fbpx

Sono Sion: prvi električni avtomobil na svetu, ki ga polni sonce in bo na voljo širši množici

Sono Sion; Foto: sonomotors.com

Sono Sion je je bil predstavljen kot eden prvih avtomobilov na svetu, ki pridobiva svojo energijo tudi s pomočjo solarnih celic.

Marsikdo se ob omembi električnega avtomobila obregne ob dejstvo, da vsa električna energija vendarle ni pridobljena iz čistih in obnovljivih virov. To je bil tudi eden izmed razlogov, da so leta 2017, svetu predstavili električni avtomobil Sono Sion, ki pridobiva električno energijo na povsem čist, sončen način.

Od leta 2017 pa do danes si je že več kot 20.000 ljudi rezerviralo svojega Sono Siona. Povprečno je bilo potrebno plačati okoli 2.000 evrov za rezervacijo, v naslednjih sedmih letih, pa planirajo izdelati okoli 257.000 Sono Sionov. Vstopna cena Siona znaša 25.126 evrov, zaradi privlačne cene pa so pri Sonu mnenja, da bo postal Sion solarni električni avtomobil, ki bo na voljo širši ljudski množici.

Sono Sion; Foto: sonomotors.com

Nemškega Sono Siona bodo izdelovali na finskem, v obratu Velvet Automotive. Skoraj vsa površina Siona je prekrita s solarnimi celicami, za kar največji zajem sončne svetlobe. Brez solarnih celic je zgolj prednji odbijač, kar je tudi smiselno, zaradi cenejšega popravila.

Sono Sion; Foto: sonomotors.com

Karoserijo Siona prekriva 456 solarnih celic, ki vsak teden pridobijo za okoli 112 kilometrov brezplačne solarne energije. V primeru da živimo v deželi z več sonca, se bo količina pridobljene energije še povečala. Poleg solarnih celic ima Sion vgrajeno baterijo s kapaciteto 54 kWh, ki ima dovolj energije za do 305 kilometrov dolgo pot. Polnjenje baterije je omejeno na 75 kW, zaradi dvosmernega polnjenja, pa lahko postane Sion generator, z izhodno močjo 2,7 kW.

Dodatne Informacije

sonomotors.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!