fbpx

Zlati globusi 2019: kdo so zmagovalci 76. zlatih globusov?

To noč so bili v Los Angelesu podeljeni zlati globusi 2019, ki jih podeljuje združenje tujih novinarjev v Hollywoodu. 76. podelitev sta povezovala igralca Sandra Oh (Killing Eve) in Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine). V sproščenem večeru, ki se je tokrat oddaljil od političnih tematik, sta slavila film Bohemian Rhapsody in Rami Malek ter komedija Green Book. Kdo so drugi zmagovalci 76. zlatih globusov?

Zlati globusi se velikokrat izkažejo kot dobra napoved za poznejšo podelitev oskarjev, zmagovalci so namreč nemalokrat isti. Na odgovor, ali bo tako tudi letos, bomo morali počakati še dober mesec (podelitev oskarjev je napovedana za 25. februar). 76. podelitev sta tokrat vodila igralka Sandra Oh, ki jo sicer najbolj poznamo iz serije Talenti v belem, in igralec Andy Samberg, ki ga je proslavila komična serija Brooklyn Nine-Nine. Kot smo bili vajeni do zdaj (ali kot je bila praksa na prestižnih podelitvah nagrad iz sveta zabavništva), tokrat podelitev ni bila politično obarvana, čeprav je kot najboljši tujejezični film slavil mehiški film Roma in tako odprl odlično priložnost, da se kdo obregne v Trumpov zid na meji z Mehiko. Zlati globusi so bili pred dvema letoma tudi platforma, kjer je Meryl Streep ob prejemu častnega globusa (nagrade Cecil B. DeMille) Trumpa za njegovo norčevanje iz novinarja s telesno okvaro dobesedno raztrgala. Nocoj smo bili najbližje ognjevitemu govoru s strani Christiana Balea, ko je osvojil zlati globus za najboljšega igralca v muzikalu ali komediji za vlogo podpredsednika Dicka Cheneya v komediji Podpredsednik (Vice).

Zlati globusi 2019: kdo so zmagovalci?

Filmska kategorija

Zgodilo se je. Film Bohemian Rhapsody je domov odnesel globus za najboljšo filmsko dramo, kar je marsikoga šokiralo (film je bil namreč deležen kar nekaj kritik in ostrih mnenj). V tekmi so bili še filmi Črni panter (Black Panther), Blackkklansman, If Beale Street Could Talk in Zvezda je rojena (A Star Is Born). Slavil je tudi glavni igralec v drami, in sicer Rami Malek, ki je prejel zlati globus za najboljšega igralca v drami.


Presenečenje pa je bila tudi dobitnica zlatega globusa za najboljšo igralko v kategoriji drame. Prejela ga je namreč Glenn Close za vlogo Joan Castleman v drami The Wife. Večina je namreč pričakovala, da bo šel ta zlati globus v roke Lady Gage kot vzpenjajoče se zvezde v Zvezda je rojena, a na žalost je ta ostala praznih rok. To je bil eden najbolj presenetljivih trenutkov tega večera in še en primer popolne nepredvidljivosti 90. tujih novinarjev, ki izbirajo zmagovalce.


Najboljši film v kategoriji muzikala ali komedije je film Green Book, eden najbolj kontroverznih filmov na letošnjih globusih. Film, kjer Viggo Mortensen igra italijansko-ameriškega redarja, in Mahershala Ali nadarjenega pianista, ki ga Viggo vozi na turneje, je prejela mešane kritike. Nekateri so ga označili za “nedodelanega in zelo na meji”. Mahershala Ali je med drugim osvojil tudi zlati globus v kategoriji stranskega igralca, film pa je domov odnesel tudi zlati globus za najboljši scenarij. Zlati globus za najboljšo igralko v kategoriji muzikala ali komedije je šel v roke igralki Olivii Colman za vlogo kraljice Anne v filmu Najljubša.


Kot najboljša stranska igralka je slavila Regina King za vlogo Sharon Rivers v filmu If Beale Streets Could Talk. Do zdaj je bila nominirana trikrat, to pa je njen prvi zlati globus.

Zlati globus za najboljšo režijo je pripadal Alfonsu Cuarónu za film Roma, njegov film pa je slavil tudi kot najboljši tujejezični film.

Najboljši celovečerni animirani film je Spider-Man: Novi svet.

V kategoriji najboljše izvirna glasbene podlage je slavil Justin Hurwitz za glasbeno podlago v filmu Prvi človek. Kot najboljša izvirna skladba je bila nagrajena pesem Shallow iz filma Zvezda je rojena.

Televizijska kategorija

V kategoriji najboljše dramske serije je zlati globus pripadal seriji Američani, medtem ko je v kategoriji najboljše komične serije slavila The Kominsky Method. Drugi zlati globus je seriji prinesel Michael Douglas za vlogo Sandyja Kominskega, saj je bil izbran za najboljšega igralca v seriji v kategoriji muzikala ali komedije. Zlati globus za najboljšo žensko vlogo v tej kategoriji je pripadel Rachel Brosnahan za vlogo Miriam Maisel v seriji The Marvelous Mrs. Maisel.

Najboljša igralka v kategoriji dramske serije je Sandra Oh za vlogo Eve Polastri v seriji Killing Eve, najboljši igralec v tej kategoriji je Richard Madden za vlogo narednika Davida Budda v seriji Bodyguard.

V kategoriji najboljše miniserije ali televizijskega filma je slavila serija Umor Giannija Versaceja: Ameriška zločinska zgodba, drugi zlati globus pa je seriji prinesel Darren Criss za vlogo krvnika Versaceja, Andrewa Cunanana. Kot igralka je v tej kategoriji slavil Patricia Arquette za vlogo Tilly Mitchell v seriji Escape at Dannemora.


Najboljši stranski igralec v mini seriji ali televizijskem filmu je Ben Whishaw za vlogo Normana Scotta v seriji Zelo angleški škandal, najboljša stranska igralka pa Patricia Clarkson za vlogo Adore Crellin v seriji Ostrina.

Ameriški igralec in filmski ustvarjalec Jeff Bridges je domov odnesel častni globus, nagrado Cecila B. DeMilla, za svoj izjemen prispevek k svetu zabave pred in za kamero.

Dodatne Informacije

Več informacij:
goldenglobes.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!