fbpx

10 enostavnih načinov, kako lahko zmanjšate porabo vode

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi vemo, da je voda nekaj, brez česar v življenju pač ne moremo. Vendar pa je hkrati tudi vir ogromnih računov, ki na nas čakajo vsak mesec. Zato smo za vas pripravili 10 enostavnih načinov, kako lahko svojo porabo vode zmanjšate in na tak način poskrbite tako za okolje kot tudi svojo denarnico.

1. Voda naj teče le, ko jo potrebujete

Za pravilo, da vodo zapirate med ščetkanjem zob, pomivanjem, britjem itd. ste gotovo že slišali. Pa vendar se še prehitro zgodi, da smo nepozorni in na žalost nas prav to lahko drago stane.
Raziskave kažejo, da na dan z rednim zapiranjem pipe prihranimo kar 5 litrov vode.

Med pomivanjem pipo redno zapirajte Foto: Cottonbro / Pexels

2. Pomivalni stroj vključite šele, ko je poln

Pomivalni stroj porabi kar 80% manj vode kot pomivanje na roko, vendar pa boste z njegovo pomočjo prihranili le, če ga uporabljate varčno. To pomeni, da ga vključite šele takrat, ko je popolnoma napolnjen s posodo in ne večkrat dnevno.

3. Perilo operite šele ob polnem bobnu

Vodo boste prihranili tudi, če enako pravilo uporabite tudi pri pranju perila, torej pralni stroj vključite šele takrat, ko je njegov boben napolnjen z oblačili.

4. Vodo ponovno uporabite

Če imate vrt ali lončnice, za zalivanje svojih rastlin nikar ne odpirajte pipe. Namesto tega uporabite vodo, s katero ste predtem recimo umili sadje ali zelenjavo in jo nato shranili. To najbolj enostavno storite tako, da sadeže umijete v večji posodi, napolnjeni z vodo.

5. Zbirajte deževnico

Poleg shranjevanja vode iz pipe lahko zbirate tudi deževnico, ki vam lahko prav tako služi za zalivanje rož, uporabite pa jo lahko tudi za čiščenje avtomobila.

Deževnica je lahko tudi koristna Foto: Yaroslava Borz / Pexels

6. Stranišče naj ne nadomešča koša za smeti

Poskrbite, da boste imeli tudi v kopalnici koš za smeti in tako preprečite, da bi odpadki članov vašega gospodinjstva končali v straniščni školjki. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste morali vodo potegniti znova in znova, v najslabšem primeru pa bodo zamašene vaše cevi.

7. Popravite pipe

Če se izogibate popravilu kotlička ali pipe, iz katere kaplja voda, potem se lahko zgodi, da na leto po nepotrebnem porabite kar 6000 litrov vode. Zato svetujemo, da se popravila čimprej lotite- velikokrat je treba le, da na pipah zamenjate tesnila.

8. Namesto kopeli izberite prho

S kratkim prhanjem povprečno porabite kar polovico manj vode kot pri kopeli, zato vam priporočamo, da kad napolnite le, ko gre za posebno priložnost.

Namesto kopeli izberite hitro prho Foto: Laura Marques / Unsplash

9. Pri kuhanju bodite varčni

Prihranite tudi ob kuhanju in sicer tako, da v lonec natočite le točno toliko vode, kot je potrebno. To boste najlažje storili tako, da uporabite manjšo posodo– če recimo pripravljate testenine za štiričlansko družino, nikakor ne boste potrebovali velikega lonca.

10. Avtomobila ne operite s cevjo za vodo

Namesto cevi za vodo pri čiščenju avtomobila raje uporabite vedro z vodo ali pa se odločite za obisk avtopralnice. Avtomobil perite z visokotlačnim čistilcom. Slednji namreč uporabljajo izjemno male količine vode.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!