1 vaniljesukker
- 1 bakepulver
- 4 žlice olja
- 4 žlice marmelade
- 1 žlica ruma (po želji)
- kokosmel
Postopek priprave biskvita z marmelado:
Beljake stepemo v trd sneg, v drugi skledi pa rumenjake skupaj z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in rumom penasto umešamo. Masi postopoma dodamo moko in pecilni prašek ter na koncu vmešamo še sneg. Vse skupaj prelijemo v namaščen pekač in pribl. 20 minut pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Počakamo, da se biskvit rahlo ohladi, nato pa ga premažemo s stopljeno marmelado in potresemo s kokosovo moko. Narežemo na kocke in postrežemo. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – oreo kokice:
Sestavine – oreo kokice:
- kokice
- 15 piškotov Oreo
- bele čokoladne solzice
- klype salt
Postopek priprave oreo kokic:
Piškote Oreo zmeljete v multipraktiku, da iz njih nastanejo drobtinice. Nekaj jih prihranite za pozneje, v preostanek pa zlijte stopljeno belo čokolado. Mešanico polijte po že pripravljenih kokicah, ki ste jih razporedili po pekaču, dodajte ščepec soli, premešajte in, dokler so še vlažne, posujte s preostankom drobtinic iz piškotov. Počakajte 15 minut, da se masa strdi, nalomite in postrezite. Pa dober tek!
Recepti za valentinovo – puhasti piškoti meringue:
Sestavine – puhasti piškoti meringue:
- 2 eggehviter
- 100 g melis
- žlička vinskega kamna (po želji)
Postopek priprave puhastih piškotov meringue:
Beljake damo v skledo in jim dodamo 3 žličke sladkorja ter vinski kamen (zaradi slednjega bo masa bolj čvrsta in gladka). Začnemo mešati z ročnim mešalnikom, najprej počasi, nato pa hitrost povišamo. Med mešanjem postopno dodajamo sladkor. Stepamo tako dolgo, da dobimo čvrst sneg. Nadevamo ga v brizgalno vrečko in z njo nabrizgamo kupčke na peki papir, s katerim smo obložili pekač. Tega postavimo v pečico, segreto na 100 stopinj Celzija, in beljakov sneg pečemo 45 minut. Po tri četrt ure pečico ugasnemo in pustimo stati še eno uro. Po tem času piškote vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Sladica je gotova. Pa dober tek! Po želji lahko sneg oplemenitite z dodatki, kot so mleti lešniki, ali aromo, kot je vaniljeva.
Recepti za valentinovo – puding z Nutello:
Sestavine – puding z Nutello:
- 500 ml melk
- 1 vrečka vaniljevega pudinga v prahu
- 2–3 žlice sladkorja
- 4 ss Nutella
Postopek priprave pudinga z Nutello:
Najprej zavremo mleko. V vmesnem času v posodi zmešamo prašek, sladkor in sedem žlic še hladnega mleka. Ko mleko zavre, vanj postopoma stresemo mešanico. Počakamo, da še enkrat zavre in se masa zgosti. Odstavimo. Med ohlajanjem puding vsakih pet minut dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. V skodelico nadevamo Nutello in čez prelijemo puding. Po želji postrežemo s sladko smetano. Pa veselo sladkanje!