fbpx

10 najboljših vohunskih filmov, ki si jih moraš (ponovno) ogledati

Pripravi se na razburljive, nevarne in občasno glamurozne vohunske filme!

V nadaljevanju preveri, katere vohunske filme si moraš (ponovno) ogledati! Ti so razporejeni kronološko.

Iz Rusije z ljubeznijo (From Russia with Love, 1963)


Biti mednarodni vohun James Bond resda ni lahko. Zlobci so tokrat jezni, ker je Bond v prejšnjem filmu ubil Dr. No-ja, zato so zdaj odločeni, da ga uničijo. Bond ima tako za sabo vrsto vohunov, ki ga zasledujejo, pa tudi nekaj lepih žensk.

Prisluškovanje (The Conversation, 1974)


Paranoičen in obesesiven Gene Hackman blesti v odi nadzorovanju Francisa Forda Coppole. Harry Caul je zasebni preiskovalec, ki je strokovnjak v prisluškovanju drugim. Tako dober je, da se skozi boji, da nekdo prisluškuje njemu. Umetniška klasika je doživela premiero takoj po škandalu Watergate in tako ponudila vpogled v nadzor, vohunjenje in korupcijo.

Vohun, ki me je ljubil (The Spy Who Love Me, 1977)


James Bond (Roger Moore), tajni agent 007, mora preprečiti nuklearno katastrofo v New Yorku in v Moskvi. Zlobec namreč namerava uničiti svet in začeti novo zgodbo v potopljenem mestu, a mu sloviti agent s pomočjo Barbare Bach kot agentke KGB prekriža načrte. V fimu je tudi Richard Keil kot “Jaws”, kriminalec s srebrnimi zobmi, ki poskuša pokončati Bonda.

Brez izhoda (No Way Out, 1987)


Mornariški poročnik Tom Farrell (Kevin Costner) igra igro mačke in miši z obrambnim ministrom Davidom Briceom (Gene Hackman) v trilerju o korupciji in skrivnostnih. Oba se zaljubita v Susan Atwell (Sean Young), in ko jo Brice ponesreči ubije, poskuša uboj podatkniti njenemu skrivnemu ljubimcu, Farrellu, ki je pravzaprav dvojni agent, ki vohuni za Atwellovo. Napeta drama je polna vladnih spletk in presenečenj.

Resnične laži (True Lies, 1994)


Arnold Schwarzenegger igra Henryja Taskerja, družinskega človeka, ki je v resnici skrivni agent. Stvari se spremenijo, ko njegova žena Helen (Jamie Lee Curtis) ugotovi, kaj se v resnci dogaja, a se nato tudi sama zaplete v vohunske igre.

Kdo je Bourne? (The Bourne Identity, 2002)


Medtem, ko se je kariera Matta Damona začela vzpenjati z vlogo v filmu Dobri Will Hunting, ga je njegova vloga Jasona Bourna izstrelila med zvezde. V trilerju se Bourne, tajni agent z amnezijo, ne spomni, kako se je znašel v oceanu s strelno rano. A česar se dobro spominja so registrske tablice, njegovi neverjetni gibi in kako drveti z avtomobilom po prenatrpanih mestnih ulicah. V trilerju se Damonu pridruži Franka Potente, skupaj pa poskušata ugotoviti, kdo so prave barabe in kaj želijo.

Vohunske spletke (Spy Game, 2011)


V enem izmed najboljših vohunskih filmov igrata čedna Robert Redford in Brad Pitt. Film pripoveduje zogdbo o operativcih CIE in njihovih nevarnih dogodivščinah. Redford je pred leti rekruitiral Pitta, zdaj pa se je mladi mož znašel v kitajskem zaporu, kjer ga CIA namerava pustiti. Ga bo Redford rešil?

Izdajalec (Breach, 2011)


Chris Cooper je Rober Hanssen, karierni agent FBI, ki je morda tudi ruski vohun. Eric O’Neill (Ryan Philippe) je novinec, ki je dobil nalogo, da Cooperja skrivaj preiskuje, čeprav sprva ne ve zakaj. Laura Linney igra Katherine Kate Burroughs, karierno agentko, posvečno resnici in pravici. Triler te bo s svojimi preobrati držal v napetosti. Navijal boš za Hanssena, potem boš prepričan o njegovi krivdi, nato se boš vrnil k zanikanju – podobno kot O’Neill. Kje je resnica?

Skyfall (2012)


Obstaja 24 vohunskih filmov z Jamesom Bondom. V tem ga zaigra Daniel Craig in poskuša ugotoviti, kaj se je zgodilo z drugim agentom MI6. Nazaj je tudi Judi Dench kot M, matica, ki vodi celotno britansko vohunsko organizacijo. Tokrat težavo predstavlja Silva (Javier Bardem), ki je bil nekoč agent MI6, zdaj pa se želi maščevati, saj so ga med neko misijo pustili za sabo. Prav tako je odličen heker, ki se spravi na računalnike agencije. Toda vse poti vodijo do ukradenega diska in Bondovega posestva, kjer ima agenta z M svoj končni obračun.

Most vohunov (Bridge of Spies, 2015)


V Spielbergovi drama Tom Hanks zaigra kot James Donovan, odvetnik, odgovoren za izmenjavo zapornikov s Sovjetsko zvezo. Zdajh mora prodobiti ameriškega pilota letala U-2, ki so ga sestrelili med mislijo v Sovjetski zvezi in ga zamenjtai za vohuna KGB, Rudolfa Abela (Mark Rylance). Ta je za svojo stransko vlogo prejel tudi oskarja. Vrhunski vohunski triler sicer temelji na resničnih dogodkih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!