Sangria je veľmi obľúbený nízkoalkoholický nápoj, ktorý pochádza zo Španielska. Španieli poznajú horúčavy, a tak sa vedia v horúcich dňoch správne schladiť. Sangria dostala svoje meno podľa krvi (v portugalčine znamená krvácanie) a podľa toho je sfarbená do červena. Základom tohto španielskeho nápoja je víno, brandy a ovocie.
Sangria je osvežilna alkoholna pijača s sadjem, rdeča kot kri, ki je bojda nastala zato, ker vino ni bilo dovolj pitno. Poznamo veliko izpeljank, a nobena sangria danes ne nastane brez vina, sadja/soka in žgane pijače. Je kot golaž. Najboljša je dan ali celo dva za tem, ko smo jo pripravili. To ne pomeni, da je ne moremo zaužiti takoj, a s časom okus pridobi več žlahtnosti.
ČÍTAJ VIAC: Recepty s pivom - varenie s pivom
![Sangria, pijača poletja.](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2016/06/sangria-3-660x446.jpg)
Pri pripravi sangrie priporočamo uporabo tršega sadja, da to ne razpade takoj in da pijača ne postane motna. Če jo želite estetsko popestriti, jo lahko pripravite v izdolbeni lubenici, njeno meso pa uporabite v pijači.
Recept za domačo sangrio:
Sestavine za domačo sangrio:
- 1 l rdečega vina
- 1 dl ruma
- 1 l soka
- 2,5 dl ananasovega kompota
- 2 kiwi
- 2 jablká
- 3 pomaranče
- 2 do 3 banane
- 1 hruška
- 20 dag grozdja
- 20 dag sladkorja
- 2 žlički cimeta (tega izpustimo, če izpustimo jabolko)
![Čas je za sangrio!](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2016/06/winter-sangria-social-660x344.jpg)
Postopek priprave domače sangrie:
Operemo, olupimo in narežemo vse sadje na čim manjše koščke. Nato jih zalijemo z vinom in sokom ter dodamo sladkor. Za konec primešamo rum in cimet ter ”zabelimo” z ledenimi kockami. Postavimo v hladilnik in postrežemo hladno. Pa na zdravje!