fbpx

10 načinov, kako prihraniti pri nakupu hrane

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

V zadnjem času smo lahko opazili hiter porast cen živil. Prav nakupi hrane predstavljajo enega največjih izdatkov gospodinjstva, ki pa se mu seveda ne morete izogniti. Zato smo za vas pripravili 10 načinov, kako pri nakupih živil privarčevati in tako poskrbeti, da bosta ostala polna tako vaš hladilnik kot tudi vaša denarnica.

1. Izkoristite ugodnosti posameznih trgovin

Mnoge živilske trgovine ponujajo kartice zvestobe in aplikacije, ki uporabnikom omogočajo posebne popuste in druge ugodnosti. Zato predlagamo, da preverite, katero opcijo ponuja supermarket, ki ga redno obiskujete, in jo čimprej uporabite.

2. Bodite pozorni na akcije

Ob nakupovanju boste opazili različne akcije, kot je recimo opcija, da za ceno enega izdelka kupite 2. Predlagamo vam, da jo izkoristite in drugi izdelek- če je to seveda možno- shranite za uporabo v prihodnosti. Prav zato predlagamo, da se namesto vsakodnevnih obiskov trgovine odločite za večji nakup enkrat tedensko oz. vsaka 2 tedna.

Pri nakupih bodite pozorni na znižanja cen in akcije Foto: Mike Jones / Pexels

3. Izbirajte sestavine, ki jih uporabite velikokrat

Pri sestavljanju nakupovalnega seznama bodite pozorni na to, katere sestavine boste potrebovali za pripravo jedi, ki jih kuhate oz. pečete večkrat tedensko. Predlagamo recimo, da naenkrat kupite večjo količino čebule, ki jo nato shranite v hladilniku ali pa sesekljate in zamrznite.

4. Razmislite o blagovnih znamkah

Ne, varčevanje nikakor ne pomeni, da se morate odpovedati kvalitetni hrani. Vendar pa morate vedeti, da tudi nekoliko cenejše trgovine ponujajo kopico živil, ki ustrezajo vsem standardom kvalitete. Zgodi se lahko tudi, da boste v različnih trgovinah našli izdelke istih blagovnih znamk po različnih cenah.

5. Pred obiskom trgovine preverite znižanja cen

Pri izbiri znamk vam lahko pomaga tudi vedeti, ali določen supermarket v tem časovnem obdobju ponuja akcije oz. znižanja cen. Le-te lahko ceno izdelkov zmanjšajo tudi dvakrat ali trikrat, zato je si je živila vedno dobro priskrbeti, ko je ta opcija na voljo. Akcije lahko običajno preverite na internetu, pozorni pa bodite tudi na oglase na televiziji in radiu.

Pred nakupovanjem na internetu preverite, katere trgovine ponujajo akcije Foto: Djordje Petrovic / Pexels

6. Poiščite cenejše kose mesa

Meso je živilo, katerega cene strmo rastejo. Zato predlagamo, da ste pri nakupih pozorni, kateri kosi mesa vaši denarnici ne bodo zadali tako velikega udarca in ugotovite, ali vam ustreza nekaj, česar do sedaj niste bili navajeni.

7. Izberite zamrznjeno ali konzervirano zelenjavo

Izbira zamrznjene in konzervirane zelenjave je odličen način, kako lahko prihranite denar brez spreminjanja vaših obrokov. Tako boste tudi poskrbeli, da boste še vedno prejeli vse potrebne hranilne snovi.
Ko kupujete konzervirane stročnice, bodite pozorni tudi na akcije, kot so nakup več konzerv skupaj po nižji ceni.

8. Naredite načrt obrokov

Za slasten in polnovreden obrok ne potrebujete obilice dragih sestavin. Predlagamo vam, da na internetu in v kuharskih knjigah poiščete recepte, ki ne zahtevajo velikega finančnega vložka, in jih preizkusite.

9. Pazite, da boste porabili vso hrano

Vsem se je že zgodilo, da smo neko živilo kupili prepričani, da si ga bomo tudi pripravili, nato pa smo nanj pozabili in ugotovili, da se nam je pokvarilo. Zato je pomembno, da imate že pred nakupovanjem v mislih, kakšno hrano nameravate skuhati oz. speči in katere vrste živil lahko zdržijo dlje časa.

10. Uporabite kupone, a ne za vsako ceno

Kuponi so lahko izjemno koristen del varčevanja, zato nanje nikar ne pozabite. Kljub temu pa ohranite kritično razmišljanje: nikakor ne izbirajte akcij za izdelke, za katere se lahko zgodi, da jih ne boste uporabili.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.