fbpx

Bizarne stvari, ki so jih ljudje v preteklosti počeli za lepši videz

Lepotni ideali se skozi prostor in čas spreminjajo, koliko so nam ti pomembni, pa nekoliko manj. V tem članku si lahko ogledate seznam 10 bizarnih stvari, ki so jih v preteklosti počeli za lepši videz. Takšno potovanje v preteklost nam morda lahko osvetli absurdnost določenih sodobnih lepotnih idealov.

To je 10 bizarnih stvari, ki so jih ljudje v preteklosti počeli za lepši videz. Kateri pa so trapasti lepotni ideali sedanjosti?

Barvanje zob s črno barvo

V 18. stoletju so si zgolj bogate družine lahko privoščile sladkarije. Zaradi slabših higienskih standardov, kot jih poznamo danes, je to pomenilo, da so imeli tisti, ki so sladkarije pogosto jedli, tudi precej slabše zobe. Ljudje so si začeli namenoma barvati zobe s črno barvo, da so dajali vtis, da so dovolj bogati, da si lahko privoščijo sladkor in sladkarije. 

Korzeti in odstranjevanje reber

V viktorijanskih časih so ženske nosile neudobne korzete, ki je zožal in poudaril njihov pas. Danes pa si nekatere ženske menda celo odstranijo spodnji par reber, da dosežejo isti namen.

Ozek ovratnik

Ženske še zdaleč niso edine žrtve nerealnih lepotnih idealov. V drugi polovici 19. stoletja je bil med moškimi priljubljen zelo ozek ovratnik. Ovratniki so bili takrat tako ozki, da so zaradi njih nekateri moški celo umrli. 

Pričeske

Priljubljene pričeske se ves čas spreminjajo in vedno, ko pogledamo za nazaj, se smejimo, kako se jim je takšna frizura lahko zdela lepa. 

Lotosova stopala

V 10. stoletju je kitajski emperor Li Yu naročil svoji plesalki Yao Niang, da si preveže stopala v obliki meseca in pleše na konicah prstov. Prevezovanje stopal in tako njihovo nasilno preoblikovanje, je postala moda, ki se je na Kitajskem obdržala do 19. stoletja. Dekleta, ki tega lepotnega ideala niso upoštevala, so imela zelo majhne možnosti za poroko. 

Blatna kopel s krokodiljimi iztrebki

Blatne kopeli so v uporabi še danes. Včasih pa so jih uporabljali z mešanico živalskih iztrebkov, ki naj bi imeli dobre učinke proti staranju kože. Najbolj učinkoviti naj bi bili krokodilji iztrebki. 

Radioaktivna kozmetika

Po odkritju radija so radioaktivne snovi začeli uporabljati tudi v kozmetiki. Ta naj bi delovala prav čudežno pomlajevalno. Takrat seveda še niso poznali nevarnih stranskih učinkov radioaktivnih snovi. 

Rastlina Belladonna

Rastlino Belladonno so v preteklosti uporabljali za kapljice za oči. Sok te rastline razširi zenice, kar naj nam bi bilo privlačnejše. Vendar pa je takšna kozmetika zelo strupena in lahko v prekomerni uporabi vodi celo do trajne slepote.

Pitje urina

V preteklosti so verjeli, da pitje urina pobeli zobe. Verjetno je to v resnici tudi delovalo, saj urin vsebuje amoniak, ki je dobro čistilno sredstvo. 

Lepotna znamenja

Umetna lepotna znamenja so se na začetku uporabljala za prekrivanje raznih brazgotin in drugih nepravilnosti na koži, potem pa so postala znamenje bogatih in so jih uporabljali vsi, ki so si jih lahko privoščili. 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!