fbpx

10 načinov, kako se med prazniki izogniti žalosti in osamljenosti

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ko govorimo o božičnih in novoletnih praznikih, nam na misel pridejo slike daril, srečnih družin, parov in popolne zimske idile. Toda za marsikoga prav ta čas predstavlja enega najtežjih, najbolj stresnih in obdanih z osamljenostjo. Če se soočate s temi občutki, vedite, da niste sami in da vam negativna čustva lahko uspe premagati. Pripravili smo vam 10 nasvetov, kako se med prazniki izogniti žalosti.

1. Ne imejte nerealističnih pričakovanj

Obdani s srečnimi družinami v božičnih filmih, popolnimi praznovanji na socialnih omrežjih in predstavami, kako bi prazniki morali izgledati, se lahko hitro počutimo, kot da nam nekaj manjka.

Namesto, da se primerjate z iluzijami popolnosti, se poskusite osredotočiti na vse, kar vas lahko osreči in čas izkoristiti najbolje, kot ga lahko- pa naj bo to novoletni sprehod z družino, kuhano vino s prijatelji, ogled najljubšega filma ali peka slastnih piškotov.

2. Počnite nekaj drugačnega

Marsikoga praznične rutine navdajo z anksioznostjo in negativnimi občutki, pa naj bo to zaradi slabih spominov ali zato, ker se nikakor ne morejo pripraviti, da bi v božičnih dogodkih uživali.

Če se vam zdi, da je za vaše mentalno zdravje bolje, da se od praznikov nekoliko oddaljite, ni s tem prav nič narobe: ta čas lahko zapolnite z drugimi stvarmi, ki vas veselijo. Namesto postavljanja smrekice se lahko odpravite v kino, restavracijo ali na izlet, namesto odpiranja daril pa lahko ta denar podarite v dobrodelne namene.

Če vam je tako lažje, se lotite “neprazničnih” aktivnosti Foto: Ron Lach / Pexels

3. Osredotočite se na pomembne stvari

Mnogim prazniki prinašajo ogromno stresa, ker si svoj urnik napolnijo z obilico nalog, hkrati pa stremijo k popolnosti. Globoko vdihnite in se spomnite na stvari, ki so zares pomembne: ljubezen, bližino in kvalitetno preživljanje časa.

Nič ni narobe, če vaša božična večerja ne izgleda, kot bi prišla iz najdražje restavracije ali če je na vaši božični zabavi prišlo do prepira. Prav tako vam vaši najbližji ne bodo zamerili, če jim ne podarite najdražje in najbolj zaželene stvari na trgu.

4. Ustvarite nove tradicije

Če božičnih tradicij nikoli niste imeli ali pa vam ne predstavljajo nečesa, kar bi vas osrečevalo, potem vas bo morda v boljšo voljo spravilo ustvarjanje novih. S partnerjem, družino ali prijatelji se lahko skupaj domislite, kaj je tisto, v čemer bi najbolj uživali – to je lahko ogled božičnih dekoracij v drugem kraju, snežni izlet, peka božičnega kolača ali pa nekaj povsem drugega.

Slabe spomine lahko nadomestite s čudovitimi novimi tradicijami Foto: Roman Odintsov / Pexels

5. Izognite se vsemu, kar v vas vzbuja negativo

Pomislite, kaj je tisto, kar v vas vzbuja žalost in negativne občutke. Je to preživljanje časa s sorodniki, ki vam niso najbolj blizu? Potem jih ne obiščite ali pa se pri njih oglasite le na hitro. Če zabave na splošno niso nekaj, kar bi vas veselilo, se vanje ne silite ali pa tam ostanite le toliko, da pozdravite najbližje.

Vedeti morate, da vam bo treba, če želite poskrbeti za svoje psihično zdravje, na prvo mesto postaviti sebe in imeti nad dogajanjem v svojem življenju kontrolo.

6. Ne delajte vsega sami

Okraševanje hiše, priprava božične večerje in postavljanje smrekice so zabavna in zanimiva opravila, ki pa lahko prinesejo tudi veliko stresa. Da bi se mu izognili, najprej poskrbite, da ne boste za vse sami in za pomoč prosite partnerja, sestro, prijateljico… ne samo, da bo vaše delo tako lažje, pač pa se boste ob bližnji osebi tudi veliko bolj zabavali.

Pri prazničnih nalogah lahko sodeluje vsa družina Foto: Elina Fairytale / Pexels

7. Na pozitivne načine ohranjajte spomin na ljubljene

Mnogim prazniki prinesejo žalost zato, ker se takrat spomnijo na najbližje, ki jih ni več med nami. Vsak žaluje na svoj način in le vi veste, kaj vam bo v tem primeru pomagalo, vendar pa predlagamo, da pred spomini ne bežite, ampak jih sprejmete na pozitiven način. S sorodniki lahko obiščete najljubšo restavracijo osebe, ki vam je veliko pomenila in se ob nazdravljanju skupaj spomnite na najlepše trenutke z njo.

8. Prostovoljstvo in dobrodelnost

Dobrodelnost je način, kako hkrati lahko pomagate sebi in drugim. Namesto, da dan slabe volje preživite v postelji, lahko tako nekomu na obraz narišete nasmeh in tako poskrbite, da bodo njegovi prazniki vsaj kanček svetlejši.

Kaj boste storili, se seveda odločite sami: vam najbolj ustreza priprava božičnega darila za otroke iz socialno ogroženih družin, prostovoljno delo v domovih ali zavetiščih, zbiranje hrane in drugih dobrin, doniranje denarja… v večini krajev je izbira ogromna.

Nič ni lepšega kot nekomu pomagati Foto: Rodnae Productions / Pexels

9. Tesnobe ne premagujte z alkoholom

Praznični čas je znan tudi po sladkem kuhanem vinu in zabavah, na katerih vladajo alkoholne pijače. Nič ni narobe, če si privoščite nekaj kozarcev vina, vendar pa se morate zavedati, da to ni način za reševanje tesnobe– prav zaradi alkohola so namreč negativna čustva lahko še bolj izražena.

Namesto, da čustva utapljajte v alkoholu, se o njih pogovorite z najbližjimi, se udeležite športne aktivnosti, se odpravite na sprehod ali pohod ali pa se posvetite dejavnosti, za katero veste, da vas bo osrečila.

10. Prosite za pomoč

Nikakor ne smete misliti, da prositi za pomoč predstavlja šibkost– prav nasprotno: večina priznava, da je za to potrebovala veliko poguma. Če vaši prijatelji ali sorodniki praznike naravnost obožujejo in kar žarijo od sreče, to ne pomeni, da vam ne bodo pripravljeni pomagati oz. vam prisluhniti– navsezadnje bi tudi vi to naredili zanje. Včasih že en sam pogovor naredi veliko razliko v našem razpoloženju.

Prav tako si lahko vedno poiščete tudi strokovno pomoč: to ne pomeni, da je z vami karkoli narobe, ampak da ste pripravljeni delati na sebi in svoji sreči.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!