fbpx

Oppskrift: den beste hjemmelagde potica

Najboljša domača potica

Potica er en av Slovenias mest kjente eksportvarer, og det går praktisk talt ingen ferie uten Potica. Hvis det er hjemmelaget, er det enda bedre. Bakverk laget av utkjevlet gjærdeig med forskjellige fyll i form av en rull bakes oftest i en spiral- eller ringformet modell med ribbet eller glatt kant, samt som et langstrakt brød. I det følgende serverer vi deg utmerkede oppskrifter på tre deilige hjemmelagde poticas som du rett og slett må ha i lillefingeren.

Hvilken er det najboljša domača potica? Odgovor ne bo nikoli enoznačen. Eni namreč prisegajo na orehovo, drugi na pehtranovo, tretji na kokosovo, spet četrti na katero drugo. Bo pa plebiscitaren na vprašanje, če imamo potico radi. In seveda na vprašanje, kakšna potica je najboljša. Seveda je najboljša potica domača potica.

LES MER: Tips til baking: påske og tradisjonell slovensk potica

Preden vam predstavimo tri recepte za domačo potico, vam serviramo še nekaj namigov za pripravo, da bo potica, ki jo nekateri označujejo kar za ambasadorko Slovenije, kar najbolje uspela. Potico pripravljamo v toplem prostoru (potrebna je temperatura med 25 in 35 stopinjami Celzija, te temperature mora biti tudi mleko). Jajca in vse ostale sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo, zato jih pred pripravo potice nekaj ur prej vzemite iz hladilnika. Moko je za boljše vzhajanje in v izogib grudic pred uporabo potrebno pretresti. Maslo, olje oz. drugo maščobo v testo dodajte nazadnje. Med vzhajanjem ga prekrijte s prtičkom, ki ste ga predhodno navlažili s toplo vodo, lahko pa ga pokrijete tudi s plastično folijo. Najbolje je sicer uporabljati plastično posodo, ki se hermetično zapre in katere pokrov se usloči, ko je polna ogljikovega dioksida.

Tri najboljše domače potice:

Recept za domačo orehovo potico:

Domača orehova potica
Domača orehova potica

Sestavine za orehovo potico:

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g hvitt mel
  • 80 g smør
  • 200 ml melk
  • 3 eggeplommer
  • 30 g kvasa
  • 50 g sukker
  • žlica ruma
  • ½ žličke naribane bio limonine lupine
  • klype salt

Ingredienser til fyllet:

  • 500 g zmletih orehovih jedrc
  • 80 g sukker
  • 30 g smør
  • 200 ml melk
  • 1 vaniljesukker
  • žlica ruma
  • ½ žličke naribane limonine lupinice
  • maščoba za pekač

Postopek priprave orehove potice:

Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minut. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo orehov nadev. Mletim orehom primešamo sladkor, stopljeno maslo, vrelo mleko, vanilin sladkor, polovico naribane lupine bio limone in žlico ruma. Vzhajano testo razvaljamo, ga premažemo z orehovo maso in previdno zvijemo v rolado, ki jo nato položimo v namaščen model za potico. Pekač prekrijemo s krpo in potico pustimo vzhajati še nadaljnih 20 minut. Vmes pečico ogrejemo na 190 stopinj in nato vanjo položimo potico, ki jo trenutek pred tem na gosto prebodemo z vilicami. Potico pečemo približno 50 minut oziroma dokler se lepo zlatorjavo zapeče. Ko nanjo potrkamo in votlo zadoni, je zagotovo pečena.

