10 grafov in zemljevidov, ki dokazujejo, da svet postaja boljši kraj

V zadnjem času se zdi, da se stanje na Zemlji iz dneva v dan poslabšuje. Ljudje s svojim vedenjem počasi, a vztrajno uničujemo svet. Ne glede na vse pa situacija vendarle ni tako črna, kot morda izgleda.

Katerih 10 grafov in zemljevidov dokazuje, da se svet spreminja na bolje?

1. Revščina

Revščina
Revščina

Our World in Data razkriva, da se je odstotek ljudi, ki živijo pod pragom revščine, v zadnjih desetletjih precej znižal. Leta 1987 je znašal 35 %, leta 2013 pa je padel pod 11 %. K temu je pripomogel predvsem ekonomski razvoj Indije in Kitajske ter drugih držav v razvoju.

2. Lakota

Lakota
Lakota

Ta zemljevid prikazuje vrednosti indeksa svetovne lakote po svetu med leti 2000 in 2017, ki ga meri International Food Policy Research Institute. Veseli predvsem dejstvo, da se je v nekaterih velikih državah, kot sta Kitajska in Brazilija, delež zmanjšal za več kot polovico. Takšna območja so sicer označena z zeleno barvo.

3. Otroško delo

Otroško delo
Otroško delo

Cilj Mednarodne organizacije dela je sčasoma izkoreniniti otroško delo. Kljub temu, da rezultati njenega dela še niso takšni, kot bi si želeli, pa je razveseljivo, da se je med letoma 2000 in 2016 izkoriščanje otroške delovne sile zmanjšalo za 40 %.

4. Pričakovana življenjska doba

Pričakovana življenjska doba
Pričakovana življenjska doba

Pričakovana življenjska doba človeka je v Evropi začela strmo naraščati že na polovici 19. stoletja. Med letoma 1990 in 2016 se je po svetu povečala za več kot 6 let. Stanje se zaradi razvoja javnega zdravja izboljšuje predvsem v revnih afriških državah. Razlike med razvitimi in manj razvitimi deli sveta so na žalost še vedno ogromne. Pričakovana življenjska doba v Afriki je namreč kar 16,3 let nižja kot v Evropi.

5. Smrtnost otrok

Smrtnost otrok
Smrtnost otrok

Smrtnost otrok, mlajših od 5 let, dojenčkov in nerojenih otrok močno upada. V primerjavi z letom 1990 se je število njihovih smrti več kot prepolovilo. Največji napredek na tem področju je mogoče zaznati v Afriki, Indiji in na Kitajskem. Zmanjšanje smrtnosti otrok je ključno pri podaljševanju življenjske dobe.

6. Zaščita pred malarijo

Malarija
Malarija

Malarijo poznamo kot neusmiljeno morilko, ki pustoši zlasti po tropskih območjih. Kljub temu, da je ozdravljiva, pa je verjetno najbolje, da preprečimo njen razvoj. To je mogoče z uporabo posebnih zaščitnih mrež, ki so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije dostopne vse večim ljudem.

7. Kajenje

Kajenje
Kajenje

Gallup poroča, da je delež kadilcev v ZDA med letoma 1955 in 2018 padel za kar 29 %. Cigarete redno kadi le še 16 % Američanov. V revnejših delih sveta takšnega napredka zaenkrat še ni mogoče opaziti.

8. Samomorilnost

Samomorilnost
Samomorilnost

Raziskava, ki jo je izpeljal Manuel Eisner, kaže, da se je v 13. stoletju v Zahodni Evropi med 100 tisočimi prebivalci povprečno za samomor odločilo kar 32 oseb. Do danes je to število padlo na le 1,4 osebe na 100 tisoč prebivalcev.

9. Pismenost

Pismenost
Pismenost

Vse več ljudi po svetu ima dostop do izobraževanja. To se kaže tudi na močno povečanem deležu ljudi, ki znajo pisati in brati. Our World in Data razkriva, da se raven pismenosti na svetovni ravni nezadržno približuje 90 %.

10. Dostop do interneta

Dostop do interneta
Dostop do interneta

Svetovni splet je neizogiben del vsakdana v razvitih državah. Kljub temu, da mnogi ljudje še dolgo ne bodo deležni dostopa do interneta, pa lahko sodeč po grafu Our World in Data ugotovimo, da se zadeve odvijajo v pravo smer.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Noseča zvezdnica družbenih omrežij bo za 11 tisoč evrov predvajala porod v živo