Hälsosam pizza? Det finns inget sådant! Åh, och hur! Du trodde nog aldrig att du skulle kunna ha pizza på din meny när du är på diet, men du kan njuta av blomkålspizza, världens nyttigaste pizza, med gott samvete. Dess kalorier och OH kan räknas (nästan) på ena handens fingrar, och eftersom den inte innehåller mjöl passar den även alla som undviker gluten.
Najbolj zdrava pica ni primerna samo za tiste, ki se izogibate kalorični hrani ali glutenu in nasploh pazite na svoje zdravje, cvetačno pico bodo pomlastili tudi picoljubi. Zakaj bi pico jedli vedno na osnovi kvašenega testa? Takšno pico jeste že vse življenje in bil bi že čas, da v svoj nabor receptov dodate kakšen bolj domiseln način priprave. In to recept za najbolj zdravo pico na svetu vsekakor je.
LÄS MER: Pizza: Hur gör man pizza till en annan rätt?
Čeprav bo imela pica na koncu malce drugačen okus od značilnega, ne bo užitek za brbončice nič manjši. In čeprav ne boste dobili porcije kolhydrater, gre za polnovreden obrok, kjer vlogo moke prevzame cvetača, ki velja za odličen vir vitaminov in mineralov.
Sestavine za zdravo cvetačno pico:
- 1 manjša glava sveže cvetače
- 1 ägg
- 50 g naribane mocarele (ali katerega drugega sira)
- sol in poper (dodate po okusu)
- ¼ žličke bazilike, česna v prahu in origana
- nekaj paradižnikov
Priprava zdrave cvetačne pice
Cvetačo najprej očistimo in operemo. Cvetke naribamo (ali grobo zmeljemo), nato pa cvetačo segrevamo v mikrovalovki nekje 5 ali 6 minut (to lahko storimo tudi z vodno paro, poskrbimo le, da na koncu ne bo odvečne vode). Pustimo, da se ohladi, nato pa zmehčano cvetačo stresemo v posodo ter ji primešamo stepeno jajce, nariban sir (namesto mocarele je lahko to tudi parmezan, edamec, kozji sir …), sol in poper. Če želimo, lahko dodamo še ščepec česna in zelišč/začimb. Maso nato v obliki kroga razporedimo po papirju za peko. Pečico smo medtem segreli na 200 stopinj, testo pa v njej pečemo približno 20 minut. Potem ga vzamemo ven, premažemo s paradižnikovo omako in poljubno obložimo (s čebulo, svežo baziliko, šunko, tunino, koruzo, parmezanom …) ter pečemo še 10 minut. Voilà! Pa dober tek!