Prøv vår oppskrift på hjemmelaget valnøttpotica og lær til slutt hvordan du baker en av de deiligste og også kjente slovenske tradisjonelle rettene i utlandet. Hvis valnøttpotica er din favoritt, så ikke nøl med å begynne å bake en autentisk hjemmelaget potica.
Orehova potica je slovenska tradicionalna jed, ki jo kar tako, še posebej pa za praznike, pečejo po celi Sloveniji.
Recept za domačo orehovo potico
Orehova potica – sestavine za kvašeno testo
- 500 g hvitt mel
- 80 g smør
- 200 ml melk
- 3 eggeplommer
- 30 g kvasa
- 50 g sukker
- žlica ruma
- ½ žličke naribane bio limonine lupine
- klype salt
Orehova potica – nadev
- 500 g zmletih orehovih jedrc
- 80 g sukker
- 30 g smør
- 200 ml melk
- 1 vaniljesukker
- žlica ruma
- ½ žličke naribane limonine lupinice
- maščoba za pekač
LES MER: Oppskrift: De beste sprø flankattene
Postopek za pripravo orehove potice:
Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minut. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo orehov nadev. Mletim orehom primešamo sladkor, stopljeno maslo, vrelo mleko, vanilin sladkor, polovico naribane lupine bio limone in žlico ruma. Vzhajano testo razvaljamo, ga premažemo z orehovo maso in previdno zvijemo v rolado, ki jo nato položimo v namaščen model za potico. Pekač prekrijemo s krpo in potico pustimo vzhajati še nadaljnih 20 minut. Vmes pečico ogrejemo na 190 stopinj in nato vanjo položimo potico, ki jo trenutek pred tem na gosto prebodemo z vilicami. Potico pečemo približno 50 minut oziroma dokler se lepo zlatorjavo zapeče. Ko nanjo potrkamo in votlo zadoni, je zagotovo pečena.