PREBERITE ŠE VEČ: Oppskrift: hjemmelaget valnøttpotica

Recept za pehtranovo potico:

Pehtranova potica
Pehtranova potica

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g hvitt mel
  • 70 g smør
  • 200 ml melk
  • 2 egg
  • 40 g gjær
  • 60 g sukker
  • žlica ruma
  • 1 vanilij sladkor
  • ½ žličke naribane bio limonine lupine
  • klype salt

Ingredienser til fyllet:

  • 150 g nasekljanega pehtrana
  • 100 g smør
  • 100 g brødsmuler
  • 180 g sukker
  • 2 egg
  • 180 ml sladke smetane
  • 1 vanilij sladkor

Sestavine za premaz in posip:

  • 1 egg
  • melk
  • melis

Postopek priprave pehtranove potice:

Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minutter. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo pehtranov nadev. V ponvi razstopimo maslo in na njem prepražimo drobtine, jih odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Jajca previdno ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo drobtine, sladkor, smetano in premešamo. Nato počasi in previdno v zmes vmešamo tudi beljakov sneg. Rahlo premešamo. Pekač za potico dobro namastimo in potresemo z drobtinami. Testo na pomokanem prtu razvaljamo na prst debelo in ga 2 do 4 centimetre od roba bogato premažemo z nadevom. Nadev potresemo s estragon in pričnemo s previdnim zvijanjem testa s pomočjo prta. Pazimo, da je sti zvita čimbolj na tesno. Zvito “pehtranko” položimo v pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja še približno pol ure. Medtem pečico ogrejemo na 190 stopinj. Vzhajano potico premažemo s premazom iz enega jajca in nekaj žlic mleka ter za približno eno uro položimo v pečico. Pečeno potico pustimo, da se v modelu hladi vsaj pol ure, preden jo previdno zvrnemo iz pekača in pustimo, da se dokončno ohladi. Ohlajeno pehtranovo potico potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

PREBERITE ŠE VEČ: Oppskrift: Tradisjonell estragon potica

Recept za kokosovo potico s čokolado

Kokosova potica
Kokosova potica

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g hvitt mel
  • 50 g čokolade v prahu
  • 50 g melis
  • 50 g smør
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 ss rom
  • klype salt
  • 200 ml lunken melk
  • 50 g kvasa
  • 3 eggeplommer
  • 1 spiseskje sukker

Ingredienser til fyllet:

  • 400 g kokosove moke
  • 150 g sukker
  • 45 ml sladke smetane
  • 3 eggehviter
  • 50 g smør

Sestavine za premaz in posip:

  • 1 egg
  • 2-3 žlice mleka
  • melis

Postopek priprave kokosove potice s čokolado:

Maslo stopimo in ohladimo. Mleko segrejemo. Moko presejemo v večjo skledo in na sredi naredimo jamico. Vanjo nadrobimo svež kvas. Ostale sestavine za kvašeno testo stresemo okrog kvasa. Prevdno zmešamo z električnim mešalcem in med mešanjem postopoma prilivamo rahlo ogreto mleko. Mešamo, dokler testo ni voljno in z lahkoto odstopa od posode. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure. Vzhajan hlebček stresemo na pomokan prt, še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še za 30 minut. Medtem pripravimo nadev, ogrejemo pečico na 190 stopinj in dobro namastimo pekač. Maslo, smetano in sladkor damo v kozico ter sestavine mešamo, dokler mešanica ne zavre. Nato dodamo koksovo moko, prevremo in odstavimo. Med hlajenjem v trd sneg stepemo tri beljake. Snegu previdno primešamo kokosovo mešanico, dokler ne dobimo enakomernega namaza. Vzhajan hlebček testa razvaljamo na prst debelo in premažemo s slastnim kokosovim nadevom. Testo s pomočjo prta previdno in tesno zvijemo v zvitek, ki ga nato položimo v namaščen pekač za potico. Potico premažemo s premazom iz razžvrkljanega jajca, ki mu dodamo nekaj žlic mleka in jo po želji prešpikamo z vilicami. Pekač za približno eno uro postavimo v ogreto pečico. Pečeno potico ohladimo in jo šele nato zvrnemo iz pekača na servirni pladenj. Potico posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

PREBERITE ŠE VEČ: Oppskrift: Kokoskake med sjokolade

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.