Recept: domača orehova potica

Domača orehova potica

Preizkusite naš recept za domačo orehovo potico in se končno naučite speči eno izmed najbolj okusnih in tudi v tujini poznanih slovenskih tradicionalnih jedi. Če je vaša najljubša orehova potica, potem ne oklevajte in se lotite peke pristne domače potice.

Orehova potica je slovenska tradicionalna jed, ki jo kar tako, še posebej pa za praznike, pečejo po celi Sloveniji.

Recept za domačo orehovo potico

Orehova potica – sestavine za kvašeno testo

  • 500 g bele moke
  • 80 g masla
  • 200 ml mleka
  • 3 rumenjaki
  • 30 g kvasa
  • 50 g sladkorja
  • žlica ruma
  • ½ žličke naribane bio limonine lupine
  • ščepec soli

Orehova potica – nadev

  • 500 g zmletih orehovih jedrc
  • 80 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • žlica ruma
  • ½ žličke naribane limonine lupinice
  • maščoba za pekač
Domača orehova potica
Domača orehova potica

PREBERITE ŠE: Recept: Najboljši krhki flancati

Postopek za pripravo orehove potice:

Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minut. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo orehov nadev. Mletim orehom primešamo sladkor, stopljeno maslo, vrelo mleko, vanilin sladkor, polovico naribane lupine bio limone in žlico ruma. Vzhajano testo razvaljamo, ga premažemo z orehovo maso in previdno zvijemo v rolado, ki jo nato položimo v namaščen model za potico. Pekač prekrijemo s krpo in potico pustimo vzhajati še nadaljnih 20 minut. Vmes pečico ogrejemo na 190 stopinj in nato vanjo položimo potico, ki jo trenutek pred tem na gosto prebodemo z vilicami. Potico pečemo približno 50 minut oziroma dokler se lepo zlatorjavo zapeče. Ko nanjo potrkamo in votlo zadoni, je zagotovo pečena.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
59 slovenskih kavarn s certifikatom za varnejšo pripravo kave