fbpx

10 poklicev, ki jih je Chat GPT poslal v zgodovino: svet je postal AI-jevski

Chat GPT, ki je sposoben skoraj vsega, od prevajanja do pisanja pesmi

Chat GPT
Foto: Midjourney / Jan Macarol

V obdobju, ko beseda "robot" ne pomeni več samo kovinskega stroja iz znanstvenofantastičnega filma, je težko zanikati, da smo priča revoluciji delovnih mest. In to ne samo tistih v tovarnah. Ste že slišali za Chat GPT, model umetne inteligence, ki počne vse, od pisanja pesmi do odgovarjanja na klice v službi za stranke? Tukaj je 10 poklicev, ki jih je Chat GPT pomaknil proti zgodovini. Oziorma, poklicev, ki jih že danes konkretno nadomešča.

Predstavljamo vam 10 poklicev, ki so postali s pojavom Chat GPT popolnoma odveč, saj umetna inteligenca statistično gledano to delo že danes opravlja bolje od ljudi.

Prevajalci: Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo od računalnika pričakovali, da bo znal prevajati bolje kot človek? No, Chat GPT lahko prevede besedilo v več kot sto jezikov, s točnostjo, ki bi jo zavidal vsak poliglot. In veš kaj je še bolje? Ne potrebuje pavze za kavo.

Tehnični pisatelji: Če je kdo kdaj poskusil brati tehnični priročnik in se znašel v labirintu tehničnega žargona, je ta del za vas. Chat GPT lahko sestavi tehnično dokumentacijo, ki je enostavna za razumevanje. In najboljše od vsega, ne bo nikoli zamenjal gigabajtov in terabajtov!

Pisatelji vsebine: Ali veste, da lahko Chat GPT napiše SEO optimizirane članke bolje kot večina ljudi? To pomeni, da se ne boste več morali spopadati s ključnimi besedami in algoritmi.

Call center operaterji: Chat GPT lahko upravlja klice strank, odgovarja na njihova vprašanja in nikoli ne izgubi potrpljenja. Mislim, kdo ne bi želel takšne službe za stranke?

Učitelji jezika: Ali želite vaditi francoščino ob 2. uri zjutraj? No, Chat GPT je vedno pripravljen na pogovor. Zdaj lahko učenci vadijo jezik kadarkoli, kar zmanjšuje potrebo po učiteljih jezika.

Tekstopisci: Če mislite, da je AI dolgočasen, se pripravite na presenečenje. Chat GPT lahko napiše pesem ali slogan, ki bo navdušil celo najbolj zahtevne oglaševalce. Kdo ve, morda bo naslednja velika uspešnica zapisana z umetno inteligenco?

Uredniki: Chat GPT je pravi jezikovni strokovnjak. Sposoben je ujeti pravopisne in slovnične napake, ki jih lahko spregledamo. Ta nenapovedani “super urednik” je resen tekmec svojim človeškim kolegom.

Kopirajterji: Chat GPT ne le da piše, ampak tudi optimizira. Ta AI je sposoben ustvariti visoko kakovostno, SEO optimizirano vsebino v trenutku. To je kot imeti vašo lastno pisarno za digitalni marketing, ki je vedno na voljo.

Novinarji: Chat GPT je sposoben zbrati informacije iz različnih virov in sestaviti konsistenten, dejstveno preverjen članek. Tako se je zmanjšala potreba po novinarjih, zlasti na področjih, kjer je hitrost objave ključnega pomena.

Tutorji: Interaktivne učne seje, individualna podpora učencem – vse to in še več lahko ponudi Chat GPT, kar zmanjšuje potrebo po človeških tutorjih.

Kljub vsemu je treba poudariti, da obstajajo področja, kjer je človeški dotik nepogrešljiv. Medtem ko Chat GPT lahko avtomatizira in optimizira številne procese, lahko človeška kreativnost, empatija in sposobnost strateškega razmišljanja prinesejo dodano vrednost, ki je AI ne more nadomestiti.

V večini primerov lahko Chat GPT poveča produktivnost posameznih poklicev. Na primer, novinarji lahko uporabijo Chat GPT za avtomatizirano zbiranje in filtriranje informacij, kar jim omogoča, da se osredotočijo na analizo in interpretacijo podatkov. Tudi učitelji lahko uporabijo Chat GPT kot orodje za personalizirano učenje, ki pomaga učencem, da se učijo v lastnem tempu.

Zmaga naših robotskih prijateljev je morda strašljiva, a je tudi razburljiva. Namesto da bi se bali tega, kar AI prinaša našim poklicnim življenjem, bi morali razmišljati o možnostih, ki jih te spremembe odpirajo. Chat GPT in druge tehnologije so tu, da izboljšajo naše življenje in delo, in ne, da nas nadomestijo. Kot pravi stari pregovor, “Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo.” Morda je čas, da vstopimo skozi ta nova vrata in uživamo v svetu novih možnosti, ki nam jih prinaša AI.

Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da je tehnologija le orodje, ki ga moramo uporabljati modro. Treba je spodbujati odgovorno uporabo AI in zagotoviti, da bomo izkoristili njene prednosti, ne da bi se izgubili v njenih nevarnostih. Umetna inteligenca, kot je Chat GPT, je lahko izjemno močno orodje za izboljšanje našega življenja in dela, če ga uporabljamo pravilno.

Na koncu je ključnega pomena, da se prilagajamo, se učimo in napredujemo. Morda AI spreminja način, kako delamo, toda na koncu dneva je od nas odvisno, kako bomo to spremembo obrnili sebi v prid. Kot je dejal veliki Albert Einstein: “Edina stvar, ki je pomembnejša od znanja, je domišljija.” Zato, ne glede na to, koliko AI spreminja naše poklicne življenje, je naša domišljija tista, ki bo vedno odpirala nova obzorja.

In na koncu dneva, kdo ve? Morda bomo nekoč ugotovili, da je AI, kot je Chat GPT, pravzaprav najboljše orodje, ki smo ga kdajkoli imeli, da lahko dosežemo svoj polni potencial in resnično spreminjamo svet. V tem novem svetu, polnem AI, je to morda resnično zlato pravilo: ne bojte se sprememb. Namesto tega jih objemite in izkoristite priložnosti, ki jih ponujajo. Kajti na koncu dneva, AI je tu, da nam pomaga ustvariti boljši svet. In to je vendarle tisto, kar resnično šteje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.