Ek bistro sa nachádza ďaleko od najväčšieho zhonu Ľubľany as výhľadom na Ľubľanicu, na rohu Petkovškovi nábrežje a Usnjarskej ulice. Nová reštaurácia pri Žitnom moste sa zameriava na ponuku raňajok a brunch jedál, ktoré sú vhodné aj na obed.
Petkovškovo nabrežje 65
Ľubľana
”Želeli smo ustvariti prostor, kjer se bodo družili prijatelji in dobri okusi. Prostor, kjer bodo obiskovalci ob jedeh podoživljali obstoječe spomine in ustvarjali prijetne nove. Naši osnovni vodili sta slastnost in gostoljubje: verjamemo namreč v kuharijo s čustvi, ki po naše gradijo dober okus,” pravi vodja bistroja Sašo Kralj.
Na jedilniku med drugim najdemo ”French melt”, sendvič s čebulo, pečenimi šampinjoni in sirom grojer, ter smuti iz borovnic z misom. Za pripravo jajčnih jedi, kot so Eggs Benedict, Eggs Florentine a Eggs Royale, oni používajú ekološka jajca, vsako jutro pripravijo in spečejo cimetove kruhke in brioše, ki jih postrežejo z domačo marmelado.
ČÍTAJ VIAC: Ayatana – kulinárske štúdio v Lesce
Koncept ponudbe je bil tudi izhodišče za arhitekturno zasnovo bistroja, ki je delo ljubljanskega studia Dekleva Gregorič arhitekti. Ta je sledil načelu ‘raje razkriti kot prikriti’, torej čim manj posegati v obstoječi značaj prostora in tako ohraniti njegovo prvinskost. Takšno vodilo se kaže v uporabljenih materialih – železu, cortenu, lesu, marmorju, granitu in bakru. Posebnost zasnove je razstavna stena s črnimi nosilci in skledami, ki podpirajo bistvo kuhinje Eka: izbrane sestavine in jedi ter izdelke za domov.
Za celostno grafično podobo gre zahvala londonskemu grafičnemu studiu Here pod vodstvom glavnega oblikovalca Andrewa Giddingsa in kreativne direktorice Caz Hildebrand, ki med drugim sodeluje z znamkami, kot so Adidas, Fortnum & Mason, Bacardí, Hendrick’s Gin, Thames & Hudson, in kuharico Nigello Lawson.
Pa dober Ek!
Galerija – Ek Bistro na Petkovškovem nabrežju
Viac informácií:
facebook.com/ekljubljana