fbpx

10 načinov, kako znižati račun za električno energijo

Zmanjšajte porabo električne energije

Foto: envato

Račun za elektriko velja za enega največjih stroškov gospodinjstva, ki se mu popolnoma izogniti pač ne moremo. Na srečo pa obstajajo načini, kako lahko porabo električne energije zmanjšate in to storite brez hudega odrekanja. Za vas smo pripravili 10 nasvetov, kako lahko zmanjšate svoje stroške elektrike.

1. Redno ugašajte luči

Enostaven način, kako zmanjšati porabo elektrike je, da ste pri prižiganju in ugašanju luči bolj pozorni. To pomeni, da luč ugasnite vsakič, ko zapustite sobo ter imate naenkrat prižgano le eno luč oz. svetilko.
Če je le možno, lahko tudi dvignete žaluzije oz. zavese in svoje delo opravljate pri naravni svetlobi.

Svoj delovni prostor osvetlite z naravno svetlobo Foto: Elle Hughes / Pexels

2. Klasične luči zamenjate z LED žarnicami

Pri uporabi svetil lahko še dodatno privarčujete tako, da klasične luči zamenjate z LED žarnicami. Le-te porabijo manj električne energije, pohvalijo pa se lahko tudi z daljšo življenjsko dobo in večjo učinkovitostjo.

3. Varčujte pri uporabi pralnega stroja

Pralni stroj ni le eden največjih porabnikov vode, ampak tudi električne energije. Zato vam svetujemo, da perilo operete le takrat, ko ste boben popolnoma napolnili, predlagamo pa vam tudi, da oblačila perete pri nižjih temperaturah.

4. Perilo sušite na zraku

Velik porabnik električne energije je tudi sušilni stroj. Če imate le možnost, zato perilo posušite na stojalih, ki jih postavite v notranje prostore ali na balkon oz. teraso.

Perilo namesto s sušilnim strojem posušite na zraku Foto: Sergey Filippov / Pexels

5. Zmanjšajte porabo hladilnika

Račun za elektriko lahko zmanjšate tudi tako, da ste pozorni na temperaturo vašega hladilnika. Ker nižja temperatura pomeni večjo porabo, hladilnik nastavite na 5 °C, zamrzovalno skrinjo pa na -18 °C. Priporočamo vam tudi, da hladilnik občasno odtajate.

6. Elektronske naprave izklopite

Ko jih ne uporabljate, elektronske naprave izključite. To velja sploh za računalnik, pri katerem se velikokrat zgodi, da ga pozabimo izklopiti iz stanja polnjenja.

7. Izognite se visokim tarifam

Če imate dvotarifni števec, se pozanimajte, v katerem času je cena vaše porabe nižja in le takrat uporabite električne naprave, kot so pralni, sušilni in pomivalni stroj.

8. Izbirajte varčne načine kuhanja

Porabo električne energije lahko zmanjšate tudi pri kuhanju: predlagamo, da hrano kuhate pokrito in tako prihranite kar 30% energije. Izbirajte posode, ki dobro prevajajo toploto in pečico ali kuhalno ploščo izključite 10 minut pred koncem kuhanja oz. peke.

Pri kuhanju ne pozabite na varčnost Foto: Live On Shot / Pexels

9. Hrano pripravite v mikrovalovni pečici

Pri kuhanju lahko prihranite tudi tako, da hrano namesto v klasični pripravite v mikrovalovni pečici. Tako lahko porabo energije zmanjšate za kar 25% na obrok.

10. Izognite se prekomernemu ogrevanju

Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko znižanje temperature v stanovanju za 1°C zmanjša porabo elektrike kar za 6%. Prekomerno ogrevanje odsvetujejo tudi iz vidika zdravja– idealna temperatura v notranjosti naj bi bila približno 18°C.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!